För att ta reda på så mycket som möjligt om Klopp behöver man givetvis ta in en Dortmundfantast. Därför bjöd vi in Andreas Holm från Dortmunds officiella fanclub i Sverige @SchwedischeBVB för att ställa lite frågor. I följande Q&A hjälper han oss att reda ut Klopps styrkor/svagheter och vilka spelare som kan tänkas följa med honom till England. Vi kan lova en spännande läsning nedan!

Andreas Holm:

– Vad kan vi förvänta oss från Klopp?

Jürgen Klopp är, oavsett vad han själv säger, ingen normal tränare. Det tror jag vem som helst har förstått, men normalt är sällan tillräckligt bra. Däremot är han en onormalt skön tränare som inte liknar någon annan. Han är ödmjuk samtidigt som han kan ryta ifrån, gärna mot fjärdedomaren. När han nu kommer till Liverpool kommer han till en klubb han öppet ofta visat sin stora respekt för, och det är nog en lika stor dröm för honom som många fans att han nu blir tränare där. Det kommer att bli en helt ny tid inte bara i klubben utan i hela Premier League, med en fräsch typ av coach som kan göra guld av sand.

– På vilken nivå var Borussia Dortmund när Klopp kom dit och hur utvecklades laget under hans tid i klubben?

Borussia Dortmund hade i flera år inte bara krigat med sin usla ekonomi utan också med mediokra resultat och tränare som Jörgen Röber och Thomas Doll. Faktum är att säsongen innan Jürgen Klopp kom in så var Borussia Dortmund farligt nära att åka ut Bundesliga, men lyckades till slut nå plats 11.

När väl Jürgen Klopp kom in i bilden märktes det ganska fort att saker och ting började bli bättre. Fansen hade sett vad han gjort i Mainz. Istället för den defensiva, tillbakadragna tränaren som man var van vid kom det en frisk fläkt, en tränare utan spärrar. På bara två säsonger gjorde han Dortmund åter till ett stabilt lag på Bundesligas övre skikt. Den tredje säsongen smällde det rejält när klubben bärgade sin första ligatitel sedan 2002 och sedan följde upp det med ännu en. Det gjorde så klart att det klirrade lite extra i kassan och Dortmund blev åter en stabil klubb, inte bara sportsligt utan även ekonomiskt. Klopp var också med att ta Dortmund till Champions League-finalen, ett minne som alla Borussia Dortmund-fans, resultatet till trots, aldrig kommer att glömma.

Men sedan började de övriga Bundesliga-lagen att lära sig hur Dortmund spelade och hur Klopp tänkte. Mario Götze försvann och senare även Robert Lewandowski. Det blev betydligt svårare att vinna matcherna och hösten 2014 körde det ihop sig rejält. Så långt som in i februari låg Dortmund på nedflyttningsplats. Trots det krävdes det att Klopp själv sa upp sig, för det var ingen som ville se honom gå. Det var i n g e n som ville se den eran gå i graven. Även om alla nog förstod att även en Jürgen Klopp kan köra fast ibland.

Det ska under Klopps tid inte heller glömmas bort att sportchef Michael Zorc också hade ett, eller flera, finger med i framgången. Zorc lät Klopp peka ut spelarna eller spelartyperna han ville ha, vilka han ville ha kvar och utveckla. Det ögat för potential som Klopp hade har jag aldrig sett på maken av från någon annan tränare.

– Vad upplevde du var Klopps svagheter respektive styrkor i Dortmund?

Hans allra främsta styrka och det som Borussia Dortmund behövde mest när Jürgen Klopp kom till klubben var hans förmåga att ta vara på talanger och oslipade diamanter. Dortmunds kassa var efter den ekonomiska saneringen inte särskilt generös utan Klopp fick ett spelarmaterial att göra vad han kunde med. Klopp visste också hur han skulle få förtroendet från fansen som länge fått stå ut med sitt missnöje mot de tidigare tränarna. Han byggde upp en gemenskaps-kultur mellan fans, klubb och spelare vilket under flera år så smått började växa och till slut gav både titlar och Champions League-final.

Sett till svagheter har mycket handlat om matchcoachningen, en del av tränaryrket som ofta kritiseras oavsett vem det gäller. Ofta behövdes inte någon direkt matchcoachning men i matcher där det gick emot hade Klopp inte alltid lösningarna för att vända matchen. Det saknades effektiva byten eller taktikförändringar. Det återstår att se om han håller fast vid sina minut 70-byten även i Premier League.

– Vad är Klopps spelidé och föredragna spelsystem?

Jürgen Klopp vill ha en snabb offensiv, om inte spelarmaterialet finns så genom passningar. I Borussia Dortmund var det spelare som Mats Hummels och Ilkay Gündogan som var navet i Klopps spel, och det tog heller inte lång tid efter hans ankomst innan ytterbackarna i Dortmund fick mer fart än någonsin tidigare. Som många andra lag i Bundesliga har Klopp mer eller mindre uteslutande använt sig av en 4-2-3-1-uppställning, åtminstone så länge jag kan minnas.

– Finns det någon spelartyp som är extra viktig när Klopp bygger ett lag, vilken position anser han är viktigast i bygget?

Ja, som tidigare nämnt har det, som i många andra lag, under Klopps tid mycket handlat om centralmittfältet. När Robert Lewandowski slog igenom blev givetvis han enormt viktig, men om man utgår från att det inte finns någon Lewandowski så handlar det om att ha en passningsstark spelare med öga för att fördela spelet och en bollvinnande spelare centralt.

– Kommer Klopp behöva förändra sin spelidé något för att passa in i den engelska fotbollen?

Jag är definitivt ingen guru när det kommer till engelsk fotboll i allmänhet och Liverpool i synnerhet, men jag tror inte att Jürgen Klopp kommer att rubba sin egen spelfilosofi särskilt mycket. Det kan dock vara till Liverpools fördel, som ett slags överrasknings-moment.

– Vad blir den största omställningen att gå från tysk till engelsk fotboll för Jürgen?

Det blir givetvis en stor omställning på så sätt att han flyttar från sitt hemland till ett land där fotbollen är lite hårdare och där tränare sätts under press betydligt fortare. Tidningarna fungerar annorlunda, fansen likaså och ståplatserna med bier är som bortblåsta. Det är nog tur att det är Anfield han kommer till där trycket fortfarande är så pass bra.

 

– Tror du att Klopp kommer att vilja värva spelare från Dortmund? I så fall, vilka?

Det är självklart väldigt svårt att svara på, men om det är någon spelare jag kan tänka mig att han är intresserad av att ha över till Premier League så är det Ilkay Gündogan. Även en spelare som Lukasz Piszczek kan tänkas vara ett namn.

– Och slutligen. Var slutar Liverpool i tabellen?

Risken finns alltid att det blir platt fall, och jag tror att det kan komma att hacka aningen för Klopp den här första säsongen. Det krävs att Liverpool ger honom tid. Så utan att ta i tror jag att Liverpool slutar fyra den här säsongen.

 

3 kommentarer
  1. Måste säga att jag uppskattar dessa frågeinlägg oerhört mycket. Bra jobbat hörni!

  2. Håller med föregående, keep this site updated.
    Y,n,W,a

Kommentarer är stängda.