Senegals två världsstjärnor har haft två helt olika vägar till toppen – men för snart 10 år sedan möttes deras vägar i Frankrike.

Sadio Manés väg till världstoppen är välkänd hos oss LFC-fans. Han föddes i den i Sédhiou, Senegal, en liten ort med drygt 24 000 invånare. Mané fick sin uppfostran och fotbollsskolning i hemlandet för att därefter flytta till Metz vid 19 års ålder. Året därpå – i augusti 2012 – såldes Mané till Red Bull Salzburg för €4m, vilket var den tredje högsta summan som Metz någonsin mottagit för en spelare. Sedan tog Mané ett par år i Salzburg och ett par år i Southampton – för att landa i Liverpool. Resten är, som man brukar säga, historia. Mané är en världsstjärna.

Senegals andra världsstjärna är Kalidou Koulibaly. Mittbacken är stor, stark, snabb, grym i luftrummet och underskattad med bollen. Helt klart en av världens bästa backar. Koulibaly och Mané är världsstjärnor – och Senegals stoltheter.

Koulibaly har en helt annan bakgrund än Mané. Hans pappa jobbade 7 dagar i veckan utan att ta semester i 5 år för att emigrera till Frankrike, vilket han lyckades med så småningom. Kalidou Koulibay är därför född och uppvuxen som andra generationens invandrare i Frankrike. Precis som många andra har han spelat mycket gatufotboll, men han har fått sin fotbollsskolning av franska klubbar. Han spelade faktiskt också för deras U20-landslag innan han valde att representera Senegal istället. Koulibaly har också en bakgrund i Metz, där han spelade innan flytten till Genk, som han spelade för innan han skrev på för Napoli. Även i hans fall måste man säga att ”resten är historia”.

Rolig kuriosa är att Manés och Koulibalys vägar möttes i Metz. Mané spelade för klubben 2011-2012 medan Koulibaly var där 2009-2012 (men också 2003-2006 i deras ungdomsverksamhet). Totalt spelade duon 10 matcher tillsammans i Metz.

Det är roligt att leka med tanken kring hur Metz resonerade för Mané och Koulibaly på den tiden. Få kunde nog ana att den 19-årige Mané och 20-årige Koulibaly skulle nå dagens höjder. Metz kan vara stolta, även om spelarna förstås förtjänar mest beröm för sina egna utvecklingar. Deras klubbval – Salzburg och Genk – var också synnerligen kloka val – då de var och fortfarande är perfekta språngbrädar på vägen mot den absoluta toppen.

Nu är de tidigare lagkamraterna i Metz världsstjärnor och ikoner i Senegals landslag. De är två av Afrikas bästa spelare. Det enda jag undrar är; vad hände med de Metz-scout(er) som lyckades hitta dessa spelare? De hjälpte till att skapa historia och borde också vara ikoner, på sitt egna vis.