Gräset var inte grönare på Camp Nou.

För två år sedan gjorde Barcelona ett rejält försök att signa Philippe Coutinho. Katalanerna slog på charmoffensiven och den dåvarande Liverpool-spelaren blev onekligen smickrad. Så pass smickrad att det inte dröjde länge förrän han försökte tvinga fram en flytt.

Liverpool höll hårt i Coutinho under det transferfönstret. Barcelona fick nej, förmodligen inte bara en gång, utan två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, kanske tio gånger. Deras försök var ihärdigt. Känslan var att de verkligen ville ha Coutinho. Han skulle bli den riktiga ersättaren till Andres Iniesta. Han skulle bli en kommande Barca-legend.

Barcelona fick nej i sommarfönstret, men de gav dock inte upp. När januari närade sig hade Barca, enligt brittiska medier, höjt sitt bud rejält. Då sa Liverpool tack och hejdå till Coutinho, och köpte Virgil van Dijk för en del av pengarna. Resten är, som man säger, historia.

För Liverpool och van Dijk har de senaste 18 månaderna varit en stor framgång. Lagets resultat har blivit avsevärt mycket bättre med Virgil i laget, CL-triumfen var förstås pricken över i:et.

För Coutinho har saker och ting utvecklats åt det andra hållet. Han har egentligen bara visat sin kvalitet i enstaka matcher för Barcelona. Det har mest varit osynliga insatser, ibland faktiskt rent dåliga insatser. Han har blivit en hackkyckling bland supportarna; en svindyr värvning som inte tillför.

Coutinhos övergång till Barcleona är fortfarande en av fotbollshistoriens absolut största. Summorna har visserligen ökat på sistone, men oavsett hur man vrider och vänder på det, så har brassen misslyckats totalt i Barca.

Häromdagen offentliggjordes att Bayern München lånar in Coutinho under säsongen 19/20. Bayern skrev i sitt pressmeddelande att klubbarna kommit överens om att inte offentliggöra övergångsvillkoren, men den överenskommelsen bröt Barcelona omedelbart genom att gå ut med villkoren i sitt pressmeddelande. Barcelona offentliggjorde att Bayern betalar €8,5m i låneavgift och måste stå för hela lönen. Efter säsongen har Bayern en köpoption på €120m.

Faktum är att Coutinho misslyckades i Inter. Och i Barcelona. Hittills är Liverpool den enda storklubben som 27-åringen har lyckats i. Det återstår att se hur det går i Bayern, men det är verkligen tydligt att gräset inte alltid är grönare på andra sidan.

Han kunde ha blivit en legend i Liverpool, men blev istället en legendariskt dålig värvning hos Barcelona.

8 kommentarer
 1. Can är också tydligen överflödig i Juve. Det verkar vara lite typiskt med Klopps spelare som lämnar. Dom är absolut världsklass under honom men så fort dom lämnar får dom det tufft.
  Klopp har ju alltid sagt att Spelarna ska ha en frihet att uttrycka sig själva på plan. Dom får enorm frihet i ett system som kräver hårt jobb.
  Det gör att dom måste göra små sakerna perfekt och sen låta kreativiteten flöda.

  Och om man når toppen genom att vara sig själv så sätter det ju enorma bromsar på både spelet och mentalt när man kommer till en klubb med striktare roller och uppgifter.

  Det är nog en enorm anpassning från Klopp till en annan tränare och system. Men ingen verkar ha tålamod nog att låta dom spelare som lämnat Klopp anpassa sig till ett nytt system.

 2. Känns ju dock lite väl vinklat att kalla honom en flopp i Inter… LFC betala trots allt då rätt bra för en ung talang och det tog ett tag innan han nådde sin potential… rimligt sett till åldern.

  Barcelona är en vidrig klubb. Varför värva en spelare som Coutinho och inte använda det han är bra på?

  • OSFowler: Coutinho var enormt hypad när Inter köpte honom. Självklart var han en flopp där, även om det inte var ett lika stort misslyckande som i Barcelona.

   Barcelona verkar inte ha någon plan när de köper spelare, det samlas klasspelare på hög utan någon större tanke på rollfördelningen osv…

 3. Förstår inte syftet eller poängen med krönikan? Nej gräset är inte alltid grönare på andra sidan, men tror knappast att han ångrar att han följde sin dröm och gav det ett försök. Hellre det än ångra senare att man inte försökte. Illa dold skadeglädje känns lite lågt.

  Övergången gick kanske inte snyggt till men ingen kan säga vi inte fick extremt bra betalt. Liverpool har nog en del mindre smickrande övergångar på sitt samvete också.

  Många unga britter/Européer drömmer om de stora lagen i PL. I Sydamerika ser de främst till Barcelona och Real Madrid. Inget nytt där.

  Vi kunde säkra upp våra unga spelare på nya kontrakt och köpa VVD och Alisson. Vi blev bättre utan Coutinho. Även om jag inte sagt nej till en återkomst om vi skulle få honom på Bayerns deal som ryktas vara hälften så dyrt som det Liverpool erbjöds.

  Vet inte vad som gått snett i Spanien. Men hoppas han får fart på karriären i Tyskland, eftersom han är så sevärd.

  • Joakim: Är faktiskt inte ett dugg skadeglad, men tyckte det var på sin plats att nämna att vår största försäljning misslyckats i sin nya klubb. Det är anmärkningsvärt att Coutinho lånas ut efter 1,5 år.

   Sen kan jag tycka att det är fascinerande att en så bra spelare som Coutinho kan misslyckats så totalt som han gjorde i Barca. Det blir lite ”vem som helst kan misslyckas i fel miljö”-vibbar.

  • Tycker inte det är så konstigt att man inte presterar på topp på alla arbetsplatser. Olika förutsättningar överallt.
   Kan bara kolla på mig själv där jag vet vilka förutsättningar jag själv behöver på mitt jobb för göra mitt bästa vs där det inte funkat lika bra (inom ett kreativt yrke).

   Relation till chefen/tränaren (tilltro), hierarki, atmosfär, umgänge, status.
   Det kan inte vara lätt för bra spelare som varit nummer 1 i föregående klubb till att bli undersåtar till Messi och Suarez.

   När man ser bilder och filmer på Liverpool så slås jag ofta vilken otroligt bra sammanhållning det verkar vara mellan alla.
   Mane härmar Firmino’s målfirande, VVD är alltid på Robbo, Mo och Lovren osv. Jag får inte riktigt samma känsla när jag ser på många andra lag.
   Klopp’s man-man-management är också top notch. Han säger: jag vill vara en bra vän till spelarna, men inte deras bästa vän.
   Om du jämför det med den kyliga behandling Benitez hade till sina spelare, en sak kan göra massor för en spelare och hens självförtroende.

   Dembele har ju inte heller lyckats nämnvärt i Barcelona.
   Kanske är det Barcelona’s fel att det inte funkar för fler — eller att allt går via Messi?
   Vilket kan jämföras med vårt egna landslag med och utan Zlatan — bättre spets med Zlatan men kollektivet jobbade och funkade bättre än utan.

  • Joakim: Håller med dig om det mesta du skriver. Tycker ändå det är anmärkningsvärt att Coutinho inte presterade bättre i Barcelona – det finns trots allt gradskillnad mellan att inte producera på topp och att vara SÅ dålig som han stundtals var. Också som flera är inne på, anmärkningsvärt och märkligt agerat av Barcelona när de uppenbarligen inte hade en plan för hur de skulle få ut max av Coutinho.

   Vi får hoppas Coutinho lyckas i Bayern, annars är risken att hans ”legacy” försvagas rejält.

  • Håller med, vet inte varför man köper Coutinho för 1,5 miljarder och inte vill ha honom som en kärna i uppbyggnadsspelet. Istället blev han ju bara en till spelare runt Messi. Helt onödig värvning.

Kommentarer är stängda.