Dags för ytterligare ett Merseysidederby med tomma läktare. Avsaknaden av publik och stämningen ett kokande Anfield kan skapa i samband med en sån här match kommer såklart att saknas enormt när domaren blåser igång matchen i morgon, men båda lagens tabellsituation gör ändå att matchen är rejält laddad. Det senaste derbyt, som bland annat resulterade i två svåra skador för oss, gör inte laddningen mindre. Josef Dotevall(@EvertonSverige_) berättar här om hur läget är hos våra rivaler.

1. Everton inledde säsongen starkt, men har visat sviktande form på sistone, hur ser du på lagets nuvarande status?
Den är kritisk. Vi har inte haft en bra spelmässig period sen Oktober/November skulle jag säga. Vi har dock tagit en del poäng men spelet och prestationerna har varit långt ifrån representativa. En del kan förklaras av skador då vi har saknat Allan, James, Calvert-Lewin, Richarlison och Digne i perioder men en hel del kan även förklaras av Ancelottis bedrövliga taktik där vi knappt haft någon spelmässig plan förutom att försvara lågt och hoppas på att individuella prestationer ska lösa offensiven. 

2. Trots formdippen har ni häng på europaplatser, vad tror du om era chanser att nå europaspel?
Europaspel är jag ändå förhoppningsfull om. Jag tror att vi kommer sluta efter City, United, Leicester, Chelsea och er. Sen kommer det vara en kamp om sjätteplatsen mellan oss Tottenham, Villa och West Ham om de orkar hålla i men då de tränas av geniet David Moyes så ser jag det som långt ifrån omöjligt. Jag skulle ge oss 50/50 där mycket beror på hur skadefria vi kan hålla oss där vi är i behov av en frisk Allan, DCL och James mfl.
 
3. Robin Olsen har fått en del chanser att visa upp sig på sistone, tror du han kan konkurrera ut Jordan Pickford på sikt eller är det, i LFC-läger mindre omtyckte, engelsmannen som är etta även framöver?
Jag håller ju helt klart Olsen som en bättre spelare än Pickford, även om det kanske inte säger särskilt mycket. Det jag tror är dock att Pickford kommer ta förstaspaden när han nu är tillbaka vilket vi även såg mot Man City i veckan. Olsen tog ju inte riktigt sin chans i de matcher han fick spela där han tabbade sig mot United men i mitt tycke är det inte ens i närheten av Pickfords alla blunders den här säsongen. Det kan nog i slutändan bli en hel del rotation mellan de båda. 

4. Ni gjorde flera starka nyförvärv inför säsongen, vem av dem har imponerat mest på dig?
Jag skulle nog säga Allan då man verkligen ser hur mycket han har saknats under sin skadeperiod. Han personifierar verkligen vad det betyder att representera Everton – Ge allt i alla lägen, aldrig vika ner sig och utöver det vara väldigt bra på sporten fotboll. Jag skulle säga att Allan, tillsammans med James, är de mest kvalitativa värvningarna vi gjort senaste 10 åren sett till vilken extremt hög nivå de håller när de väl är friska. Jag tror att Allan kliver in i varje lag i PL förutom City, så hög kvalité håller han. 

5. Vad ser du som nyckeln för Everton inför nästa säsong, vad behövs för att man ska ta nästa steg?
Mycket kommer att handla om att skeppa så mycket dödkött som möjligt. Andre Gomes, Sigurdsson, Delph, Tosun mfl. borde skeppas och lämna rum för yngre och mer kvalitativa spelare. Sen krävs det att Ancelotti steppar upp.Han kan gnälla hur mycket han vill på skador men torskar man mot Newcastle och Fulham hemma, två lag med betydligt sämre trupper och startelvor, så kan man inte enbart skylla på skador. Faktum är att hans taktik de senaste matcherna har varit fullkomligt bedrövlig. Hoppas att han hittar en lösning för annars är han ligans mest överbetalda tränare med sina €13m/år. 

6. Ni har inte vunnit på Anfield på väldigt länge, men ställs nu mot ett väldigt formsvagt hemmalag, hur ser du på era chanser att bryta den jobbiga förlustsviten i derbyn?
Resultatmässigt formsvagt, vill jag tillägga. Jag såg era matcher mot både Leicester och Leipzig där spelet såg väldigt bra ut och lite av det ”gamla” Liverpool. Även om ni sett bra ut i spelet, vilket jag tycker, så ser jag ändå en möjlighet till vinst, om än minimal, då försvarsspelet sett lite darrigt ut. Jag tror att vi måste lägga fokus på Kabak och utnyttja hans svagheter i hans värdering och positionsspel samt att han inte är helt inpräntad i er spelidé ännu. Men som sagt, jag har väldigt svårt att se oss ta en seger på Anfield den här gången heller.