Det är lite knappt en månad sedan det spelades derby på Anfield och under fredagskvällen är det dags igen. Den här gången är det spel i FA-cupen som gäller och efter ett mycket tufft schema över jul och nyår är det mycket som är oklart kring hur lagen kommer att se ut. Vi har även denna gång varit i kontakt med vår Everton-expert Per Malmqvist Stolt(@permalmqvist), författare av den mycket läsvärda boken Tipsextra: Klubbarna, matcherna, spelarna, han berättar här om vad som hänt hos våra rivaler sedan den senaste drabbningen:

1. Det var inte så länge sedan Liverpool och Everton möttes, vad har hänt hos er sedan derbyt i mitten av december?
Svår fråga. Två inledande vinster, sedan två oavgjorda följt av två förluster. Kanske på väg mot en dålig trend, men tror mer det beror på tillfälligheter i de olika matcherna. Spelidén har ju varit identisk.

2. Sam Allardyce har varit i klubben en liten tid nu, vilka förändringar tycker du att man se?

Han har ju satt strukturen för försvarsspelet och vi har tagit en del poäng. Anfallsmässigt ser det dock inte så lysande ut. Å andra sidan måste man ju börja någonstans, för under Ronald Koemans sista matcher så funkade ju varken försvar eller anfall. Dessutom tycks stämningen och självförtroendet vara betydligt bättre.

3. Transferfönstret är öppet i januari, vad tror du kommer att hända hos Everton?

Ja, vi vill ju ha vår centerforward. Och det lutar ju åt Besiktas forward Cenk Tosun, som faktiskt kan bli klar för spel redan på fredag. I övrigt tror jag Big Sam letar efter rutinerade och stabila Premier League-spelare, men tveksamt om det blir så många i januari. Tycker mig höra en glidning från första dagen han kom och menade att det behövdes fler rutinerade PL-spelare till att han ändå är ganska så nöjd med truppen. Det handlar mer om att få ordning på alla.

4. Vad kan vi förvänta oss av Everton i den här matchen, blir det en ordinarie elva eller kommer det att roteras?

Vi måste rotera! Dagens spelare orkar inte med samma täta matchande som förr i världen, då vissa nyckelspelare kunde komma upp i över 60 matcher per säsong. Nu är de så vältränade och maxinsatserna på plan så många att det inte längre funkar att vissa gubbar spelar varje match. De är som hårt spända och finstämda fiolsträngar. Noterar under december och januari att nästan alla klubbar roterar. Big Sam har till exempel spelat Mason Holgate och Ashley Williams i en match för att i nästa ställa upp med Michael Keane och Phil Jagielka. Däremot är truppen hyfsat jämn, så det gör inte så stor skillnad, med undantag av Wayne Rooney och Jordan Pickford, vilka bör vara på plan en sådan här match.

5. Vad skulle du säga att FA-cupen har för status idag?

Lägre status än förr, då den omgavs med så mycket härlig magi. För mig är den dock fortfarande oerhört viktig och som upplevelse tar jag hellre en FA-cupseger än en fjärde plats i ligan. Tyvärr tror jag varken spelare, ledare och definitivt inte ägare delar min syn på vad som är viktigast i fotbollslivet.

6. Har du själv något favoritminne från någon cupmatch?

Jo, ett av mina första derbyn (kanske det första) jag såg på tv 1981, då Everton vann med 2-1. Jag var tio år och minns en ung Imre Varadi som dominerade tillställningen. Jag var helt övertygad om att han även skulle dominera världsfotbollen i flera år framöver… Det blev inte så. Tror det är få som minns denne klassiske journeyman. Men det fina minnet har jag kvar. Tror det var i den fjärde omgången och matchen spelade på Goodison Park.

7. Vad vill du helst av allt se av Everton under 2018?

Det bli ännu ett år i väntan på något bättre. Big Sam måste fortsätta arbetet att stabilisera upp laget och sedan börja bygga någon form av anfallsspel. Eller åtminstone omställningsspel. Sedan får vi se vad nästa steg blir och om Allardyce är rätt person att leda Everton till toppen igen, vilket är den rätt så tuffa kravbild han har på sig. Just nu är vi långt ifrån någon ära och berömmelse dock