Sagnol

Slutspelsplatserna i Europa League ska snart delas ut, poängen börjar bli viktiga om man vill vara med när de bästa lagen i turneringen ska göra upp. För vår del är det dags för ännu ett möte med franska Bordeaux. Om man bortser från alla skriverier om Zlatan Ibrahimovic och PSG tar den franska ligan inte speciellt stor plats i svensk media, så för att få lite bättre koll på hur våra motståndares säsong sett ut hittills tog vi på Totaal Liverpool kontakt med svenskafans Bordeaux-guru John Cederblad. Det här är vad han hade att berätta om sitt lags förehavanden:

1. Hur har Bordeaux säsong sett ut? Har den levt upp till förväntningarna?

Nä, det har varit en ordentligt tumultartad höst.

Efter storhetstiden på 80-talet (då klubben dominerade den franska ligafotbollen) hade vi vant oss vid en ligatitel vart tionde år (1999, 2009, …) och en cuptitel vartannat, vart tredje år. De senaste fem åren har laget peakat på en fjärdeplats och småkrisat när man kommit sjua. Jämnt och inte så dramatiskt.

Men efter en pinsam oktober flörtade Bordeaux med nedflyttningsstrecket och det fungerar inte i den här staden. Det hela kulminerade när ett 100-tal fans mötte upp laget på flygplatsen efter en förlorad bortamatch på Korsika. Hårda ord och smockan i luften verkar dock ha gett krishanteringen en puff i rätt riktning.

Inför landslagsuppehållet besegrades tippade topplaget Monaco ganska enkelt på hemmaplan. I helgen blev det kryss (2-2) efter en ordentlig holmgång i Rennes, där tre spelare klev av skadade.

Nu ligger Bordeaux på en trettonde plats. Säsongen står och väger.

* * *

2. Hur skulle du beskriva laget Bordeaux? Styrkor och svagheter?

I somras hade du kunnat få en normal analys. Det senaste kvartalet har vi sett ett lag med ångest, som inte vågar det man normalt kan. Laget behöver en psykologisk analys, inte en taktisk tyvärr.

Klubben saknar fixstjärnor i år. Styrkan finns centralt på mittfältet. När våra bollsäkra spelare med slipade passningsögon, som Saivet, Plasil och framförallt Khazri, får det att stämma är Les Girondins ett lag att räkna med.

Lite överraskande har försvarsspelet helt kollapsat. Det är alldeles för lätt att störa en backlinje där bara Nicolas Pallois lyckats övertyga. Han tillhör tyvärr de som utgick skadad i söndags. Den minsta tempoökningen från motståndarna får ofta försvaret att se ut som amatörer.

Vår tränare Willy Sagnol har inte hittat sin balansspelare framför backlinjen heller. Vicekapten Grégory Sertic slet av korsbanden i augusti och PSG-förvärvet Clément Chantôme har haft det oväntat svårt.

* * *

3. Vem är lagets nyckelspelare och varför?

Lagets stjärna är utan tvekan vår ”tia” och playmaker Wahbi Khazri. Han leder passningsligan i hela Ligue 1 och har även stått för fyra mål. Men honom slipper ni för han fick tokspel i första matchen mot Sion, blev utvisad och är avstängd två matcher.

Sa jag att klubben inte mår bra?

* * *

4. Vi Liverpool-fans har ofta blandade känslor för att spela i Europa League, då det är i Champions League som man helst vill vara. Hur ser man på Europa League i Bordeaux, är det en turnering som prioriteras högt?

Det är samma här. Vi var länge bortskämda med CL-spel, men efter kvartsfinalen 2010 har det inte blivit något. Klubben lovar alltid att man ska ge allt i EL, men det är bara att titta på startelvor och resultat hittills för förstå att så inte är fallet.

Jag tror och hoppas att ledningen satsar på några ungdomar på Anfield. Vi har två riktigt spännande nu i Enzo Crivelli på topp och 19-årige Adam Ounas som gått från ingenting till U20-landslaget på en dryg månad. Crivelli är en hårdför, för att inte säga brutal, centertank – Ounas en riktigt rapp kantspringare som vi gärna vill se mer av.

5. Hur skulle du säga att Liverpools status är i Frankrike? Vilka spelare är det man pratar om mest inför matchen?

Liverpool är en av få klubbar som man fortsätter att diskutera även när de där riktiga superstjärnorna saknas. Så statusen är hög.

Här pratade vi tidigare mest om varför Sakho aldrig fick chansen under Rodgers och sedan att ni verkar ha samma småförvirrade värvningsstrategi som vi. Origi?

Inför matchen mot Bordeaux har Girondins-fansen mest respekt för Coutinho.

* * *

6. Svenske Isaac Kiese Thelin finns med i Bordeaux trupp, hur går det för honom?

Det går inte alls. Tränare Willy Sagnol talar nästan alltid väl om honom men under hösten har han gått från startelvan, till truppen, till spel med utvecklingslaget.

Kiese Thelin kommer att få chansen igen, Sagnol har investerat en del prestige i köpet av svensken. Men en anfallare som inte gör mål har det tufft och publiken har börjat vända honom ryggen. Kanske kommer möjligheten mot Liverpool, på bortaplan? Vi får se när truppen tagits ut.

* * *

7. Avslutningsvis vore det intressant att veta om det finns några kommande storspelare i den franska ligan, finns det några talanger som vi kommer att få se på de stora scenerna inom kort?

Ligue 1 bubblar ju alltid av lovande talanger. Vilka som sedan verkligen blommar ut är en annan femma. Det är lätt att glömma av vi var lika uppspelta över Gabriel Obertan i Bordeaux för tio år sedan, som vi var när Eden Hazard slog igenom i Lille.

Det här skulle ju bli Nabil Fékirs (Lyon) stora år innan han drog på sig en allvarlig skada som gör att han missar i princip hela säsongen.

OGC Nice har en fantastisk generation på gång med Plea, Mendy och Koziello som några utropstecken. Håll utkik efter dem. Paul-Georges Ntep i Rennes är en annan spännande spelare.

Skulle jag välja ett enda namn blir det dock Sofiane Boufal (Lille) som retar gallfeber på landets försvar trots att han är i en klubb där nästan ingenting fungerar. Ryktet går att PSG är redo att öppna plånboken. Snabbare spelare med bollen klistrad på foten har vi nog inte sett sedan ovan nämnde Hazard.

3 kommentarer
  1. Gillar artikeln skarpt :)!

    Kan man se matchen ikväll på något vis? Unibet, bet365? Hittar ingenting…

    • Du kan se matchen på Eurosport 2 eller Eurosport Player.

Kommentarer är stängda.