Mycket talar för att Alex Oxlade-Chamberlain inom kort kommer att vara en Liverpool-spelare, om inget oförutsett inträffar skriver han på ett kontrakt för oss innan fönstret stänger. För att få en inblick i hur det är att ha Ox i sitt lag kontaktade vi på Totaal Liverpool Malin Hägg(@OneMalinH) som förutom att vara en del av podcasten Klackspark(@klacksparkspod) är vice president för Arsenal Sweden. Här berättar hon lite om den spelare som av allt att döma snart är en del av Klopps bygge:


1.Vad är dina spontana känslor kring affären?

När det började ryktas om att Oxen var på väg var den spontana känslan att det kändes väldigt tråkigt. Jag har alltid gillat honom som en spelare även om potentialen varit större än vad vi faktiskt fått ut av honom. Men nu, dels när jag haft några dagar på mig att vänja mig vid tanken och dels efter debaclet på Anfield i söndags känns det ändå helt okej. Med tanke på det priset som det snackas om och hur lite vi faktiskt sett av Oxen hittills så måste jag ändå säga att jag känner mig nöjd med affären.

2. Hur ser du på de år som Oxlade-Chamberlain gjort i Arsenal? Har han levt upp till förväntningarna?
Det enkla svaret här är nej. Som jag sa tidigare är han en spelare som är lätt att tycka om, någon som jag tror är väldigt bra att ha i laget (bonus för ganska kul på sociala medier) men ska vi snacka om vad han faktiskt presterar på fotbollsplanen är det inte ett bra facit han har. Han har ju inte gjort många mål och han levererar generellt ganska lite poäng. Han har, som jag sa, stor potential men jag har suttit inför varje säsong och sagt ”NU är det väl Oxens tur…” men än har det ju inte varit det

3. Vad är det för spelare som kommer till Liverpool? Vilka är hans styrkor/svagheter?
Som jag sa: en spelare med stor potential. Jag tycker att Oxlade-Chamberlain är som bäst när han kommer med driv i steget och vågar ta avslut. Jag har uppskattat hur han, när han kommit in för Arsenal, kunnat förändra en matchbild. Han bidrar med enormt driv och ett bra skott. Hans svaghet är ju att han sällan kommer förbi sin gubbe och typ alltid missar mål. Dessutom har han ju varit väldigt skadedrabbad. Han är inte heller någon poängspelare och har aldrig gjort fler än två mål på en säsong. Totalt sju mål på lika många säsonger – det är inte bra.

4. Han har prövats på några olika positioner genom åren, vilken skulle du säga är hans bästa position?
Jag tycker att han är som bäst på kanten när han får komma med driv och skjuta på distans. Det sägs ju att han själv vill spela som central mittfältare men där tycker jag i alla fall inte att han har varit tillräckligt bra för att platsa i Arsenal.

5. När vi ser tillbaka på den här dagen om ett år, vilket lag tror du kommer att vara mest nöjda med affären?
Jättesvårt att säga. Om ni lyckas med att få honom att prestera på den nivån som jag trott att han har inom sig, och dessutom göra det under en längre period, är det nog ni. Men ska jag vara ärlig tror jag faktiskt inte att han kommer att blomma ut på det sättet. Han kan säkert höja sig lite, och måste väl göra det för annars är han en rejäl flopp för den prislappen, men jag är tämligen säker på att jag om ett år fortfarande kommer att vara ganska nöjd med den här affären.

14 kommentarer
 1. Precis vad jag känner, mycket oklar värvning sett till prislappen. Varför inte vänta ett år? Om Klopp verkligen ville ha honom varför sitter vi här idag, en dag innan fönstret stänger o slutför? 40 miljoner pund hade arsenal sålt för redan tidigare.

  Han gör inte poäng och är 24 år…

  • Vi spenderade exakt noll förra sommaren, vad gör det om vi slösar några miljoner nu?

   Vi signar honom nu för att vi behöver truppspelare och detta är en ypperlig sådan som kan spela på flera positioner och har fler CL-matcher under bältet än de flesta av våra spelare. Han är en talang som kan göra framsteg med hjälp av Klopp och som dessutom verkar vara en trevlig typ. Att han tackade nej till £220 k hos Chelsea och £180 k hos Arsenal för att tjäna £125 k hos oss gör knappast heller att hans aktier sjunker i mina partiska ögon då det visar att han verkligen vill spela för oss.

   Sist men inte minst, sa inte folk ungefär samma sak om Gini och Mané förra sommaren? Om Klopp vill ha en spelare så vill även jag det.

  • Varför vi signar honom nu och inte för en månad sedan är ungefär samma som att fråga varför klubbar över huvud taget gör affärer i slutet av transferfönstret. Den frågan kan ha många olika svar men spelar det verkligen någon roll om vi kommer ut ur transferfönstret med en bättre trupp än innan?

  • Nej det är inte överhuvudtaget samma sak. Jag ser hans ankomst som varken eller, ser inte vem han ska gå före och Arsenal-fansen gråter inte direkt över att bli av med honom då han helt enkelt inte presterat någonting… han är 24 år, inte den supertalang som Arsenal köpte.

   Vi betalar överpris för en överflödig spelare – den här dealen kunde vi rott i land tidigare.

   Om vi behöver truppspelare på någon position så är det mittback just nu. Du får rätt mycket mittback för 40 miljoner pund. Det handlar inte om att vi spenderar, utan på vad o i vilket skede… det känns desperat i onödan.

   Vad som sades om Mane o Wini var nog ganska påverkat av att de kom ifrån sämre lag, relativt höga prislappar efter typ en bra säsong. Här kommer en ännu dyrare spelare som inte gjort ett smack på flera år i en klubb som varit i topp.

  • Jag kan inte garantera att det inte blir en misslyckad värvning men jag tycker heller inte du ska lyssna så mycket på Arsenal-fans. Visste du t.ex. att de tog fler poäng förra säsongen än föregående? Ändå låter det på dem som om att de gått från att vinna ligan till att bli nedflyttade. Dessutom, om Wenger, Conte och Klopp vill ha honom och de två förstnämnda är villiga att erbjuda honom £180 och £220 k/vecka respektive, så kan man konstatera att de ser stor potential i honom och att hans stats för assists och mål inte säger allt om honom.

   Överflödig har jag svårt att se att han skulle bli. Ganska övertygad om att han kommer få en del speltid.

   Mittback påverkas inte av signade mittfältare och dessutom är den mittbacken vi vill ha inte tillgänglig för £40 mille. Visst finns det dugliga mittbackar för den summan men inte många som vi rimligtvis faktiskt kan signa och som dessutom är tydliga uppgraderingar på det vi redan har.

   In Klopp We trust

  • Du tycker att Wenger gör lyckade drag? Vad Conte tänkte vet jag inte – men det är samma person som sms:ar Costa att han inte är önskvärd.

   Ja jag vet om poäng-biten. Problemet för Arsenal är att de gör starka avslutningar när de möter lag som har sin placering mer eller mindre klara. Föregående år vann dessutom Leicster ligan, var lite annorlunda säsong i största allmänhet.

   Klart han får speltid – men det ska till ett skadehelvete innan det här blir en värvning som påverkar oss.

   Vi har Matip som är bra, sedan har vi Lovren och Klavan. 40 miljoner pund på en mittback hade gett oss något som var bättre än Lovren och Klavan. Om vi sedan hade fått VVD på det hade vi haft 3 bra mittbackar. Nu står vi med en bra och fortsatt har vi inte lyft defensiven.

   AOC gör varken till eller från – ”Hans svaghet är ju att han sällan kommer förbi sin gubbe och typ alltid missar mål. Dessutom har han ju varit väldigt skadedrabbad. Han är inte heller någon poängspelare och har aldrig gjort fler än två mål på en säsong. Totalt sju mål på lika många säsonger – det är inte bra.!”

   Visst, han kanske passar bättre in hos oss… men jag vidhåller att värvningen är märklig i största allmänhet.

  • Dessutom ville ju Conte spela honom som wingback… affären föll ihop för att Conte inte ville ha honom på mittfältet och AOC inte kunde ta den rollen, trots den feta lönen.

  • Jo fan, du har nog rätt. Wenger och Conte har knappt vunnit ett skit, än mindre gjort några lyckade värvningar genom åren…

  • Fast OS, hur kan du vara så säker på att 40 miljoner pund hade gett oss en bättre mittback? Har du några tips så kanske du ska maila dem till den gode Jürgen? 😉 När marknadspriserna gått upp som dem gjort höjer ju även de ”mindre” klubbarna priserna på sina mittbackar. Om vi till exempel skulle gå in stenhårt för Stefan de Vrij i Lazio skulle han nog ganska säkert landa på mer än så (dock bara mina antaganden). Och han har dessutom inte alltid varit skadefri. Känns som att det är rätt mycket gambling oavsett position egentligen. Så jag håller nog inte med om att det borde vara enkelt att få in en bättre mittback för det priset. Men att vi borde ha in en bättre mittback däremot, det är en helt annan femma! Och EGENTLIGEN så borde det ju inte vara jättesvårt att hitta en som åtminstone är bättre än Klavan, kan man tycka.

   Om ni frågar mig så är Oxlade-Chamberlaine en spännande värvning, även om den kan tyckas en gnutta märklig. Å ena sidan så är han 24 men känns lite som en hypad 18-åring utan slutprodukt, men å andra sidan så ser jag hellre en fartig spelare som honom som inhoppare/cupstartare än typ Kevin Stewart, Randall, Ibe, med flera (vet att de inte är kvar i klubben, men ni förstår min poäng). Vi får ju en helt annan bredd med denna värvning, som har enorm potential och dessutom både PL-och CL-rutin, om ni frågar mig!

 2. Det positiva hos oss är att Ox slipper spela wingback, tydligen den största anledningen till att han tackade nej till både Chelsea och Arsenal. När han mer kan fokusera på att lägga arbetet framåt och kommer få alternera på de tre offensiva platserna tror jag det kan göra honom gott. Hoppas också att Klopp kan lägga sin magi på honom likt han gjort med Mané och Gini så kanske han kan bli en late bloomer som många hoppats på.

  Angående prissumman så är det verkligen säljarens marknad, vem trodde att vi skulle få bud på 1,4 miljarder på Coutinho innan sommaren? Priset är galet, men om vi ser på vad våra konkurrenter gör på marknaden så är det bara att hänga på eller att bli avhängd. Sen att vi gör en av våra direkta konkurrenter försvagade är ju en liten bonus 🙂

 3. Tycker att alla ska ta en liten chill pill. Ox är en bra spelare och förbättrar truppen, det är bara ren fakta.
  Sen börjar jag bli trött på att alla dömer ut spelare innan dom ens sparkat en boll. Ge killen en chans att visa vad han går för.

  Förra sommaren va det Mané och Gini som fick utstå mycket skit innan dom ens hade spelat. Mané va en ojämn diva och Gini va en lat spelare från ett skitlag. Vem här skulle inte betala det dubbla för dom idag?

  Fan grabbar, kom igen! Har ni inte lärt er något?

 4. Nöjd är aldrig nöjd….
  Den som motsäger att OX är en dålig värvning ska/måste titta tillbaka på Brendans tid med dussinvärvningar av truppspelare som skulle fylla tomrummet efter Suarez, Torres och Gerrard. Vi vet ju hur det fick, har vi kvar tre spelare i truppen sedans dess (Can, Hendo, Moreno?).

  Här är en spelare som inte höjer startelvan men som stärker bänken och alternativen för att ändra matchbilden (precis som påpekat).

  Hade det varit bättre att inte värva någonting, nej, visst var VVD, Höwdes på tapeten och det solklara målet hela sommaren har varit Keita/VVD varav Keita är klar men som tyvärr ansluter nästa år.

  Klopp (om ni inte lärt er det ännu) värvar de han vill ha, ingenting annat är av värde om den/de affärerna inte går i lås.

  Vi har TAA, Gomez, Robertson och en Moreno som tydligen fått förtroende och gjort det ”bättre” än tidigare, han kanske blommar ut denna säsong, Lovren blir bättre och Matip är synes bra.

  OX är en spännande spelare, skulle inte förvåna mig om han får mycket speltid andra halvan av säsongen då Klopp utvecklar och kommer spela han på flera olika positioner.

  Överlag mer än nöjd med detta fönster och jag är säker på att vårat lag kommer få stora framgångar, både i CL och Liga.

  Det enda som jag tycker är synd var att Ryan Kent blev utlånad, hoppas han utvecklas mycket och likaså Origi utvecklas till den spelare han skall vara.

  Sen har vi även våran outtröttliga Danny Ings som jag, vi alla, hoppas får vara hel för där har vi en spelare som har extremt mycket potential.

Kommentarer är stängda.