Senaste nytt

Q&A inför Man City borta

Seriefinal, det är vad som gäller under torsdagskvällen. Inför säsongen pratades det om att vi var det lag som skulle kunna ge City en match om ligatiteln och halvvägs in i säsongen verkar den profetian stämma bra. Även om många trodde på oss som ett möjligt hot var det nog inte lika många som trodde att det här skulle vara en match som kan ge oss tio poängs försprång. City kommer från den period då laget hackat en aning, men i den senaste omgången tog man en säker seger mot Southampton och det är inget snack om att det här kommer att bli en extremt tuff match för oss. Petter Landén(@petterlanden) är inte bara en av rösterna i podcasten Kick & Rush(Kick_andRush), han är också trogen City-supporter och han berättar här om hur säsongen hittills varit och vad han tror om torsdagens stormöte:

1.Hur skulle du sammanfatta den första halvan av säsongen för City?
Det är lite svårt. Under väldigt lång tid såg det oerhört bra ut och de såg ut att kunna reprisera (i alla fall i ligaspelet) sin höst från i fjol. Men ju längre tiden har gått desto sämre har det sett ut. Efter Chelseaförlusten har det smugit sig in en rejäl osäkerhet i laget och ingenting har fungerat särskilt bra i december. Så, för att försöka svara: Egentligen är det en ganska bra höst. Fjolårshösten var en anomali som inte går att upprepa på beställning. Men den senaste månadens insatser, accentuerade i de två förlusterna gör att man endast kan ge betyget godkänt. Det anser jag ändå 14 segrar på 19 matcher vara.


2. City har förlorat tre matcher på ganska kort tid nu, vilka förklaringar kan du se till svackan?  
Egentligen är det en ganska kollektiv kollaps i de båda förlusterna. Aymeric Laporte som ett tag såg ut att kunna ge van Dijk en match om ligans bästa mittback är inte lika tongivande i sitt spel (van Dijk överlägsen i den internkampen just nu) och när det då kommer misstag efter misstag från Walker och Delph blir det väldigt avgörande. Dessutom så är anfallsspelet inte så flytande och dödligt effektivt som man kunde se tidigare i höst. Sterling har en svacka, Kevin de Bruynes avsaknad har varit kännbar och David Silvas likaså. Dessutom så fungerar inte offensivens presspel så bra som det borde göra. Tidigare under säsongen vann City väldigt mycket boll högt upp, det har de inte gjort alls på samma sätt i december. Det har straffat sig rejält i skottproduktionen som varit kraftigt minskande den senaste tiden. Dessutom har det exponerat mittfältet som är offensivt lagt. Så City saknar Fernandinho desperat.

3.Tycker du man kan se några skillnader spelmässigt mellan årets City och det lag som vann ligan förra säsongen?
Den stora skillnaden som kommit, framför allt med värvningen av Mahrez, är att Pep experimenterat mer med ”innerforwards” än med klassiska yttrar som var succérecepter förra säsongen. Tidigt i höstas gav han sig dessutom på en underlig 5-3-2-variant med Mendy som klassisk wingback och typ Bernardo Silva som inverterad wingback på andra kanten. Det fungerade ohyggligt väl mot svagare lag, men sedan Mendy skadade sig har han inte kunnat använda den. I stort sett ser spelsystemet likadant ut som förra säsongen, men inte med samma otroliga resultat. 

4. Vilka spelare har varit säsongens utropstecken resp. frågetecken?
Utropstecken är lite klurig. Den lilla speltid Phil Foden har fått gör att det är svårt att utse honom till det, men när han väl fått spela tycker jag han ser ut som en färdig PL-spelare. Den finns så oerhört mycket fotboll i honom. Raheem Sterling såg länge ut att ha tagit ett extra kliv, men dippen den senaste tiden gör det vanskligt att säga honom. Jag säger trots allt Laporte. Han har varit oerhört stabil och bär inte skulden för förlusterna. Tror han dessutom kan bli ännu bättre med tiden. Frågetecken är väl främst Kyle Walker och kanske även Ilkay Gündogan. Walker är ju som bekant en faktor offensivt och är guld för City när det bara är att pumpa på framåt. Men när det har blivit tuffare – eller när de möter svårare motstånd – så gör han för många misstag och tar för många felbeslut. Gündogan har lite svårt att hitta en roll som funkar för honom tycker jag, lite samma problem som Granit Xhaka har i Arsenal. Man vet att det finns en skicklig fotbollsspelare i honom, men dagens City är inte riktigt byggt efter honom.

5. Transferfönstret öppnar snart, kommer vi att få se någon aktivitet från City tror du?
Pep säger blankt nej, men jag tycker det är marigt. Om inte laget förbättrar sina insatser illa kvickt så är ligan förlorad (det tror jag Pep och klubbledningen tar), men då kommer allt fokus ligga på CL. Och slår man inte Crystal Palace vinner man inte CL. Så jag tror nog att det kan komma in en ny vänsterback i januari och kanske även panikvärvas en defensiv mittfältare om den dåliga formen håller i sig. 

6. Mötet mellan City och Liverpool var en ganska stängd historia, hur tror du det kommer se ut på Etihad?
Det är lite halvsvårt att sia om. I det första mötet var det två lag i ganska likartade lägen som tog sig an varandra, nu är läget helt omvänt. City är skärrat, Liverpool har sin bästa chans att vinna PL någonsin känns det som. Men Pep kommer försöka kväsa Liverpool allt han kan. Han erkände efter förra matchen att City måste göra det, annars blir det som CL-dubbelmötet i våras. Och City klarar inte av att stå emot om Liverpool får upp tempot och vända spelet snabbt. Det är målbilden för Pep, men sen är frågan om det går att kväsa Liverpool i denna stund. Kanske… Det är ett måste för City att vinna i alla fall om ligachansen ska kännas rimlig.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer

  1. OS

    Vill bara säga att jag uppskattar de här inläggen väldigt mycket inför matcherna. Hinner och orkar inte titta på så mycket fotboll utöver Liverpool nu för tiden och att få lite tankar från någon som aktivt följer sitt lag är väldigt intressant och ger en bra inblick.

Laddar...