Totaal Liverpool gör en genomgång över vilka mittbacksalternativ som Edwards troligtvis har på sin radar inför öppnandet av januaris transferfönster.

Mycket talar för att skadeeländet kommer att tvinga Michael Edwards till att signa en mittback i januari. Liverpools värvningar kan i regel delas upp i tre kategorier:

1) Färdiga spelare. Exempelvis Thiago Alcantara, som redan höll världsklass när han skrev på för klubben. Äldre spelare med massvis med rutin och erkänd klass.

2) Medium. Exempelvis Sadio Mané och Diogo Jota. Spelare som spelat flera år i en toppliga och bevisat sina kvalitéer där, men inte betraktats som färdiga världsklasspelare när de skrev på för klubben. Relativt unga spelare som besitter en viss rutin, men också utvecklingspotential.

3) Ofärdiga spelare. Exempelvis Joe Gomez och Harvey Elliott när de värvades från Charlton respektive Fulham. Unga spelare som främst värvas på lång sikt och kanske behöver flera års utveckling innan de kan konkurrera om en startplats på allvar.

* * *

Vi kommer att gå igenom 10 mittbacksalternativ. Extra fokus ligger på spelare som ryktas till Liverpool. Det är ingen rangordning.

* * *

Seydou Koulibaly

Ålder: 29 år
Klubb: Napoli
Längd: 186 centimeter
Vikt: 89 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Har ryktats till klubben konsekvent under de senaste åren. För bara några dagar sedan uppgav Mirrors David Maddock att Klopp vill värva en mittback som kan förstärka laget direkt och att han gillar Koulibaly, som också uppges vara nära vän med Mané.

Marknadsvärde: £50m
Kategori: 1 (färdig spelare)
Styrkor: Luftspelet, fysiken, snabbheten, rutinen
Svagheter: Åldern, skadehistoriken

Mer läsning på Totaal Liverpool
”Head-to-head: van Dijk vs Koulibaly” (från 2018-12-18)
”From Metz to the stars” (från 2020-05-25)

Pelles kommentar: Koulibaly är själva definitionen av en färdig spelare. Han är komplett och skulle innebära en omedelbar förstärkning för Liverpool, men jag ser ändå ett stort hinder i form av hans ålder, inte minst på grund av att truppen redan innehåller ett ganska stort antal spelare kring 30 år. Därför tycker jag, trots allt, att vi bör hålla oss borta från den fantastiske Koulibaly.

* * *

Dayot Upamecano

Ålder: 22 år
Klubb: Leipzig
Längd: 185 centimeter
Vikt: 75 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Enligt pålitliga Athletic är Upamecano den mittbacken som toppar klubbens önskelista. Har en utköpsklausul på £40m, men den kan inte triggas förrän nästa sommar, och därför vore en januaritransfer dyrare.

Marknadsvärde: £50m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Fysiken, snabbheten, spelskickligheten
Svagheter: Inga uppenbara

Kuriosa: Har uppmätt näst högst maxhastighet i Bundesliga den här säsongen med 35,34 km/h.

Pelles kommentar: Upamecano fick ett enormt genombrott på den största scenen under fjolårssäsongens Champions League, men han har varit en stortalang i ett antal år och stegvis vuxit till den spelaren han är idag. Många mittbackar är fysiskt starka, men hans bevisat grymma snabbhet, tillsammans med utvecklingspotentialen gör honom till ett ytterst attraktivt alternativ.

* * *

Ben White

Ålder: 23 år
Klubb: Brighton & Hove Albion
Längd: 182 centimeter
Vikt: 78 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Bland annat Athletic nämner honom som ett av mittbacksspåren som finns på bordet. En spelare som klubben har följt under flera års tid.

Marknadsvärde: £40m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Snabbheten, utvecklingsbar, spelskickligheten, engelsman
Svagheter: Orutinen, oprövad

Pelles kommentar: När man kollar på Liverpools stegvis sjunkande antal engelsmän, efter att man sålt Lallana och Brewster, och inte lyckats signa Lewis från Norwich, förstår man ganska snabbt att klubben behöver värva fler under de kommande transferfönstren. White är definitivt det bästa engelska mittbacksspåret, i synnerhet eftersom Everton köpte Godfrey, som även var intressant för LFC. Jag är övertygad om att White skulle passa in perfekt i Klopps spel och han vore onekligen väldigt intressant att få in, men samtidigt har han varit ganska ojämn i Brighton och det är inte säkert att han håller måttet i ett av världens bästa klubblag.


* * *

Ozan Kabak

Ålder: 20 år
Klubb: Schalke 04
Längd: 186 centimeter
Vikt: 80 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool?

Marknadsvärde: £20m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Luftspelet, fysiken, brytsäkerheten
Svagheter: Misstagsbenägen, disciplinen, orutinen

Pelles kommentar: Kabak rankas som en av de bästa unga mittbackar i Bundesliga, men han har liksom hela Schalke gjort en värdelös säsong hittills. Dessutom blev han avstängd i fem matcher för en, enligt honom, oavsiktlig spottloska mot svensken Augustinsson. Det gör att Schalkes prislapp uppges vara halverad från £40m till £20m. Detta är ärligt talat ett fantastiskt köpläge för Liverpool och andra potentiella intressenter, men samtidigt är Kabak en mentalt stukad ung spelare som Klopp skulle behöva bygga upp, jag är tveksam till om det är vad man söker i januari. Däremot hade Kabak varit en intressant långsiktig värvning.


* * *

Gleison Bremer

Ålder: 23 år
Klubb: Torino
Längd: 188 centimeter
Vikt: 80 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Enligt Athletic finns han med på listan över mittbacksalternativ.

Marknadsvärde: £15m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Fysiken, snabbheten, spelskickligheten
Svagheter: Orutinerad, oprövad, placeringssäkerheten

Pelles kommentar: En riktig doldis, och visst vore det typiskt av Edwards att gräva fram den här typen av spelare. Han är ett väldigt intressant råämne, men känns ändå som en chansning, med tanke på att han är oprövad i exempelvis Champions League. Tror han kommer dyka upp i en mindre PL-klubb istället.


* * *

David Alaba

Ålder: 28 år
Klubb: Bayern München
Längd: 180 centimeter
Vikt: 78 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Ingenstans just nu, men kontraktet går ut efter säsongen och Klopp har säkerligen järnkoll på honom.

Marknadsvärde: £30m
Kategori: 1 (färdig spelare)
Styrkor: Rutinen, mångsidigheten, spelskickligheten, snabbheten
Svagheter: Åldern, luftspelet

Pelles kommentar: Skulle vara en till ”Thiago-värvning”, det vill säga en ytterst färdig spelare med rutiner i massor, men inte purung och med hög lön. Alabas mångsidighet gör att han skulle kunna agera lyx-städgumma även när van Dijk och Gomez är tillbaka efter sina skador, vilket jag tycker är en stor fördel. Samtidigt måste man, precis som i fallet Koulibaly, åter igen betona att truppen börjar innehålla lite väl många spelare kring 30 år.


* * *

Jules Koundé

Ålder: 22 år
Klubb: Sevilla
Längd: 184 centimeter
Vikt: 70 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool?

Marknadsvärde: £60m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Luftspelet, positionsspelet, snabbheten, spelskickligheten
Svagheter: Inga uppenbara

Pelles kommentar: Koundé är en modern mittback som skulle passa in perfekt i Liverpools spelsystem. Han skulle nog må bäst med en stark ledartyp bredvid sig, vilket ju van Dijk är och Fabinho möjligtvis kan bli ju mer han spelar mittback, men annars ser jag honom som perfekt. Sevilla nobbade dock cirka £50m från Manchester City förra sommaren, vilket är en indikation på ett prislappen skulle bli hög.

* * *

Perr Schuurs

Ålder: 20 år
Klubb: Ajax
Längd: 193 centimeter
Vikt: 87 kilogram

Kuriosa: Var på provspel hos Liverpool som 17-åring och blev erbjuden kontrakt, men valde att flytta till Fortuna Sittard istället.

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Enligt Mirror är Schuurs en spelare som klubben håller koll på.

Marknadsvärde: £20m
Kategori: 3 (ofärdig spelare)
Styrkor: Luftspelet, spelskickligheten
Svagheter: Orutinerad, placeringsspelet

Pelles kommentar: Jämförs med de Ligt, och det är ju alltid en extra press att vara den talangen som kommer efter ”the real deal” som de Ligt. Schuurs har etablerat sig i Ajax den här säsongen och är ett intressant råämne, men vore mer en långsiktig värvning än någon som kan förstärka Liverpools direkt.


* * *

Diego Carlos

Ålder: 27 år
Klubb: Sevilla
Längd: 184 centimeter
Vikt: 79 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Ingenstans just nu, men pålitliga källor bekräftade att han scoutades intensivt förra säsongen.

Marknadsvärde: £45m
Kategori: 2 (medium)
Styrkor: Urstark fysik, luftspelet, brytsäkerheten, spelskickligheten
Svagheter: Misstagsbenägen, inte ung

Pelles kommentar: När Carlos slog igenom med dunder och brak i Sevilla under förra säsongen älskade alla, inklusive jag, det vi såg. Hans råstyrka är väldigt imponerande och han kan verkligen dominera motståndare. Samtidigt har vi fått se Carlos göra en hel del misstag och vara lite positionsmässigt suspekt. För mig är han en Dejan Lovren ”on steroids” (inte bokstavligen såklart), alltså en spelare som kan vara hur bra som helst, men samtidigt göra grodor. Självklart en grym mittback, men han vore inte mitt val.


* * *

David Carmo

Ålder: 21 år
Klubb: Braga
Längd: 196 centimeter
Vikt: 82 kilogram

Vart ryktas spelaren till Liverpool? Ingenstans just nu, men är en av Europas mest intressanta unga mittbackar.

Marknadsvärde: £12m
Kategori: 3 (ofärdig spelare)
Styrkor: Fysiken, luftspelet, vänsterfotad
Svagheter: Orutinerad, oprövad, oslipad

Pelles kommentar: Carmo är en stor mittback som säkert skulle passa bra in i Premier League, men han saknar erfarenhet och är oprövad. Här vore det nog mer lämpligt med en flytt till Southampton etc innan Liverpool är aktuellt. Tyckte ändå han var intressant att ha på listan.


* * *

Sammanfattning:

Pelles favoritalternativ: Enligt min mening bör Liverpool gå på ett franskt spår genom att köpa antingen Upamecano eller Koundé. För mig är det omöjligt att välja mellan dem. Båda skulle vara utmärkta köp både på kort och lång sikt, och det är precis den typen av mittback som Edwards bör se till att norpa i januari.

Vilket är ditt favoritalternativ? Han kanske inte ens är listad ovan? Kommentera i kommentarsfältet nedan!

7 kommentarer
 1. Upamecano är en solklar favorit, har inte sett mycket av Koundé men hör många som prisar honom. Ska man följa nyhetsrapporteringen så verkar det som att det dock inte blir nån mittback i januari, kan tänka mig att det beror på världsläget och att viruset har tagit styggt på våra ägares plånböcker.

  Läser man lite kring scouting och sånt så verkar ju inte Upamecano vara en spelare som passar in i Klopps förväntningar på en mittback då ska Bayer Leverkusens Jonathan Tah, Leicesters Caglar Söyuncu och Sevillas Jules Kunde som bättre alternativ. Antar att det har att göra med att mycket av uppspelen går via våra mittbackar.

  Tror att man gör ett stort misstag att inte handla mittback i januari, speciellt då Matip inte klarat av att spela två matcher i följd på 14 månader och lär väl knappast göra det nu heller. Är vi fortfarande med i snacket i januari så hade det varit en härlig boost att få in en bra mittback till slutspurten.

  • kristian: Glöm inte att Liverpool till stor del styr vilken information som kommer ut till många engelska LFC-bevakare. Om det passar förhandlingsläget att man inte är intresserade av Alisson och Thiago, så kommuniceras det ut via de medierna.

   Just nu är Liverpool i galet behov av en mittback och bokstavligen alla vet om detta, så jag tror att man försöker tona ner behovet lite i medierna…

 2. Jag hade älskat att se Alaba i Liverpooltröjan men tror tyvärr inte det kommer ske.
  I mina ögon är han världens bästa vänsterback, håller honom högre än Robertson, och en av världens bästa mittbackar. Problemet är att han har varit väldigt tydlig med att han vill spela innermitt precis som han gör i landslaget. Han har flera gånger sagt att nästa klubb så ska han vara innermitt annars är han inte intresserad av att gå dit. Om han menar det han säger lär han inte dyka upp hos oss eftersom vi har många i den positionen.

  Jag har en farhåga att det inte kommer komma in någon ny mittback i vinter utan man väntar till sommaren. Matip finns tillgänglig, Fabinho är på väg tillbaka och vi har de två unga killarna som fått spela lite. Tror man vill avvakta och se när VVD kommer tillbaka vilken klass han håller då samt om någon av de yngre lyckas slå igenom. Läste på sociala medier, ett med största sannolikhet påhittat rykte, att vi är ute efter att vi är ute efter John Stones eller Phil Jones på lån. Hoppas verkligen inte det stämmer!!

  • Kingpin: Varför tvivlar jag på att Matip fortfarande kommer att vara tillgänglig för spel när januarifönstret öppnar?

   Gillar Matip, men att lita på honom är som att lita på Sturridge. Det går bara inte.

 3. Hej! Mångårig läsare men nybliven skribent.

  Angående Alaba: Fabinho har varit riktigt bra som mittback och lär bara bli bättre med mer vana vid positionen. Tänk om vi flyttade ner honom permanent (förutsatt att han själv tycker att det är ok såklart) och köpte in Alaba till def mitt. Tycker att det vattnas lite i munnen med honom och Thiago, som känner varandra från Bayern, tillsammans med Hendo. Dessutom skulle vi ju på samma gång lösa problemet med back-up på vänsterbacken…
  Annars skulle jag, liksom typ alla andra, gärna se Upamecano i den röda tröjan.

  Eftersom vi inte ersatte Lovren och dessutom har VVD och Gomes borta i typ hela säsongen är vi tre man kort i mittförsvaret. Lägg till Matips skadebenägenhet och jag äter min hatt om det inte trillar in en mittback i januari.

  Tackar för en intressant redogörelse av potentiella mb-värvningar, men framförallt tackar jag redaktionen för ett mångårigt eminent arbete.

  • Ja, just det, vi har ju redan värvat Tsimikas till vänsterbacken. Glömde honom eftersom man aldrig får se honom på planen😅

  • Kul att du har läst länge och börjat kommentera 🙂

   Det var ju en chansning att gå in i säsongen utan att ersätta Lovren och man kan lugnt säga att den chansningen inte har gått hem.

   Hojta gärna till om det är något särskilt du vill läsa mer om här, vi vill gärna ha feedback.

Kommentarer är stängda.