Vi fortsätter uppladdningen inför lördag med att ta tempen på vår alldeles egna krönikör Tomas Nygren som snackar förväntningar på Jürgen Klopp och känslorna ur en supporters synvinkel…håll förövrigt utkik de närmaste dagarna för att se ännu mer exklusivt material!

Tomas Nygren:

– Vad förväntar du dig av Klopp?

– Först och främst förväntar jag mig en tydlig spelidé, med spelare som spelar på positioner de känner sig bekväma i och som vet hur de ska agera på planen. Min förväntning är också att vi får se ett Liverpool som vill spela fotboll, som väcker en glöd hos fansen igen. Jag vill se spelare som kämpar och ger allt för att vinna, spelare som inte viker ner sig så fort vi släpper in ett mål. Jag förväntar mig att Klopp får spelarna att tro på sig själva, att han får dem att tro att vi kan bli ett vinnande lag och jag hoppas innerligt att han kan få oss fans att känna samma sak. Fotbollsmässigt hoppas jag få se spel med energi, fantasi och jag förväntar mig att det är slut med ett försvarsspel som man inte kan lita på.

– Är detta det största tränarnamnet som Liverpool lockat till sig genom tiderna?

– Det kändes som en stor värvning när vi fick in Rafa Benitez, men det här tycker ändå är på en nivå högre. Pratar man med fans från andra klubbar är det få som inte är avundsjuka, vi har fått in den tränare det pratats mest om de senaste åren, en tränare som alla verkar gilla och som samtidigt byggt sina lag på ett sunt sätt. Det är svårt att jämföra med tränare längre tillbaka, då de flesta lagen hade tränare från egna landet, men sedan det blev mer vanligt med internationella namn är det här vårt största namn.

– Varför tror du att Klopp valde att acceptera Liverpools kontraktserbjudande? Andra intressenter saknades knappast.

– Jag trodde aldrig att vi skulle kunna locka till oss Klopp, absolut inte mitt i säsongen, jag har fortfarande svårt att tro att det är sant. Förhoppningsvis lockades han av att komma till ett lag med en historia, med trogna och omtalade fans. Klopp kan nog se likheter mellan vårt lag och det Dortmund han jobbat i tidigare, det finns mycket outnyttjad potential i truppen och brinner man för att utveckla spelare finns det många namn som borde kunna locka. Lönen var såklart en bidragande orsak till att Klopp accepterade vårt erbjudande, men jag har svårt att se att andra storlag i Europa inte hade kunnat matcha den.

– Hur var känslan efter Klopps första presskonferens i fredags, vad det något han sa som fastnade lite extra hos dig?

– Min känsla var nästan överdrivet positiv, Klopp framstår som en väldigt sympatisk och kompetent ledare och han sade mycket som gjorde mig mer än nöjd. Det som fastnade mest var att han pratade om att de nittio minuterna som vi fans ser på fotboll ska vara en chans för att oss att glömma alla vardagsproblem och njuta av fotbollen i stället. Den senaste tiden har det nästan varit tvärtom, när man har tittat på matcherna har man blivit påmind om alla problem laget har och det har dragit ner humöret, inte för att vi förlorat utanför att det saknats glöd. Det tror jag inte kommer att tillåtas under Klopp och det känns väldigt bra.

– Tror du att Klopp kommer att handplocka nyförvärv eller kommer han att lita på den omtalade transferkommittén?

– Jag tror det kommer att bli ett samarbete, där Klopp får sista orden, men inledningsvis kommer säkert vår nye tränare att ha en del namn som han vill ha till klubben, spelare som han jobbat med tidigare. Rodgers var snabb med att plocka in Allen och Borini, jag tror även Klopp har spelare som han kommer jobba för att få in, antagligen på en lite annan nivå än nordirländaren. Det finns många namn i Dortmund som jag tycker är intressanta, det kommer säkerligen vara så att hela deras startelva kommer att ryktas till oss när fönstret närmar sig och det skulle inte förvåna mig om Klopp försöker plocka in någon av sina gamla adepter. Det kommer nog inte ta många träningar innan han börjar räkna på vad det skulle kosta att få loss Hummels eller kanske Subotic.

– Vilka spelare i dagens trupp passar bäst/sämst in i Klopps filosofi tror du?

– Jag tror att vi har många spelare som passar in i Klopps filosofi. Löpstarka spelare som Henderson och Milner borde kunna uppfylla många av de krav som ställs på spelare i ett Klopp-lett lag. Clyne och Moreno är två andra som jag tror kommer att komma bra in i spelet snabbt. Den spelare som jag tror kommer att vinna mest på att vi fått in Klopp är dock Roberto Firmino, som han beskrevs när han kom från Hoffenheim, med både tempo och teknik, borde han kunna komma in i det här på ett helt annat sätt nu. Tidigare har man mest fått se honom försvara, nu hoppas jag få se honom mer delaktig i offensiven. När han kommer tillbaka från sin skada tror jag att vi kommer att få se en annan spelare än innan. En liten outsider är Joe Allen, jag skulle inte bli förvånad om han får ett lyft av Klopps ankomst. Han är löpstark, rörlig och passningsskicklig, trots att han var en Rodgers-favorit har han haft en tuff tid hos oss, kanske är hans tid nu.

– Vad kommer Jürgen Klopp betyda för spelare som Balotelli, Markovic, llori & Enrique? Har någon av dessa en framtid i Liverpool nu?

– Jag tror att en spelare som Markovic kan komma att passa bra in i Klopps spelstil, han kommer förhoppningsvis att få en chans att visa vad han går för på sin bästa position och med tanke på den talang han besitter hoppas jag att han kommer få ut mer än tidigare. Klopp ska vara bra att få ut det bästa av spelare, kan han få Markovic att ta nästa steg kan den värvningen med tiden visa sig vara klok. Samtidigt hänger en hel del på hur hans tid som utlånad blir, han behöver få en bra säsong nu. Balotelli och Enrique tror jag inte är spelare som har någon framtid i klubben, oavsett vem som är tränare. När det kommer till Ilori känns det väldigt oklart vilken kapacitet han egentligen har. Gör en kanonsäsong som utlånad kanske han ges en chans nästa försäsong, men jag skulle bli mycket överraskad om han finns med som en viktig del av truppen i framtiden.

– Och slutligen. Var slutar Liverpool i tabellen efter den här ”värvningen”?

– Det är extremt svårt att tippa nån placering i dagsläget, det är flera andra lag som famlar efter formen och vår tabellplacering hänger mycket på om t.ex Chelsea vaknar till liv. Var vi hamnar är inget jag vågar tippa, men högre upp i tabellen än vi befinner oss idag i alla fall.