Yttermittfältaren såg ut att gå en ljus framtid till mötes – men allt har skitit sig i Bournemouth.

Häromdagen bekräftade Sky Sports att Bournemouth inte kommer att förlänga Jordon Ibes utåtgående kontrakt, vilket betyder att 24-åringen kommer att lämna klubben redan nästa månad, det vill säga innan säsongen är färdigspelad. Det är knappast vad Bournemouth hade hoppats på när Ibe köptes.

Ja, faktum är att Ibe köptes in från Liverpool för hela £15m sommaren 2016, vilket var klubbrekord för Bournemouth. Då betraktade nog många Ibe som ett riktigt kap för ”the Cherries”.

Ibe betraktades länge som en supertalang. Redan innan Liverpool köpte loss honom som 16-åring hade han hunnit A-lagsdebutera för Wycombe Wanderers och med en glödhet Raheem Sterling som tog kliv efter kliv i Liverpools A-lag hoppades många att Ibe skulle få samma genombrott som Sterling. Ibe var på intet sätt hopplös i Liverpool, men han var inte av samma kaliber som Sterling, och han verkade kanske snarare vara en sådan talang som skulle få en gedigen PL-karriär men inte i en av de allra största klubbarna. Ibe är dynamisk och kan ta sig förbi spelare, men har inte ett tillräckligt bra spelsinne för att kunna mäta sig med de riktiga toppspelarna i ligan.

Därför var en övergång till Bournemouth trots allt logisk. Visst betalade de mycket, men engelsk talang kostar alltid mer. Det tråkiga med Ibes tid i Bournemouth är att han varken har levererat på eller utanför planen. Det är en besvikelse, inte minst eftersom Ibe tidigt i sin karriär verkade så trygg med sig själv och sin familj; ”If I need help, my parents will sort it out”, påpekade han exempelvis i en intervju med Guardian 2015.

Ibes första säsong i Bourhemouth slutade med 25 spelade matcher, men 0 mål och 0 assist. Den typen av ”Jesse Lingard”-statistik är givetvis inte okej för en offensiv spelare, som dessutom inte är särskilt duktig i det defensiva spelet. Bournemouth kanske inte trodde att Ibe skulle frälsa dem, men åtminstone leverera ett och annat viktigt mål, vara en joker som rörde om i grytan och så vidare – kanske lite som Harry Wilson var denna säsong. Och på sikt en spelare som utvecklas till en av deras absolut bästa, som de därefter kan sälja vidare, som när de tog Nathan Ake från Chelsea. Men, Ibe kommer aldrig bli en nyckelspelare och definitivt inget kaptensämne som Ake, i alla fall inte hos dem.

Den andra säsongen i Bournemouth presterade Ibe lite bättre och det fanns åtminstone hopp om att han skulle bli en ordinarie spelare i Bournemouth, men han lyckades aldrig hålla en jämn nivå över tid, då både 18/19 och 19/20 var riktigt svaga säsonger från hans sida. Sedan har det funnits en hel del problem utanför planen som inte går att bortse ifrån. I slutet av förra året var Ibe uppe i domstol för en incident där han kört in sin vita Bentley in i ett café och därefter smitit från platsen; straffet blev körförbud i 16 månader samt böter på £7500. Det har också inträffat fler incidenter, men inte lika allvarliga; han postade nyligen ett inlägg på Instagram där han fick håret fixat hos en frisör – det är ju vanligtvis ingenting konstigt med detta – men nu befinner sig Storbritannien i en corona ”lockdown” – vilket gör det både fel och korkat av Ibe. Han tog bort inlägget och bad om ursäkt, men skadan var redan skedd.

Problemet med Ibe är också att han inte verkar bättra sitt beteende. När han hade körförbud körde han ändå och blev stoppad av polis – och blev tvungen att be om ursäkt. Kanske ska vi dock inte vara för snabba med att döma honom; han har varit öppen med att han har varit i rehab för problem med sin mentala hälsa och sagt att det förklarar hans dumma beteende. Det är förstås bra att Ibe försöker göra något åt sin mentala ohälsa och förhoppningsvis kommer han att komma tillbaka på fotbollsplanen så småningom. Det kommer nog inte vara helt enkelt för honom att hitta en klubbadress i Premier League nästa säsong, men vore inte detta en intressant värvning för Glasgow Rangers?

Steven Gerrard var väldigt pigg på att berömma Ibes spel i Liverpool och han känner honom väl sedan tidigare. Ibe måste såklart bli kvitt sin mentala ohälsa först, men rent sportsligt vore Rangers att bra ställe för honom att ”börja om” på. Lite lägre nivå, lite mindre strålkastarljus, men ändå en bekväm social miljö för en ung engelsman.

Visst har Ibe på många sätt levt ett drömliv som fotbollsspelare, men jag kan samtidigt förstå att det är väldigt tufft att vara på den högsta nivån. Ibe har varit hypad länge och haft stort tryck på sina axlar, och pressen blev nog inte mindre när han blev Bournemouths rekordvärvning. Dessutom lever dagens fotbollsspelare ett liv på sociala medier där de säkerligen får motta mycket skit, vilket en del individer kan hantera, men inte alla.

Nu är vi nog många som hoppas att Ibe kan att hitta sig själv igen både på och utanför planen. *Fingers crossed*