De senaste dagarna har främst handlat om efterspelet till derbyt och skadan på van Dijk, men under onsdagen är det dags att lägga fokus på själva fotbollen igen. Champions League drar igång och för Liverpools del väntar ett möte med ett riktigt klassiskt lag. Vi ska nämligen åka till Holland för att möta Ajax. William Edström(@wyeds) är ena halvan av @eredivisiepodd och han berättar här om vad vi kan förvänta oss av mötet med Ajax.

 1. Holländska ligan har kommit ungefär lika långt som Premier League, hur har inledningen av säsongen varit för Ajax?
  Sådär, tre segrar första tre omgångarna men sista matchen innan landslagsuppehållet åkte man på en nit då man förlorade borta mot Groningen och spelet då såg riktigt erbarmligt ut. Offensiven blev helt låst och Erik ten Hag har med rätta fått motta frågor kring sin laguttagning och matchcoachning. Framför allt gällande hur han formerat mittfältet, där han av outgrundlig anledning envist spelat oduglige mittbacken Edson Álvarez och satt yttern Quincy Promes som tia. Sen dess har fd klubbkaptenen Davy Klaassen återvänt hem i alla fall och nye ghananen Mohammed Kudus, som glänste i tidigare matcher men missade Groningen pga skada, är frisk igen så kanske kan man hoppas på ett nytt mittfält. Helgens match mot Heerenveen blir intressant att se lagets status i.

 2. Ajax var oerhört nära att nå finalen i Champions League 2019, därefter lämnade några stora namn laget. Hur står sig dagens trupp jämfört med laget 2019?
  Laget nu är förstås sämre än det var då. Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Hakim Ziyech och Lasse Schöne är borta. Sportchef Marc Overmars har själv erkänt att pga coronapandemins effekter kan man behöva se det här som ett mellanår, han hade velat satsa mer på transfermarknaden i sommar men behövde hålla igen pga det osäkra ekonomiska läget (Ajax har varit finansiellt ytterst välmående i flera år men man är väldigt försiktiga nu i väntan på ekonomiskt bakslag pga pandemin). Det finns fortfarande kvalitet i laget dock, Dusan Tadic, Daley Blind, André Onana, Nico Tagliafico, David Neres och Noussair Mazraoui är kvar från startelvan 2018/19. Quincy Promes (när han används på rätt position) har varit en stor tillgång, de nya värvningarna Kudus och Antony har imponerat direkt och stora talanger som Ryan Gravenberch och Perr Schuurs har slagit sig in nu. Men vi är fortfarande väldigt in i det nya Ajax utan Ziyech och van de Beek som lämnade denna sommar, det är väldigt tydligt att man fortfarande söker efter svar i hur mittfält och anfall ska formeras nu, och vilka som ska kliva fram

 3. Hur skulle du beskriva sättet laget spelar på?
  Efter de klassiska Ajax-principerna, offensivt passningsorienterat spel där presspelet och hur man skapar och kontrollerar ytor är a och o. Men som sagt är det tidigt på säsongen och man är inte färdiga med riktigt hur det ska fungera precis, det fanns en del positivt men också negativt att ta med sig från de första matcherna.

 4. Erik ten Hag har varit tränare i laget några säsonger nu, hur högt håller du honom jämfört med tidigare tränare laget haft?
  Givetvis väldigt högt för vad han åstadkommit då man efter fem titellösa år vann den inhemska dubbeln och var en hårsmån från Champions League-final 2019. Förra säsongen började bra, sen vände allt med den matchen på Stamford Bridge då man blev helt bortdömda och sen kraschade man ut ur Champions League mot Valencia, formen dippade helt då men man låg ändå fortfarande på första plats i Eredivisie när ligan avbröts i mars och inte återupptogs (och ingen mästare utsågs). Han har vissa korkade idéer som han envist håller fast vid för länge, som Álvarez på mittfältet, och hans matchcoachning är inte den bäst då han oftast dröjer för länge med byten (och inte vågar byta ut stjärnor) och inte har en Plan B om spelet kör fast mot parkera bussen-lag som Groningen. Men överlag har jag respekt och förtroende för honom, han är en intelligent och duktig tränare.

 5. Vilka nyckelspelare finns i dagens Ajax?
  André Onana i målet är nog nästan lagets viktigaste spelare med tanke på nivåskillnaden mellan honom och reserven Maarten Steklenburg, Onana är en av världens bästa målvakter. Daley Blind är väldigt viktig med hur han styr uppspelsfasen som mittback och framåt är Dusan Tadic och Quincy Promes viktiga. Jag tror att Mohammed Kudus kommer växa ut till en nyckelspelare under säsongen med

 6. Ajax har fostrat mängder av stora spelare genom åren, vem tror du kommer bli nästa stora namn från klubben?
  Mittfältaren Ryan Gravenberch, född 2002, har slagit sig in i startelvan nu. Han är spelintelligent, passningsskicklig och teknisk och duktig på att länka samman lagdelar och föra Ajax från försvar till anfall. När han debuterade som 16-åring hösten 2018 slog han Clarence Seedorfs rekord som Ajax yngste spelare och yngste målskytt någonsin. Han går i bräschen för det som pekats ut som en gyllene generation i ungdomsakademin med spelare födda 2002 och 2003. Några av de andra från den generationen som knackar på dörren till a-laget med är playmakern Kenneth Taylor, mittbacken Devyne Rensch, centertanken Brian Brobbey, målfarlige yttern Sontje Hansen och inte minst kreativa geniet Naci Ünüvar som nog är den störste talangen av dem alla.

 7. Hur tror du matchen mot Liverpool kommer att se ut? Har Ajax några skador inför matchen?
  Vi får se hur skadeläget ser ut när alla spelare är tillbaka i Amsterdam efter landslagsuppehållet, och hur det ser ut efter Heerenveen-matchen på söndag. Men i dagsläget ska det vara bra i alla fall, Kudus som sagt tillbaka efter skada och inga andra har rapporterats just nu i alla fall. Jag tror det givetvis blir en tuff match för Ajax, särskilt svårt att sia om då man inte riktigt kan läsa av var Ajax står nu efter en svag insats mot Groningen och sen ett landslagsuppehåll som brutit upp efter det. Jag tror det blir en jämn och underhållande match, Liverpool givetvis favoriter. Publikförbudet gör ju dessutom att Ajax inte får fördel av att ha ett kokande Johan Cruijff Arena i ryggen.