Vad hände egentligen med de ungerska talangerna som Liverpool snappade upp?

Sommaren 2007 var Liverpool en nybliven CL-finalist, men också en klubb som riktade blickarna mot Ungern. Man värvade inte bara en, inte bara två, utan tre ungerska talanger under den sommaren. Ungern hade ganska nyligen briljerat i U17-EM och det verkade vara en intressant marknad; Liverpool värvade sin trio från MTK Budapest och ett samarbete startades mellan klubbarna.

* * *

Deras namn var Peter Gulacsi, Andras Simon och Krisztian Nemeth. De var startskottet för spelare som sammanlagt spenderade nedan år i Liverpools akademi:
– Peter Gulacsi (2007-2013)
– Andras Simon (2007-2010)
– Krisztian Nemeth (2007-2010)
– Zsolt Pölöskei (2008-2010)
– Krisztian Adorjan (2009-2014)
– Patrik Poor (2009-2011)
– Kristof Polgar (2012-2016)

* * *

Så, vad hände egentligen med dessa spelare?

Peter Gulacsi har nog de flesta koll på. Den numera 30-årige målvakten har etablerat sig som etta i såväl Leipzig som Ungerns landslag. Han har visserligen inte utvecklats till någonting som de absolut största klubbarna vill köpa för dyra pengar, men han är en väldigt bra målvakt i ett av Bundesligas bästa lag och spelar i Champions League. Ironiskt nog har han nog blivit en bättre målvakt än exempelvis Simon Mignolet och Loris Karius, som ju bägge varit ettor i Liverpool under de senaste åren. Gulacsi behövde visserligen ett par år i Salzburg innan han flyttade vidare till Leipzig, men visst undrar man vad som hade hänt om Liverpool hade haft större tålamod och gett honom chansen så småningom? Enligt egen utsago lämnade Gulacsi klubben eftersom Rafa Benitez efterträdare inte var beredda att satsa på unga spelare – och kanske hade saker & ting blivit annorlunda om Rafa hade stannat.

Andras Simon, också numera 30 år, är en anfallare som har haft en okej inhemsk karriär i Ungern, men som aldrig har blivit A-landslagsman. Även om han inte slagit igenom på allvar har han trots allt en karriär som heltidsarbetande fotbollsspelare.

Krisztian Nemeth har hunnit bli 31 år. Många minns nog honom från tiden i Liverpools akademi och reservlag, eftersom han var väldigt framträdande där, likaså i Ungerns ungdomslandslag. Det var många som trodde att Nemeth hade en genuin chans att bli A-lagsspelare i Liverpool, men så blev det aldrig. Hans målfarlighet gick inte att ta miste på, dock fanns brister i spelet och framförallt råkade han ut för några jobbiga skador som naturligtvis inte gynnade hans utveckling. Nemeth har spelat 34 A-landskamper för Ungern och varit en konsekvent målskytt på klubblagsnivå, där han snittat på omkring 10 mål per säsong i Eredivisie, MLS och även en säsong i Qatar.

Zsolt Pölöskei är en spelskicklig mittfältare som spendera två år i Liverpool – bägge på lån. Därefter spelade han 5 framgångsrika säsonger för MTK:s A-lag, men han har haft stora skadeproblem och dessvärre la han av med spelarkarriären för ett år sedan. Den numera 29-årige Pölöskei har inte haft en supekarriär men MTK fick åtminstone användning för honom i deras A-lag, som han gjorde 15 mål på 80 ligamatcher för.

Krisztian Adorjan såg väldigt intressant ut under sina 5 år i Liverpools akademi. Han spelade släpande anfallare/offensiv mittfältare och visade prov på fin spelintelligens. Den riktigt stora potentialen kanske aldrig fanns där, men han var ändå en spelare som var rolig att se på. Redan under tiden i LFC spenderade han 1 år på lån i Groningen; när han lämnade permanent blev det 4 säsonger i italienska Novara. Några lån senare landade Adorjan i Virtus Enrella, som är en liten Serie B-klubb. Adorjan är fortfarande bara 27 år och Virtus är ett mittenlag. Dessvärre hade han en skada i början av den här säsongen och lyckades därefter aldrig ta en ordinarie plats i startelvan.

Patrik Poor är duktigare spelare än vad namnet indikerar. Hade skadeproblem under sina år i Liverpool och satte inga större avtryck, men han var en mittback med hygglig fysik och spelskicklighet. Efter åren i Liverpool gjorde den numera 26-årige backen 6 säsonger i MTK :s A-lag med 116 ligamatcher som facit. För 3 år sedan lämnade han MTK för Puskas Akademia och förra sommaren gick flyttlasset vidare till Paks.

Kristof Polgar återvände aldrig till MTK efter sina 4 år i Liverpools akademi. Bara 1 år in i karriären i LFC råkade han ut för en allvarlig knäskada som gjorde att han missade en längre tids spel, och sommmaren 2016 valde klubben att inte behålla honom. Fortfarande bara 23 år gammal har Polgar gjort karriär i den ungersta högstadivisionen där han nu spelar med Diósgyőri.

* * *

År 2020 år det ungerska spåret inte lika hett för Liverpool, men på MTK Budapests wikipedia-sida kan man fortfarande läsa att ”the Academy also has a partnership agreement with English club Liverpool FC. Jag gör mitt bästa för att undersöka om stämmer – ber om att få återkomma om den saken.

För er som inte vet, är MTK Budapest en väldigt anrik klubb med 23 ligatitlar och 12 inhemska cuptitlar. 1955 blev MTK den första ungerska klubben att delta i Europacupen och 1964 kom de till final i Cupvinnarcupen. Det finns alltså enorma traditioner i klubben, men i dagsläget är de ingen dominant faktor inom ungersk fotboll och en arenakapacitet på drygt 5300 personer säger också något.

På senare år har MTK pendlat mellan första- och andradivisionen. 3 av de 10 senaste säsongerna har varit i andradivisionen, så även 19/20, där man kom tvåa i serien. Just nu är det oklart om MTK kommer att flyttas upp eller inte. Värt att nämna är att laget har tagit Europa League-platser vid 3 tillfällen under de 7 åren som de varit uppe i förstadivisionen under 2010-talet, så man har på intet sätt varit en slagpåse varje år som man gått upp.

Däremot har deras damlag varit desto mer framgångsrika i modern tid. De blev ligamästare 2017, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 och 2005 – så där kan vi onekligen tala om en väldigt framgångsrik era.

3 kommentarer
  1. Skulle vara intressant att veta hur mycket akademin kostar varje år. Det köps ju ändå in talanger och 99% blir ju aldrig något men samtidigt är det ju kul när Trent tog steget och samtidigt var en ”local kid”. Jag gillar själv talang utveckling men ur ett rent ekonomiskt perspektiv kanske det inte är så lukrativt? Men det är väl prestige att ha en ungdomsverksamhet. Vi hoppas väl att vi ska få en generation som ManU eller Barca har haft där flera spelare tog sig upp till A-truppen.

    Vilka tror ni har störst chans att på allvar kunna slå sig in i truppen i år? Vi har ju Jones som gjort några bra matcher, Elliot känns pigg och vågar ta för sig, Lewis kanske kan göra en trent precis som Williams, Hoever eller Larouci? Eller kan Brewster, Gujic eller Wilson ta en bänkplats? Tyckte Glatzel såg pigg och mogen ut i de minuter han fick på försäsongen innan han gick sönder.

    Man kollar ju så sällan på u18 eller U23 men det är ett ganska svårt steg att ta till att slå sig in i A-truppen oavsett hur mycket man sett i dessa serier.

    • Tror akademin går runt rätt bra. Det köps in en hel del men sen är det ju flera som säljs vidare också för ibland rätt bra pengar. Ibe och Smith till Bournemouth t.ex. sen ska vi inte glömma att Sterling köptes in till akademin.

      Dom har ju också på senare tid bantat ner akademin för att gå mer på kvalitet än kvantitet.

      Tror inte det är något Liverpool gör enorma vinster på men tror inte det är någon som bara slukar pengar heller.

      Målet är ju såklart att lotsa fram spelare till A-laget men tror dom på akademin blir mer en nöjda med att en f.d. spelare kan skapa en karriär inom fotbollen. Tror dom är t.ex. enormt stolta över Coady även om han spelar för en rival.

      Och i dagens marknad så är varje spelare akademin kan få in i a-laget något som sparar klubben mångmiljonbelopp. Att Trent har gått och blivit en etablerad stjärna är värd enormt mycket.
      Wan-Bissaka och Walker kostade £50m t.ex. och då är dom ändå sämre än vad Trent är som nog kostade några hundra tusen pund att utbilda i akademin.

      Om Jones och Elliot tar en plats i startelvan i framtiden så är det inte helt fel att spelare som dom räddade klubben från att spendera uppemot £100m för två likvärdiga spelare.

    • Jag tänker så här att akademin får gå minus rent ekonomiskt. Får man fram en A-lagsspelare av 50 eller 100 eller ännu mer spelare så är det värt det!

Kommentarer är stängda.