Senaste nytt

From Metz to the stars

Senegals två världsstjärnor har haft två helt olika vägar till toppen – men för snart 10 år sedan möttes deras vägar i Frankrike.

Sadio Manés väg till världstoppen är välkänd hos oss LFC-fans. Han föddes i den i Sédhiou, Senegal, en liten ort med drygt 24 000 invånare. Mané fick sin uppfostran och fotbollsskolning i hemlandet för att därefter flytta till Metz vid 19 års ålder. Året därpå – i augusti 2012 – såldes Mané till Red Bull Salzburg för €4m, vilket var den tredje högsta summan som Metz någonsin mottagit för en spelare. Sedan tog Mané ett par år i Salzburg och ett par år i Southampton – för att landa i Liverpool. Resten är, som man brukar säga, historia. Mané är en världsstjärna.

Senegals andra världsstjärna är Kalidou Koulibaly. Mittbacken är stor, stark, snabb, grym i luftrummet och underskattad med bollen. Helt klart en av världens bästa backar. Koulibaly och Mané är världsstjärnor – och Senegals stoltheter.

Koulibaly har en helt annan bakgrund än Mané. Hans pappa jobbade 7 dagar i veckan utan att ta semester i 5 år för att emigrera till Frankrike, vilket han lyckades med så småningom. Kalidou Koulibay är därför född och uppvuxen som andra generationens invandrare i Frankrike. Precis som många andra har han spelat mycket gatufotboll, men han har fått sin fotbollsskolning av franska klubbar. Han spelade faktiskt också för deras U20-landslag innan han valde att representera Senegal istället. Koulibaly har också en bakgrund i Metz, där han spelade innan flytten till Genk, som han spelade för innan han skrev på för Napoli. Även i hans fall måste man säga att ”resten är historia”.

Rolig kuriosa är att Manés och Koulibalys vägar möttes i Metz. Mané spelade för klubben 2011-2012 medan Koulibaly var där 2009-2012 (men också 2003-2006 i deras ungdomsverksamhet). Totalt spelade duon 10 matcher tillsammans i Metz.

Det är roligt att leka med tanken kring hur Metz resonerade för Mané och Koulibaly på den tiden. Få kunde nog ana att den 19-årige Mané och 20-årige Koulibaly skulle nå dagens höjder. Metz kan vara stolta, även om spelarna förstås förtjänar mest beröm för sina egna utvecklingar. Deras klubbval – Salzburg och Genk – var också synnerligen kloka val – då de var och fortfarande är perfekta språngbrädar på vägen mot den absoluta toppen.

Nu är de tidigare lagkamraterna i Metz världsstjärnor och ikoner i Senegals landslag. De är två av Afrikas bästa spelare. Det enda jag undrar är; vad hände med de Metz-scout(er) som lyckades hitta dessa spelare? De hjälpte till att skapa historia och borde också vara ikoner, på sitt egna vis.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Laddar...