Den 8 oktober 2015 kan gå till historien som tillfället då ett av klubbens bästa beslut någonsin togs. Anställningen av Jörgen ”the normal one” Klopp. Starten för en ny framgångsrika era och en manager värd att skriva sånger om.

Han har redan marscherat in i döden tre finaler i rad och inte vunnit ett jota men när 2019 startar så behöver man inte ens argumentera för att Liverpool tillhör det yppersta toppskiktet i världen. Det är en objektiv sanning, en fakta och det är sannerligen en prestation värd sitt beröm.

Att leda oss till en sådan position från det utgångsläget han faktiskt hade 2015 har krävt kirurgisk precision inom så många områden. I synnerhet två områden ska Klopp ha extra beröm för. För det första har han genom sin transparenta passion för klubbens bästa skapat ett lugn vid sidan av planen och fått alla att acceptera att verklig förändring tar tid. Hans förmåga att identifiera och förädla saknade pusselbitar till sitt bygge har legat flertalet nivåer över våra konkurrenter under flera års tid. Att det gjorts med att inte netto-spendera mer som tabellen nedan visar är givetvis allt annat än normalt.

För det andra kan vi åter stoltsera med glädje, sång och hjältar på Anfield. En plats att frukta för motståndare och en plats att älska för anhängare. Det här är inget som har skett per automatik, det är något Klopp aktivt påpekat i intervjuer och visat med sin egna passion under matcher direkt från start.

Pundits undrar hur vi kommer reagera på en eventuell första förlust. Svaret är givetvis att förlusterna genom åren präglar vad vi ser idag. Det är nu vi börjat bli ett bra lag på riktigt alldeles oavsett om vi lyckats vinna en av alla finaler. Det som däremot gått som en röd tråd är att vi blivit starkare år efter år och att vi verkar lära av våra misstag.

När 2019 startar så finns det få saker att måla med annat än uppfriskande och solida färger gällande dagens Liverpool. Vi leder ligan med marginal, kommer slå ut Bayern Munchen i Champions League och det enda man bekymrar sig över är väl om Oxen inte kommer hinna tillbaks i tid för en välförtjänt medalj. Att Manchester United äntligen befinner sig där de hör hemma med sitt tråkiga spel känns också oerhört uppfriskande.

Året brukar med andra ord starta sämre för oss, men jag tänker inte skriva att vi ska passa på att njuta, för vi hoppas ju att befinna oss här regelbundet i framtiden och det tänker jag tacka Klopp för redan nu, hur få medaljer färden än tar oss på så har han gjort ett förbannat bra jobb. Tack!