Som uppladdning inför helgens match mot Tottenham där Jürgen Klopp gör debut som Liverpooltränare så kommer vi på Totaal Liverpool ta tempen på några väldigt kunniga skribenter och höra vad de har att säga om tysken och framtiden i LFC. Först ut av att svara på våra frågor är Offsides chefredaktör tillika Liverpoolfanatikern Anders Bengtsson…

* * *

Anders Bengtsson:

– Vad förväntar du dig av Klopp?

– Redan i somras hörde jag från en tysk kollega att det fanns en möjlighet att Klopp skulle bli vår tränare den dag Rodgers lämnade. Tydligen var det etablerat från båda parter att det fanns intresse. Sedan dess har jag givetvis fantiserat om hur det skulle kännas om han blev vår tränare. Ändå förvånades jag över hur jag kände när det blev officiellt. Det var en glädje, och till och med stolthet, som jag inte känt sedan våren 2014. Så, det jag förväntar mig är att denna känsla är intakt en bra tid framöver. Självklart betyder det att vi har en tydlig identitet när vi spelar fotboll, att samtliga spelare ser ut att verkligen krama ut det sista de har i sig varje gång det är match. Att det är det tempo, den press och den vilja som många av oss förknippade med Dortmund under Klopps år i klubben. Att vi rör oss framåt.

– Är detta det största tränarnamnet som Liverpool lockat till sig genom tiderna?

– Definitivt. Benitez var en dekorerad tränare när han anslöt, men världsfotbollen har förändrats så otroligt mycket de senaste tio åren och i det här har Liverpool förändrats ännu mer. Vi är ännu längre från toppen i Europa i dag och våra tidigare konkurrenter har ännu mer pengar i dag. Att vi mitt i detta elände har lyckats få Jürgen Klopp att välja oss borde egentligen vara omöjligt.

– Varför tror du att Klopp valde att acceptera Liverpools kontraktserbjudande? Andra intressenter saknades knappast.

– Nej, så är det givetvis. Han är en av få tränare som hade kunnat förvänta sig ett samtal, förr eller senare, från Real Madrid, PSG, United eller Bayern München. Men som sagt, han valde oss. Jag tror mycket handlar om att han känner att han gjort den här resan en gång tidigare. Dortmund var i ett liknande läge när han klev in som vi är i nu. Människan är av naturen en varelse som gillar repetition. Han vet vad som krävs, han vet att hans stil passar in i underdogs som är en aning skadeskjutna, han vet att han får supportrar bakom sig som kommer älska hans och lagets passion. Ingen tränare i världen känns mer lämpad för Liverpool just nu, och det kanske han själv tänkt på. Han slog onekligen på rätt strängar under den första presskonferensen, som om att han visste vad vi supportar ville höra.

– Hur var känslan efter Klopps första presskonferens i fredags, vad det något han sa som fastnade lite extra hos dig?

– Han lyckas framstå som både ödmjuk och självsäker, avslappnad men också bestämd. Världsvan samtidigt som det finns stråk av bonnighet i honom. Jag är nästan avundsjuk på Jürgens fru som får leva med en så dynamisk människa.

– Tror du att Klopp kommer att handplocka nyförvärv eller kommer han att lita på den omtalade transferkommittén?

– Jag har aldrig förstått vad som var Brendan Rodgers problem. I princip samtliga toppklubbar har en grupp människor som diskuterar nyförvärv. Alla är kanske inte alltid eniga i alla beslut, men att det uppenbart var som så att Rodgers spelade sina värvningar medan han bänkade »kommitténs«, kändes mer som ett resultat av Rodgers svajiga ödmjukhet än av kommitténs bristande kompetens. Vem var det som ville ha Dejan Lovren? Det räcker så. Jag vill tro att Klopp, som jag poängterade i ovanstående svar, är en mer sansad människa som inte sätter ego och hybris framför sina kollegors bättre vetande.

– Vilka spelare i dagens trupp passar bäst/sämst in i Klopps filosofi tror du?

– Bäst är väl de som är bra på riktigt: Sakho, Can, Henderson, Firmino, Coutinho, Sturridge (även om det blir intressant att se hur han hanterar Klopps krav på ständigt presspel). Tror dock att en sådan som Allen kan intressera Klopp, han vill framåt och är en smart spelare. Moreno och Clyne har också intensiteten och löpviljan som Klopp efterlyser. Milner springer också mycket, men det finns en tröghet i honom som jag tror kan bli ett problem. Can är inte den snabbaste, men han har en explosivitet som Milnser saknar. 
Lovren passar ingen tränare som har ambitioner, och även om jag tror att Klopp kan göra underverk med spelare som Ibe och Lallana, är jag övertygad om att loppet är kört för Kroatiens Jonas Olsson.

– Vad kommer Jürgen Klopp betyda för spelare som Balotelli, Markovic, llori & Enrique? Har någon av dessa en framtid i Liverpool nu?

– Balotelli kommer nog aldrig spela i Liverpool igen, jag blir oerhört förvånad om en latmask som han imponerar på Klopp. Gällande både Markovic och Ilori blir det spännande att se. Min serbiska vän är fullkomligt förkrossad över hur det har gått för Lazar i Liverpool, han menar att vi sitter på en sjuhelvetes diamant som Rodgers aldrig lärde sig hur man skulle slipa. Men med tanke på att Klopp under åren i Dortmund gärna ville ha fart, ser jag det som självklart att Markovic, Ilori och även en sådan som Ibe får sina chanser. Enrique kan fortsätta spela TV-spel.

– Och slutligen. Var slutar Liverpool i tabellen efter den här ”värvningen”?

– Mycket hänger nog på vad som händer i januari. Får Klopp värva in två startspelare? Då kan det bli en fjärdeplats. Annars tror jag tyvärr det blir en femte- eller sjätteplats. Oavsett vilket tror jag att fler kommer vara glada i maj 2016 än vad det fanns glada Liverpoolsupportar i maj 2015. Och det är gott nog.

2 kommentarer
  1. Jag är också exalterad och optimistisk över att Klopp är vår tränare men jag tycker en del fans blir överdrivet optimistiska. En fjärdeplats känns ljusår bort utan realistiskt är att satsa på en 5-6 plats och få spela Europa Leauge nästa säsong.
    Tror den här säsongen kommer användas både av Klopp och ägarna som en ”försäsong” där Klopp får jobba med att sätta sina idéer och få truppen att jobba på det sättet han vill. Det kommer bli en del dalar under säsongen men också en hel del toppar. Nästa säsong ser jag som den man ska sätta hoppet till. Då tror jag vi kommer hamna på en Champiod Leauge plats!

    • Ljusår bort? Det är 5p upp till 1’a plats, 5p är ingenting.

      Lite medvind och tur så är det mer än möjligt.

Kommentarer är stängda.