Hur borde Liverpool agera på transfermarknaden om man säljer Coutinho för en brittisk rekordsumma?

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Jag misstänker att vi kan få se en smaskig ketchupeffekt där Coutinhos numera förmodade övergång till Barcelona resulterar i ett flertalet stora LFC-köp. Att tappa sin stora stjärna kan vara tungt både på och utanför planen, och det stora kruxet är ju att brassens ersättare troligtvis inte kommer att få spela i Champions League. Jag tycker att Thomas Lemar låter som en ypperlig ersättare; han är otroligt skicklig och dessutom snabbare än Coutinho. Är medveten om att Lemar främst spelar vänsterytter i Monaco men tror LFC betraktar honom som en mer central spelare på sikt.

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Jag håller med dig om att Liverpool verkar se Thomas Lemar som en mer central spelare i framtiden trots att han varit en utpräglad vänsterytter i Monaco. Sättet Lemar driver bollen tillsammans med spelsinnet tyder på att han hade passat väldigt bra på en offensiv central position, speciellt i Liverpool spelsystem med kvicka yttrar på kanterna i form av Salah och Mane. Däremot finns det stora frågetecken kring transfersumman, och Monacos ägare som nyligen sålde världens dyraste målning för $450 miljoner är inte i behov av pengar direkt. Ända sedan ryktet om Coutinho till Barca startade så har jag sagt att Mahrez ska in som ersättare. Han är naturligtvis en eller två klasser sämre än brassen. Men kollar man på spelartypen går det väl knappast hitta en bättre like-for-like ersättare än Leicesters guldklimp?

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Transfersummorna har uppenbarligen spårat ur totalt, men om Coutinho lämnar kommer inte Liverpool lägga en stor summa på Lemar för att använda honom som en prydnad, likt en tavla. Tvärtom, hans skicklighet kommer att behövas och han kommer att tillföra mycket, om LFC lyckas köpa loss honom. Jag förutsätter att Lemars prislapp åtminstone är mindre än Coutinhos dito, och att det finns pengar till fler spelare. Det vore otroligt intressant att Mahrez i en starkare omgivning och om Lemar inte går att lösa vore han nog mitt val också, men fransmannen går före i min bok. Julian Draxler, Lucas Moura, Javier Pastore och andra tillgängliga PSG-spelare ligger väl också och lurar i vassen någonstans, eller vad tror du?

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Ja att dom är tillgängliga på marknaden råder det nog inga tvivel om. Liverpool har däremot inte värvat den typen av spelare tidigare, och med den typen menar jag dökött från Real Madrid, PSG, Bayern, Barcelona osv. Draxler dissade ju även som bekant Klopp för pengarna i PSG förra året, så hans broar till LFC är nog lika uppeldade som Gävle-bocken runt Lucia (att den höll sig vid liv i år var undantaget som bekräftar regeln). Det har ju ryktats mycket om Barcelona-rejects, Douglas Costa-figurer, Shaqiri, Jese men Klopp har aldrig nappat. Man ska inte heller underskatta dessa spelares lönekuvert. Strategin verkar snarare vara att plocka in unga spelare som tar kliv uppåt än dugliga truppspelare i storklubbar som kan tänka sig kliv neråt. Borde vi inte mycket hellre vilja ha in typ Ryan Sessegnon (ser han inte förbannat fin ut?), Quincy Promes eller Gelson Martins?

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Jag tror att det beror på hur stor hunger dessa ”rejects” visar. Glöm inte att Sturridge och Solanke anlände från Chelsea, de kanske inte var renodlade ”rejects”, men lyckades inte slå sig in där. Om Draxler samtalar med Klopp och verkligen vill flytta till LFC, kanske t.om gå ner i lön för att genomföra övergången, så har jag ändå svårt att se Klopp ha en helt annan åsikt om en spelare som han ju ville värva så sent som för ett år sedan. Är övertygad om att Liverpool vill ha in utvecklingsbara spelare, men de kan tillhöra olika typer av klubbar. Hur som helst, frågan är också vilka positioner Klopp vill förstärka? Van Dijk är ju redan på plats och att värva en ersättare till Coutinho är hur givet som helst om denne lämnar, men vad mer kan tänkas finnas på Klopps lista? Kanske målvakt, vänsterback, defensiv mittfältare eller anfallare? Anfallare bör trots allt kunna bli aktuellt då både Sturridge och Ings kan tänkas lämna på lån eller permanent basis.

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Håller med om att en anfallare borde bli aktuell med tanke på situationen med Ings och Sturridge. Vänsterbacksplatsen känns som den positionen som Klopp tycker är den svagaste lagdelen. Han har ju trots allt tvivlat både på Moreno och Robertson, även fast båda gjort det helt okej nu på slutet. Sessegnon känns faktiskt som det givna alternativet på den positionen men det återstår fortfarande att se om han vill flytta. Har redan nobbat ett flertal storklubbar för speltid i Championship. Klok kille det där. Den defensiva mittfältaren hänger nog mycket på Hendersons skada och hur illa den är, men vad finns det ens för alternativ på den positionen nu i januarifönstret?

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Jag är osäker på om Klopp verkligen har tvivlat på Robertson eller om han bara hade en lång inskolningsperiod med den taktiska biten osv, han hade trots aldrig spelat i spelmässigt dominerande PL-lag förut. Är enig om att VB-positionen alltjämt är ett sorgebarn, men Klopp verkar ha ett gott öga till señor Moreno. Sessegnon är ju en spelare som man gärna vill signa upp, där vore ett köp med omedelbar utlåning tillbaka till Fulham ett vettigt alternativ för alla inblandade parter, då han troligtvis ändå inte skulle göra något större skillnad för Liverpool i dagsläget. En rörlig anfallare vore inte fel att få in, eller någon som kan rotera med Firmino och spela CL, varför inte damma av intresset för Alex Teixeira eller Luan? Angående den defensiv mf-positionen, så är N’Zonzi det givna valet, han är tokfärdig och tillgänglig.

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Det känns märkligt att sätta Robertson på läktaren i 4 månader, han borde ju åtminstone figurerat på bänken. Men visst Hull spelar ju inte possession-fotboll direkt. Luan var ett märkligt rykte som antagligen var helt fabricerat av hans agent, men jag gillade annars idén om att ta in honom. Klopp vill ju inte ha in en Icardi-typ som bara kan avsluta, det är minst lika viktigt att vara delaktig i spelet, plus att man springer arslet av sig i första pressen såklart. Luan har ändå grundämnen i sig till att bli en sån spelare. N’Zonzi hade faktiskt varit riktigt bra nu när du säger det, men jag tror inte vi kommer få se en sån utpräglad defensiv spelartyp. Tror man kommer vilja ha in en defensiv playmaker, typ Ruben Neves, för att stärka upp det kreativa tomrummet efter Coutinho på mittfältet.

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Håller med om att Klopp troligtvis vill ha in en mer spelande defensiv mittfältare, alltså en defensiv playmaker som kan iscensätta spelvändningar osv, men jag tror att en defensivt lagd spelare skulle göra större nytta i dagsläget. Vore synd om Everton norpar N’Zonzi när LFC behöver honom. Angående anfallare, det är lätt att förstå vilken spelartyp Klopp vill ha där men desto svårare att identifiera spelare som är både tillräckligt bra och beredda att ta andrafiolen. För det kommer ju inte att bli en ordinarie spelare, med tanke på hur bra Firmino är och hur sällan han är skadad. En evig outsider på transferfronten är ju en målvakt, för inte kan väl Klopp vara nöjd med sina nuvarande alternativ? Känslan är att ingen har tagit chansen, men att det samtidigt kanske inte går att köpa in en bättre just nu.

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Man börjar ju bli lite orolig att Klopp tror Karius är nästa världsmålvakt. Han är ju verkligen grym med fötterna men känns som han har grym hybris och gör det enkla väldigt svårt. Därför blev jag ändå glad när det började komma lite lösa rykten om Alisson i AS Roma, som bekant även vaktar Brasiliens mål. Där tror jag man kan göra ett kap. Visst är Sergio Rico och Kepa intressanta målvakter också, men du vill väl ha din älsklingfavorit Jack Butand gissar jag? 🙂

[gdlr_icon type=”icon-microphone” color=”#353535″ size=”15px” ]Pelle: Jag skulle gärna se att Liverpool skippar talangjakten och tar in en rutinerad målvakt. Samir Handanović är mitt idealiska namn, men det vore förstås inte helt lätt att norpa honom. Rui Patrício är också ett skapligt namn även om han har sina svaga sidor också. Butland är duktig men tycker Edersons inträde i Man City visar hur mycket en riktigt skicklig målvakt kan förbättra ett lags spel. Det går ju egentligen att prata hur mycket som helst om transfers, många namn poppar upp i huvudet, utöver de vi har nämnt… Goretzka, William Carvalho (vad händer, West Ham?), Celtics Dembele och så vidare. Tror vi får nöja oss med att konstatera att detta kan bli ett otroligt händelserikt transferfönster för Liverpools del.

[gdlr_icon type=”icon-star-empty” color=”#353535″ size=”15px” ]Jesper: Handanovic skrev tyvärr på nytt kontrakt med Inter i början av december. Annars så finns det ju en del likheter mellan honom och Allison. Båda har räckvidden, reaktionssnabbheten och fysiken. Den största fördelen med brassen är annars bollbehandlingen som är betydligt bättre än Handanovic dito. Så på många sätt är Allison the complete package i Ederson-anda. Kom ihåg att han faktiskt petar honom i landslaget.
Håller med om att det verkligen finns många som vi skulle vilja snacka mer om. Normalt sett snackar vi ju om sånt här bakom stängda dörrar under året. Blir intressant å se om läsarna vill se mer av våra transfernörderier eller slänger in oss i fängelset utan att passera gå. Gott snack, som vi säger i Göteborg!🙂

12 kommentarer
 1. Kul inlägg!

  Hur realistiskt, sett till de rykten som går, är det att Coutinho drar i januari?

  • OS: Jag skulle säga att det verkar troligt att Coutinho säljs den här månaden. Konstig händelseutveckling men så rapporterar många pålitliga LFC-bevakare…

 2. Mycket bra inlägg! Fortsätt med mera av denna typen tack!
  Gelson Martins har en grym framtid, skulle passa perfekt hos oss.
  Sessegnon är en sjuk talang men även om alla pratar om honom som vänsterback så har han spelat mycket vänsterytter, kanske där man bör satsa på honom? Back-up till våra snabba yttrar för att om några år när han lagt på sig mer muskler och spelförståelse kunna kliva ner och bli en bra vänsterback?

  • Tack, den feedbacken tar vi med oss.
   Ja Sessegnon har lite Bale-kvalitéer faktiskt och skulle mycket väl kunna bli vänsterytter. Jag och Pelle har faktiskt diskuterat det tidigare. Just nu spelar han ändå mer som VB än längre upp i banan, men det blir intressant att se var han hamnar till slut. Allt hänger på vilken klubb och vilken tränare han väljer. En utlåning hade nog varit att föredra just nu.

 3. jag säger in med Max Meyer alt Julian Brandt när Cotten nu drar ….Meyer är väldigt flexibel mittfältare ( samma styrkor som Cotten, lite kvick å teknisk ) kan lira både som offensiv å defensiv samt även som anfallare …. vad jag förstår går även hans kontrakt ut i sommar vilket innebär att vi kan plocka han billigt nu från Schalke

  • Meyer var ju verkligen i ropet för några år sen, men har stagnerat rejält sen dess. Tror han blivit beskylld för att inte vara särskilt träningsvillig heller. Därför känns det inte särskilt konstigt att Schalke släpper honom på free transfer i sommar.

   Jag personligen hade hellre gått efter någon annan spelare.

  • je: vem var Cotten innan han kom till oss ? 😉

  • Var ändå en lovande spelare i Inter. Passade inte riktigt in i spelsystemet eller ligan. Han gjorde det ju bra i Espanyol till exempel.

   But i see your point 😉

 4. Mysigt inlägg gubbar!

  Pulisic vore en fin add till bygget !

 5. Karius Karius…. Varför gick vi inte in och försökte värva Berndt Leno? Speciellt förra året när Leverkusen hamnade på en tolfte plats?

 6. Att Draxler nobbade oss för en annan pengasäck spelar ingen roll. Som hans situation ser ut nu tror jag inte han är helt nöjd. Förövrigt nobbade väll även Salah oss för CFC, nu ser vi ju hur det gick.

  • Så var det ju såklart. Brendan Rodgers hade aldrig riktigt förmågan eller namnet att kunna locka till sig dom bästa spelarna tyvärr.

   Nu verkar det ju faktiskt vara någon slags Klopp-effekt där spelare vill till Liverpool istället för andra klubbar.

Kommentarer är stängda.