Den ekonomiska verkligheten har kommit ikapp megaklubben.

Barcelona är en klubb med enorma ekonomiska inkomster, men likväl enorma utgifter. I slutet av 2018 avslöjade Sporting Intelligence att Barcelona hade idrottsvärldens dyraste lönebudget och att deras genomsnittligt betalda spelare har ungefär dubbelt så bra betalt som Liverpools dito under 2018. Nu har Barcelona haft några sportsligt relativt tunga år med uteblivna framgångar i Champions League. Samtidigt har de forsatt spendera enorma löner och övergångssummor utan att lyckats få till bra försäljningar.

Enligt ESPN måste Barcelona få in omkring €70m innan slutet av juni för att få balans på sin ekonomi. Klubbledningen uppges vara oroliga över möjligheterna till detta, trots att de förhandlar om flera försäljningar. Arthur Melo, Ivan Rakitic och Arturo Vidal är spelare som Barcelona gärna vill sälja och det finns intresse utifrån – men spelarna själva skulle gärna stanna i klubben. Fler som Barca hoppas sälja är Junior Firpo, Samuel Umtiti och Nelson Semedo, men de är inte nära att säljas i dagsläget.

Barcelona lyckades sälja Malcom till Zenit för omkring €40m i januari, men annars har de bara lyckats sälja talanger det senaste året. Philippe Coutinho och Jean-Clair Todibo fick man visserligen summor för i samband med utlåningarna, men framförallt Coutinho skulle de gärna sälja permanent istället.

En annan spelare som är till salu är Ousmane Dembélé, som har haft skadeproblem och beskyllts föratt vara oproffsig sedan flytten från Borussia Dortmund. Sport TMW har Barcelona sänkt hans prislapp till ”bara” €42m men hans årslön på €12m utgör ett problem vid en eventuell försäljning.

Enligt Barcelonas vicepresident Jordi Cardoner har Barcelona redan tappat €120-€140 i inkomster på grund av corona, och klubbens situation var knepig redan innan coronakrisen. Spelarna har redan accepterat en lönesänkning på 70% och enligt ESPN kan Barca komma att försöka sänka deras löner ytterligare.

Barcelonas senaste officiella siffror, från 30e juni 2019, visade en skuld på €217m.

Parallellt med Barcelonas tunga ekonomiska siffror finns dessutom en enorm press från egna supportrar och kanske även egna stjärnspelare att förstärka laget ytterligare för att kunna utmana om CL nästa säsong. Det är en dåligt bevarad hemlighet att de är ute efter Inters talangfulla argentinare Lautaro Martinez, trots att denne skulle gå på åtminstone €100m att köpa.

8 kommentarer
 1. Från högmod till förfall, eller hur är det man säger?

  Gillade verkligen FCB i mitten på 90’talet fram till mitten 05 , deras arena, sång, rytm och spel, framförallt de karismatiska stjärnorna, det var ”bra” tider.

  På senare år har charmen och ”glorian” försvunnit sakta men säkert, från laget, den enda som jag håller riktigt högt från 05 och framåt är Puyol (?), hårdare, rättvisare, bättre lagkapten får man slå långt bak i historieböckerna för att hitta (förlåt men han var one of a kind), när han tog pension så kan man kanske säga att kistan öppnades helt.

  Jag är inte förvånad alls över läget de satt sig i nu, det var väntat men Corona påskyndade processen kan man kanske säga, samtidigt som jag hoppas att det barkar käpprätt åt skogen med FCB så önskar jag att det löser sig, hatkärlek deluxe.

  • Mathias: Ja, Barcelona får ju skylla sig själva (deras problem började långt innan corona) men samtidigt håller jag med dig om att de hör hemma på de största scenerna. Egentligen är det fascinerande hur lite de har fått ut av spelarmaterialet i CL de senaste åren. Många måste ha gjort ett riktigt dåligt jobb där.

 2. Har Messi sänkt sin med 70%……….. känns inte så Messiskt?

  De har ju lite löneutgifter men vilken klubb har inte det? Känns som att företag rent generellt är dåligt rustade för kris. Som privatperson ska man ha 3 månadslöner på kontot för oförutsedda utgifter medan företag basunerar ut konkurs efter en dag i kris. Frågan är hur detta kommer förändra kontrakt som spelare och tränare kommer skriva hädanefter.

  Kanske blir Newcastle som räddar Barca genom krisen med lite spelköp för de lär väl ha råd nu och de har ju ändå bra spelare.

  • Pär: Ingen klubb i hela idrottsvärlden hade lika höga löneutgifter som Barcelona under 2018. Självklart har de även enorma inkomster, men de har gått mycket minus de senaste åren och inkomstbortfallet den här säsongen blir enormt för dem också. Barca har haft problem under en längre tid, har förekommit uppgifter om sena löneutbetalningar etc under det senaste året.

   Barca har dessutom ”problemet” att det finns enorm press på dem att värva nya stjärnspelare. Riktigt tufft läge där nu med en åldrande stomme och denna ekonomiska verklighet. Kan nog bli en del överraskande försäljningar.

 3. Förstår inte riktigt vad som hänt med Barca? De har ju producerat fantastiska talanger på löpande band men de senaste åren har de satsat på en massa dyra köp och förlorat sin själ. Inte konstigt att det går dåligt när de gått ifrån det som suttit så djupt rotat.

 4. Samuel Umtiti. Är inte han lite för bra för att säljas? Någon som vet? Finns det utveckling kvar eller har den endast stannat upp i ett sökande Barca? Vore ju annars en intressant värvning, om man kunde finna den på lite ”rea”.

  • Håller helt och hållet med! Han startade väl även som vänsterback i Lyon om jag inte är ute och cyklar. Vi behöver någon som tar Lovrens plats som med största sannolikhet kommer försvinna samt backup till Robertson.

   Så till ett reapris så känns han som en vettig snubbe att plocka in.

  • Lilebroer: Bra spelare men Liverpool brukar inte vara intresserade av så skadedrabbade spelare.

Kommentarer är stängda.