På söndag är det derby, en match som såklart är en av de matcherna man helst vill att laget ska vinna. Oavsett lagens placeringar i tabellen är det viktigt att vara bäst i stan. Everton har haft en jobbig start på säsongen och står sedan en tid tillbaka med en ny tränare vid sidan av planen, mannen som tränat halva Premier League, Sam Allardyce. Tränarbytet har givit laget lite vind i seglen och man kommer ifrån två raka segrar till den här matchen. För att ta pulsen på det blå laget från Liverpool kontaktade vi Per Malmqvist Stolt(@permalmqvist), som du kan höra i veckans specialavsnitt av vår podcast. Per är inte bara författare av boken Tipsextra – Klubbarna, matcherna, spelarna utan också en trogen Everton-supporter, här berättar han om hur säsongen varit hittills:

1. Everton har haft en turbulent inledning av säsongen, kan du berätta lite om hur de första månaderna varit?
Det började hyfsat. Stabil inledning med bland annat oavgjort mot Manchester City efter en perfekt försvarsinsats. Dessutom tog vi oss igenom kvalet till Europa League på ett inte övertygande, men väl kompetent och tryggt vis. Men i och med hur chanslösa vi såg ut att vara borta mot Chelsea (0-2), så började ett fritt fall som jag nog inte varit med om sedan jag började hålla på Everton på 1970-talet. Visst, vi mötte de tippade storlagen efter varandra, men det kändes fruktansvärt att se hur självförtroendet bara försvann från spelare som ändå är på landslagsnivå.

Allt blev en enda röra. Ronald Koeman ändrade uppställning från match till match – ja, även under matcher. Vi kunde börja med tre backar men fick sluta med fyra. Kan inte komma ihåg att han mönstrade samma elva man två matcher på raken och han tappade helt greppet om spelidén. I slutet handlade det endast om långa bollar och kamp. Total förvirring, särskilt eftersom få tycktes orka stå upp och kämpa. David Unsworth fick inte ordning på det hela förrän i slutet och de två senaste segrarna är nog hans förtjänst. Nu ser det dock ut som några av spelarna funnit tillbaka till någon form av självförtroende, vilket är det absolut viktigaste just nu.

2. Koeman har lämnat och Allardyce har kommit in, hur ser du på ledningens beslut att göra den förändringen?

Jag kan förstå beslutet, då det såg så hopplöst ut och Sam Allardyce är ju känd för sin förmåga att stabilisera upp sjunkande skepp. Han var dock inte något populärt val, då de flesta fans nog vill se en annan typ av manager som står för en annan spelidé än Big Sam. Men nu är han här och lyckas han pumpa in energi i gänget och de kan ta de två senaste vinsterna som stöd för att sikta mot övre halvan, så gör han ju ändå sitt jobb.

3. De senaste två omgångarna har det blivit full pott, är det en tillfällighet eller kan man se några skillnader mot tidigare?
Vill vara försiktig med att dra för stora slutsatser efter de två senaste matcherna, men onekligen börjar några av spelarna att återfå någon form av självförtroende. Inte minst Wayne Rooney från en mer tillbakadragen mittfältsposition och Gylfi Sigurdsson som nu får gå högre upp i banan. Några ungdomar har också utmärkt sig, särskilt Dominic Calvert-Lewin, Jonjoe Kenny och Mason Holgate. Även Ashley Williams tycks mer stabil än tidigare, vilket kanske kan förklaras med ett bra samarbete mellan honom och Holgate. Det kan ju hända att det räcker med en rutinerad ledartyp i försvaret.

4. På spelarfronten kom det in ganska många nya namn i somras, hur har de skött sig?

Ja, inte särskilt bra fram tills nyss, då Gylfi Sigurdsson äntligen börjar visa lite av vad han kan. Även ett litet plus för Cuco Martina på ytterbacken. Nicola Vlasic har blandat och gett. Sandro Ramirez, Davy Klassen och Michael Keane har alla kommit helt fel in i en kaotisk säsong och saknar numera självförtroende. Den nye målvakten Jordan Pickford har dock imponerat under hela säsongen. Ja, han har ju haft en del att göra…

5. Januari närmar sig, tror du vi kommer att få se några nya namn in i Everton eller kommer Allardyce att jobba med den befintliga truppen?
Är rätt säker på att nya namn kommer in. Med all säkerhet kommer Big Sam att köpa en storväxt center, men det kan även bli fler nyförvärv.

6. Hur tror du att ni kommer att ställa upp på söndag och hur tror du att matchbilden kommer att se ut?

Liverpool kommer stå för bollinnehavet och förhoppningsvis sjunker vi lite, är kompakta och aggressiva samt giftiga i omställningarna. Det senare är något vi saknat i år tillsammans med ett uselt försvarsspel. Men försvaret känns stabilare nu och vi ska inte gå fram med för mycket folk, eftersom Liverpool är mästare på snabba omställningar. Målet är att nyttja Sigurdssons förmågor på fasta situationer, där man definitivt kan straffa Liverpool. Sedan får vi hoppas på ett ledningsmål, för blir det tvärtom måste vi kliva fram och då kan det rinna iväg till Liverpools fördel.

Tror på en elva i stil med:

Jordan Pickford – Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Ashley Williams, Cuco Martina – Idrissa Gueye, Morgan Schneiderlin (eller Tom Davies) – Aaron Lennon, Wayne Rooney, Gylfi Sigurdsson – Dominic Calvert-Lewin.