Sommarens transfermarknad förväntas präglas av ekonomiska svårigheter, bytesaffärer och eftertraktade kontraktslösa spelare. Den sistnämnda kategorin – ”Bosman-spelarna” kommer att få lite extra fokus i det här inlägget.

Det är förstås inte gratis att värva en kontraktslös stjärna. Spelaren vill ha en fet bonus för att signera kontraktet och lönen blir också högre när det inte finns en övergångssumma. Samtidigt har övergångssummorna blivit så enormt höga inom världsfotbollen att en Bosman – sammantaget – ändå blir betydligt billigare än att köpa loss motsvarande spelare.

Varje sommar finns ett antal kvalificerade spelare vars kontrakt går ut; Liverpool är inget undantag. För ett par år sedan lämnade Emre Can på free transfer, förra sommaren gjorde Daniel Sturridge och Alberto Moreno detsamma, och den här sommaren talar det mesta för att Adam Lallana, Nathaniel Clyne och Pedro Chirivella kommer att söka nya äventyr. I flera av fallen har Liverpool valt att inte förlänga kontrakten, men Emre var en spelare som erbjöds nytt, likaså Chirivella, och Lallana hade klubben också haft kvar om han velat.

Just nu sitter många fina fotbollsspelare på utåtgående kontrakt. ”Gedigna 30+are” finns i form av Willian, Edinson Cavani, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Pedro och David Silva. De flesta av dem kommer säkert välja en klubb som erbjuder feta flerårskontrakt, då ettårskontrakt är någonting som de flesta undviker i den åldern. Många klubbar har policy som innebär att de bara ger 1 år till spelare som är 30+ och de kommer naturligtvis inte att signa någon av dessa spelare.

Det är framförallt de yngre spelarna som kan vara intressanta för klubbar som gillar att fynda och ta in spelare med återförsäljningsvärde. Bland de något yngre märks Thomas Meunier, Ryan Fraser, Lavyn Kurzawa och Mario Götze, som alla är mellan 26 och 28 år gamla. Det här borde vara deras bästa år i karriären, även om så inte alltid är fallet; Götze var uppenbarligen bättre innan sina skade- och sjukdomsbesvär.

Två franska mittbackar sticker ut i sällskapet. Det är den rubista Malang Sarr, endast 21 år gammal, och 17-årige Tanguy Kouassi. Framförallt den sistnämnda är intressant för alla Europas storklubbar. Kouassi har redan debuterat i PSG:s A-lag och dessutom gjort det bra. Han är en supertalang utöver det vanliga som vore en rejäl prestigeförlust för PSG att tappa.

PSG har erbjudit Kouassi ett fett kontrakt, men det är säkerkligen inte det enda kontraktserbjudandet på hans bord. I stort sett alla storklubbarna är nog där och nosar, men en klubb som uppges ligga nära till hands är faktiskt Leipzig. Den östtyska klubben är på väg att tappa Dayot Upamecano och betraktar, föga överraskande, Kouassi som en idealisk ersättare. Det vore också typiskt Leipzig; när de tog in Upamecano var han en ung och utvecklingsbar mittback, nu är han en av Bundesligas främsta och kommer förmodligen inbringa en schysst övergångssumma. Kouassi är förmodligen bättre än Upamecano i motsvarande ålder och det är ingen vild gissning att de kan lova honom speltid på ett helt annat sätt än PSG.

Liverpool kan vara på marknaden efter en mittback om Dejan Lovren lämnar, men det blir nog svårt att locka Kouassi, som säkerkligen prioriterar en klubb där han får speltid – om han överhuvudtaget lämnar PSG. Det kan inte Liverpool lova när man har Virgil van Dijk, Joel Matip och Joe Gomez som övriga mittbacksalternativ.

Däremot tror jag alla kan vara rörande överens om att Kouassi är Europas mest eftertraktade spelare med utåtgående kontrakt. I juni går kontraktet ut och det ska bli mycket spännande att se var han hamnar.

1 kommentar
  1. Borde inte LFC dra öronen åt sig på en gång så fort det blir tal om talangfulla mittbackar från PSG. I varje fall jag skulle göra det.

Kommentarer är stängda.