Liverpool och många andra lag har tagit för vana att värva fina spelare på free transfer. Spelare som James Milner och Joel Matip, båda centrala för de senaste årens framgångar, hämtades på Bosman från Manchester City respektive Schalke 04. Samtidigt har Liverpool också motvilligt tappat spelare vars kontrakt gått ut; redan för 20 år sedan valde Steve McManaman att skriva på för Real Madrid istället för att förlänga med Liverpool, desto mer nyligen valde Emre Can bort vårt kontraktsförslag för att flytta till Juventus. Vi har med andra ord både dåliga och bra erfarenheter av Bosman.

I det här inlägget tar vi en snabbtitt på några spelare som blir free agents efter den här säsongen. De kan naturligtvis fortfarande skriva på nya kontrakt med sina nuvarande klubbar, vilket alla säkert förstår, men det måste ändå påpekas. Jag kommer att ranka spelarna utifrån helt personliga preferenser, och de på 30+ år har jag helt enkelt struntat i, de är ingenting att satsa på långsiktigt.

Här är min rankinglista över 5 intressanta spelare som blir free agents 2020:

1) David de Gea, 28 år, Manchester United
Kommentar: Innan brassarnas inträde i Premier League var han allmänt ansedd som ligans bästa keeper. Håller förstås fortfarande hög klass, även om fjolårssäsongen var usel. Det vore ett enormt tapp för United att tappa spanjoren, likväl vore det ett enormt fynd för alla som behöver en toppmålvakt. Juventus sägs lura i vassen, samtidigt som United jobbar hårt på att förlänga med honom. De Geas öde kan mycket väl bli avgörande för hur United kommer att lyckas de närmaste årena, om han lämnar betyder det att inte bara Pogba, utan också de Gea inte ser sin framtid där. Stort symbolvärde om han blir kvar. Superintressant att följa händelseutveckligen.

2) Christian Eriksen, 27 år, Tottenham
Kommentar: Eriksen är öppen med att han vill testa någonting nytt, därmed förvånande att han blev kvar över sommaren. Spurs gamblade genom att kräva stora pengar för honom, det var en chansning som inte gick hem på en ibland märklig transfermarknad. Hittills har det mest ryktats om klubbar utanför England, men jag skulle inte bli förvånad om exempelvis Liverpool gör ett försök att signa honom på free transfer. Han ryktades vara aktuell för LFC redan under tiden i Ajax och vi vet att Michael Edwards gillar att återvända till gamla ”transfer targets”. Eriksen har fortfarande många bra år kvar, kan PL utan och innan, och är en spelartyp som saknas lite i dagens Liverpool. Utgångstipset är ändå att han hamnar i någon av Madrid-klubbarna, det vore mer naturligt om han vill testa något nytt.

3) Callum Hudson-Odoi, 18 år, Chelsea
Kommentar: Speedkula som dessvärre är långtidsskadad för stunden, men som säkerligen går en ljus framtid till mötes. CHO, som han brukar benämnas som, är en spelare som Chelsea verkligen vill behålla. Om klubben har tålamod med Frank Lampard och denne fortsätter att satsa på talanger är förstås London-klubben ett hett spår i jakten på speltid. Annars har Bayern München varit väldigt öppna med att de vill ha honom. Bayern behöver ersättare till Arjen Robben och Franck Ribery, och den i 1mot1-ultraskickliga CHO är trots sin ringa erfarenhet ett väldigt bra spår för storklubben. Rimligtvis kommer i stort sett alla storklubbarna att ge honom ett erbjudande, men jag tror att Chelsea och Bayern är svårslagna alternativ.

4) Ryan Fraser, 25 år, Bournemouth
Kommentar: Snabb skotte som genom bra end-product har blivit en stark poängspelare i Premier League. Förra säsongen gjorde Fraser respektingivande 7 mål och 14 assists i ligan. Är inte bara en poängproducerande spelare utan också väldigt ettrig och allmänt jobbig att möta. Främst vass i spelvändningar och frågan är hur han skulle funka i ett lag med större spelövertag. Arsenal ryktades vara ute efter honom i somras, men de ville inte matcha Bournemouths prislapp på £35m, inte minst eftersom han blir free agent efter säsongen. Det vore intressant att se Edwards statistiska analys av den här spelaren.

5) Mario Götze, 27 år, Borussia Dortmund
Kommentar: Inte lika kvick som för några år sedan, skadorna har tagit ut sin rätt där, men har istället blivit en smartare spelare ”på äldre dar”. Särskilt gammal är han ju ännu inte, slog dock igenom väldigt tidigt och kanske därför har en äldre kropp än åldern skvallrar om. När jag läser intervjuer med Götze får jag känslan av att han vill testa på spel utomlands nu. Även om han inte är i sitt livs form är det en lockande tanke att få se honom i en annan miljö, i en annan liga, i ett annat land. Han har alltid varit en talangfull spelare och han har alltid gillats av Jürgen Klopp, men frågan är om inte Edwards kommer att gråta blod om Klopp föreslår hans namn.

* * *

Bubblare: Stefan Savic (Atletico Madrid), Eric Bailly (Manchester United), Thomas Meunier (PSG), Laywin Kurzawa (PSG), Hans Hateboer (Atalanta).

* * *

Imorgon tar vi en titt på vilka Liverpool-spelare som sitter på utåtgående kontrakt.

5 kommentarer
  1. Om Storbritannien går ur EU, som det verkar, vad händer då? Boaman gäller väl bara inom EU? Eller…

    • Beror på hur utträdet sker. Det som man brukar kalla för ”the Kolpak ruling”, eller bara ”Kolpak” innebär att Bosman-reglerna har utvidgats till spelare som kommer från länder som ingår vissa samarbetsavtal med EU. Spelare från gamla brittiska kolonier använder använder sig mycket av det i cricketvärlden, men inom fotbollen ser vi också det ganska ofta. Exempelvis Schweiz och Norge är ju inte med i EU men ingår i vissa avtal. Har väldigt svårt att se att UK kommer att stå utan avtal med EU på sikt, kanske på väldigt kort sikt, men aldrig på lång sikt.

  2. Av spelarna som nämns ovan så hade både Eriksen och Ryan Fraser smakat mumma, speciellt Fraser som hade funkat bra som avlastning för fronttrion. Eriksen skulle ju bara vara aktuell om vi gjorde oss av med en del mittfältare, känns som det är den lagdel som vi är bäst rustade.

    Vi har ju i stort sett en helt perfekt startelva, finns inte många spelare som hade slagit sig in där. Men en skada på fronttrio eller backfyran så blir det lite obalans, även nu med Alisson borta så har det skapat en viss otrygghet i backlinjen. Men vi har tyvärr inte lyxen som City har som kan ha nöjda världsspelare på bänken, känns som våra bänknötare inte är sena med att klaga på speltiden (lex Shaqiri).

  3. Lite lustigt tycker jag det är att två spelare som United-fans fram till nyss kallat de bästa i ligan på sina respektive positioner, De Gea och Bailly, snart kommer stå utan kontrakt. Detta förutsatt att de inte accepterar förlängningar. De Gea hade nog redan förlängt om han ville stanna (United har ju försökt tidigare) fast Bailly vet jag inte riktigt var han står.

  4. Det hade ju varit intressant om vi gjorde ett försök på Callum Hodson-Odoi, han är redan riktigt bra och potentialen är enorm, kan spela på båda kanterna och skulle kunna vara backup till framförallt Mané (då han trivs bäst till vänster). Frågan är om han själv är intresserad av att vara backup, men han tycks ju tveka kring sin framtid i Chelsea och Brewster tycks försöka övertala honom att gå till LFC 😀

Kommentarer är stängda.