Vi ställs inför en svår uppgift i morgon, serieledande Arsenal kommer besök till Anfield och vi har lyckats med konststycket att gå in i en match mot Gunners med en skadelista som är längre än deras. På flera håll har det börjat pratas om att det här är Arsenals säsong, att det är Wengers stora chans att ta en till ligatitel innan det är dags att avsluta en respektingivande tid i londonlaget. Vi kontaktade Jocke Lander, verkställande chef för Arsenal Sweden, för att få en liten inblick i säsongen hittills. Det här är vad han hade att berätta:

1. Hur skulle du sammanfatta Arsenals säsong hittills? Vad skulle du säga är det mest positiva respektive mest negativa?

Jag skulle säga att den är väl godkänd. Om man bara tittar på vad Arsenal gjort så är betyget kanske bara godkänt, men när man väger in hur serien ser ut och hur alla andra lag presterat så blir omdömet lite högre. Vi har varit stabila hela hösten med några små irriterande plumpar, som premiärförlusten mot West Ham, att vi blev bortdömda på Stamford Bridge och de klena insatserna mot West Brom, Norwich och Southampton. Att bli tvåa i Champions League-gruppen bakom Bayern München är helt acceptabelt, men på sättet det skedde var det inte godkänd. Vi borde ha utmanat dem om gruppsegern istället för att tvingas åka till Aten med kniven mot strupen i sista omgången. Det mest positiva skulle jag säga är att vi leder ligan och att vi spelat bra och slagit både Manchester City och Manchester United hemma. Mest negativt är alla skador och att vi inte har 6-9 poäng mer.
2. Ni värvade Petr Cech i somras, har han levt upp till förväntningarna?
Han började ju minst sagt skakigt och man undrade ju va fasen som hände i premiären mot West Ham när han gjorde bort sig på båda deras mål. Men Cech såg snabbt till att alla våra tvivel försvann och han har under hösten var suverän. Lugn och trygg. En kanonvärvning och han är nog tillsammans med Mesut Özil vår bäste spelare så här långt.
3. Arsenal värvade ingen utespelare under sommarens fönster, hur ser du på det beslutet?
Jag var sur då och är det fortfarande. Man vet ju att vi alltid har mycket skador och när man lämnar ett transferfönster med tydliga hål i truppen, och att man dessutom vet att pengar för värvningar finns, så är det irriterande. Hade gärna sett att vi såg över truppen ännu hårdare i somras, att vi gjort oss av med de som bara är skadade och sedan ersätt med en mittfältare och anfallare till. Men så blev det inte …
4. Mesut Özil börjar framstå som en stark kandidat till att vinna pris som årets spelare i PL, vad tror du hans formtopp beror på?
Skulle säga att det är en kombination av flera saker, men främst att han lärt sig ligan bättre, lärt känna sina lagkamrater bättre och dessutom blivit starkare. Självklart spelar det roll att han numera får spela i sin favoritposition, den centrala offensiva mittfältspositionen, istället för ute på kanten. Özils höst har varit mycket bra, men jag tror att det finns ännu mer att hämta. Kan vi bara få snurr på Alexis och Walcott så kommer Özils assistskörd att öka ännu mer.
5. Ni ligger i allra högsta grad med i toppstriden, vad talar för respektive mot att ni når hela vägen den här säsongen? Vilka ser du som era svåraste konkurrenter?
Det som talar för oss är att vi haft, förhoppningsvis, vår svåra skadeperiod och kommer få tillbaka många spelare under våren. Också att vi har en bra stabilitet, vi kan hantera toppmatcherna mycket bättre. Vi har nog någon växel till att lägga i och vi brukar ju avsluta säsongerna bra. Det som talar emot är väl att vi har ganska många svåra bortamatcher kvar i ligan. Bara den här veckan med Liverpool och Stoke. Sedan City, United, Everton och Spurs också kvar.
Jag tror att det kommer att stå mellan oss och Manchester City. Tror inte att något annat lag har kvalitet att vara med och blanda sig i. City blir farliga om de får ha sina nyckelspelare friska.
6. Du har besökt Arsenals hemmamatcher många gånger genom åren, hur skulle du säga att stämningen är i år jämfört med tidigare?
Den är väl kanske lite mer positiv än vad den har varit de senaste tio åren. Folk var väl en större känsla av att vi faktiskt kan vinna ligan i år, något som man inte haft tidigare även fast vi legat med i toppen.
7. Vad är din bild av dagens Liverpool FC?
Bilden jag har av Liverpool är väl att det är en storklubb som hamnat lite efter topplagen, men att fansen gärna vill och tror att man ska vara med. Det är svårt för en klubb som en inte spelar Champions League regelbundet att få de bästa spelarna. Men också att komma tillbaka när man har bra år och bra spelare som ni hade med Suarez och Sterling. När de går blir det nästan omöjligt att ersätta dem för de spelarna som är av den kalibern vill inte gå till Liverpool. Istället köper man massor med andra spelare, en del för lite för mycket pengar, för att man fått inte bra med deg vid de här försäljningarna. När jag ser på Liverpools trupp idag så kan jag tycka att man tabellmässigt är lite där som ska vara. Kanske att det finns kapacitet att vara någon placering högre. Jag tror dock att Klopp på sikt är en kanontränare som med lite mindre medel kan föra klubben uppåt. Men då måste man ha tålamod med att kan se lite som det gör just nu ut på vägen. Jag förstår att det är lätt att skrika på förändringar när man håller på en klubb som vunnit 19 ligaguld och Champions League.
8. Liverpool-Arsenal är ett klassiskt möte, som LFC-fan minns man gärna showen på Anfield när vi vann med 5-1 härom året, har du något speciellt möte som du minns extra mycket?
Som Arsenalsupporter, och dessutom gammal nog att minnas det, så är 1989 ett självklart val. En direkt avgörande match om ligan och vi behövde vinna med två mål. Allt såg ut att gå emot oss. 1-0-ledning och bara stopptid kvar när Michael Thomas tråcklade sig fram och i sista ögonblicket sköt bollen förbi Bruce Grobbelaar. Arsenal och Liverpool slutade på samma poäng, samma målskillnad, men Arsenal hade fler gjorda mål. Det var ju ett osannolikt dramatisk avslut på säsongen.
Jag minns också mitt hittills enda besök på Anfield. Liverpool v Arsenal 1-2 2009

6 kommentarer
 1. Blir en väldigt svår nöt att knäcka det här, särskilt då vi tvingas ställa upp med ett skadeskjutet lag. Det viktigaste för oss i denna match blir att vinna mittfältskampen, det är där Arsenal är som absolut starkast. Får vi bort Özil och Ramsey så har vi vunnit mycket, kanterna tror jag inte är nåt problem då vi har Moreno och Clyne som är väldigt snabba. De som är friska i truppen, så tror jag att vi ställer upp med detta lag:

  Mings
  Clyne – Toure – Sakho – Moreno
  Henderson – Can
  Milner – Lallana – Ibe
  Firmino

  • Henderson är skadad och kommer inte spela, samma med Ibe. Dom enda som är tillbaka från sina skador är Toure och Sakho.

  • Knappast som startspelare iaf och tycker personligen att det vore dumt att riskera något med tanke på skadeläget. Om det nu är så pass på håret så är det bättre att ställa över dom mot Arsenal och satsa på att dom är fullt friska mot United istället.

  • Glömde skriva, dumt att riskera något med tanke på skadeläget och faktumet att man har spelare på dom positionerna som kan ersätta.

 2. Allen får chansen annars är det tjänstefel av Klopp…

Kommentarer är stängda.