Totaal Liverpool tar tempen på den tidigare PL-klubben.

Säsongen 2010/2011 vann Blackpool båda Premier League-matcherna mot Liverpool med 2-1.

I matchen på Anfield gav Charlie Adam bortalaget ledningen på en straff sedan Glen Johnson fällt Luke Varney och därefter gjorde Varney 2-0 innan halvtid. Sotirios Kyrgiakos reducerade, men närmare än så kom inte Liverpool.

I matchen på Bloomfield Road gjorde Fernando Torres ett tidigt ledningsmål, men Gary Taylor-Fletcher kvitterade och DJ Campbell stod för segermålet. Noterbart är att det var den här matchen, 12:e januari 2011, som Kenny Dalglish återvände som LFC-manager – och han gjorde det som förlorare.

Blackpools ligadubbel mot Liverpool 10/11 var deras första sedan säsongen 1946/1947.

10/11 tränades Blackpool av Ian Holloway. De hade en del relativt kända spelare som Adam, Campbell, Marlon Harewood, Jason Puncheon (inlånad från Southampton) och James Beattie (inlånad från Rangers).

Trots dubbeln mot Liverpool åkte Blackpool ur ligan 10/11. Det var bara början på ett fritt fall för deras del.

* * *

I november 2012 lämnade Holloway för Crystal Palace. De hakade sig kvar i Championship i några år, men inför 14/15 var den ekonomiska krisen total, vilket ledde till att 27 spelade lämnade med två veckor innan säsongsstarten och vid den tidpunkten hade de endast åtta spelare under kontrakt. Föga överraskande blev det degradering till League One den säsongen. Den efterföljande säsongen åkte man ur igen och degradering till League Two – den lägsta professionella divisionen i det engelska ligasystemet – var ett faktum.

Inför 16/17 gjorde Lee Bowyer entré som manager, klubbens åttonde manager på 3,5 år. Under Bowyers styre lyckades Blackpool omedelbart återvända till League One.

* * *

I slutet av november 2017 meddelade Oyston-familjen att klubben är till salu. Förra sommaren tog Simon Sadler över ägarskapet och 19/20 mäktade de med en mittenplacering i League One.

Många mangers har kommit och gått i Blackpool under de senaste åren. Det framstår inte som ett drömjobb, men just nu tränas de av Liverpool tidigare U23-tränare Neil Critchley. Förmodligen är 41-åringen den länk mellan klubbarna som gjorde att just Blackpool är Liverpools motståndare i lördagens träningsmatch.

* * *

Blackpools nuvarande trupp är inte mycket att hänga i julgranen.

Det finns inga stora namn i truppen, men en del kanske känner igen James Husband (tidigare i bland annat Norwich), samtidigt som de också har några tidigare LFC-juniorer i form av Jordan Williams och Matty Virtue.

* * *

För Blackpools del var de där matcherna mot Liverpool 10/11 några av höjdpunkterna i deras moderna klubbhistoria. Holloway – som numera är manager och sportchef i Grimsby Town i League Two – var en succéman som många britiska journalister hoppades skulle få chansen i någon etablerad PL-klubb, Adam och hans hörnor var också ett flitigt samtalsämne, likaså hur häftigt det var att lilla Blackpool med sin lilla arena lyckades besegra några av världens största klubbar. Och ja, det var ju häftigt på ett sätt.

För Liverpools del representerade förlusterna mot Blackpool riktiga lågvattenmärken. Det var och är egentligen så stor skillnad mellan klubbarnas ekonomiska förutsättningar att Liverpool borde vinna 100 av 100 matcher mot Blackpool, men man kan lugnt säga att den ”Roy Hodgson”-upplagan av LFC inte var särskilt lyckad.