I morgon går Champions League in i kvartsfinalspelet och precis som förra säsongen ett av de åtta lag som är kvar i turneringen. I fjol tog vi oss till kvartsfinalen via en klar seger mot Porto, den här gången är det portugisiska storlaget de som står mellan oss och en plats i semifinalen. Många var nöjda över lottningen, men det finns såklart inga enkla kvartsfinaler i Champions League. Eric Hellqvist(@ejhkvist) skriver om Porto på svenskafans och idag gästar han oss för att berätta om våra motståndare:

1. Berätta lite om hur Portos ligasäsong varit, är du nöjd med lagets insatser?
Ligasäsongen har varit godkänd. Väldigt mycket upp och ner. Det började med två ganska tidiga förluster. Sen vann man helt plötsligt 18 raka tävlingsmatcher (klubbrekord) men lyckades ändå tappa en klar ledning i ligan kort efter det. Nu delar man ligaledningen med Benfica. Jag var nöjdare i vintras.

2. Vilken nivå skulle du säga att den portugisiska ligan håller idag?
Jag skulle säga att ligan håller ungefär samma nivå som ”vanligt”. Dvs precis bakom de fem stora i Europa. Topplagen skulle klara sig bra i mitten/på övre halvan i vilken liga som helst men bakom ser det värre ut.

3. Hur skulle du beskriva Portos sätt att spela fotboll?
På sätt och vis är laget mer reserverat än tidigare. Det ser inte alltid jättekul ut, men det är ändå en fröjdig anfallsfotboll man försöker spela. Det blir i och för sig lätt så i den här ligan, men man ställer ofta upp i ett 4-4-2 där yttrarna är väldigt offensiva. Ytterbackarna får ett stort ansvar och är inte så vana vid rent försvarsspel. Spelet utgår mycket från kanterna.

4. Gamle ytterspringaren Sergio Conceicao är tränare i Porto, hur är hans status hos lagets supportrar? Är han omtyckt eller ifrågasatt?
Min uppfattning är att Conceição är väldigt omtyckt. Han är passionerad vid sidlinjen och när han kom inför förra säsongen ledde han sedan Porto till den första ligatiteln på fem år. Så han får nog ses som en klubbikon.

5. Berätta om Portos resa fram till kvartsfinalen mot Liverpool, hur har det sett ut när man tagit sig vidare?
Gruppen var till att börja med enklast tänkbara. Men det var imponerande och man gjorde gedigna insatser rakt igenom. Man förlorade bara bollinnehavet mot Galatasaray borta och enda poängtappet var mot Schalke borta. Såväl offensiven som backlinjen levererade som om det var ligaspel. Hemmamatchen i åttondelen mot Roma var klockren och man hade nog kunnat skaka vilket lag som helst den dagen. Marega har varit i sitt livs form i CL.

6. Liverpool och Porto möttes i åttondelsfinal förra säsongen, den här gången är det i kvartsfinal, vad tror du Porto kommer försöka göra annorlunda den här gången?
Naturligtvis att försöka få bättre koll på Liverpools anfallstrio. Och jag tror även att man kommer ställa upp annorlunda mot vad man gjorde då. Då var det 4-2-3-1 och det brukar inte vara Portos uppställning, men man vet aldrig. Det främsta är förstås att försöka hålla tätt så långt som möjligt. Senast rann det iväg

7. Hur tror du Portos startelva kommer att se ut och vilka spelare är det vi kommer att få passa oss mest för?
Spelarna att se upp med är Marega (mål i sex raka CL-matcher), Corona, Soares och eventuellt Brahimi. Sedan finns det fler spelare med hög högstanivå. Men de fyra är väl de främsta. Problemen kommer vid startuppställningen. Pepe och Herrera är avstängda i första matchen och i backlinjen har Telles precis gått sönder. Oklart om han hinner bli frisk. Om han inte gör det känns det nästan som en katastrof defensivt eftersom flera spelare är oregistrerade och de flesta tillgängliga endast brukar spela mittback. Min bästa elva i första matchen med tanke på förutsättningarna: Casillas Militão, Felipe, Diogo Leite, Maxi Pereira Corona, Danilo Pereira, Óliver Torres, Brahimi Marega, Tiquinho Soares (Telles vara eller icke vara i startelvan är en supernyckel)