Fabinho uppges vara nära en flytt till Saudiarabien.

Fabinho måste ersättas av ett nytt mittfältsankare. En högklassig defensiv mittfältare av världsklass.

Det går inte att chansa eller snåla på den här positionen. Alla som har följt Liverpool under Jürgen Klopp vet att laget inte blev titelvinnande förrän Fabinhos inträde, och att han har spelat en ytterst stor roll för lagets framgångar.

Utan en defensiv mittfältare av yppersta klass kan hela lagets balans fallera. Så enkelt är det.

* * *

Enligt min mening finns 3 mittfältare som utan tvekan skulle kunna ersätta Fabinho på ett bra sätt. Ingen av dessa vore lätta att få loss.

De är:

1) Moises Caicedo, 21 år, Brighton
Prislapp: £90m+
Kommentar: Nära en flytt till Chelsea, men tickar verkligen alla boxar för Liverpool. Bra både med och utan boll, inkörd i PL, fortfarande ung och utvecklingsbar, och så vidare… Ja, han är till och med redan samspelt med Mac Allister, som vi antar kommer bli ordinarie på Liverpools mittfält. Caicedo är naturligtvis drömalternativet, men då måste nog LFC agera blixtsnabbt innan Chelsea tar honom.

2) Aurélien Tchouaméni, 23 år, Real Madrid
Prislapp: £80m+, men antagligen inte till salu överhuvudtaget
Kommentar: Naturligtvis ett långskott. Vi vet att Liverpool ville ha honom förra sommaren, men vi vet också att han valde spel i Real Madrid. Möjligtvis kan Madrid sälja för att finansiera Mbappé och/eller för att fixa till eventuella problem med Financial Fair Play, men det vore olikt Klopp att gå tillbaka för en spelare som redan nobbat LFC en gång.

3) João Palhinha, 28 år, Fulham
Prislapp: £60m+
Kommentar: En av Premier Leagues absolut bästa defensiva mittfältare 22/23. En färdig spelare som är otroligt stark i duellspelet, placeringssäker och gedigen i bollinnehavet. Fyllde 28 år häromveckan och vore givetvis ung spelare med återförsäljningsvärde, men å andra sidan börjar Liverpools mittfältsuppsättning få en väldigt låg medelålder och det vore inte fel att få in en mogen spelare när både Hendo och Fabinho drar. Palhinha är en av extremt få spelare som skulle kunna ersätta Fabinho rent sportsligt och som inte redan spelar i ett storlag. Att Fulham kommer vara ovilliga att släppa honom är givet, men om Liverpool verkligen skulle vilja ha honom, så tror jag att man skulle lyckas ro hem signaturen.

* * *

Därefter finns ett antal spelare som vore mer av chansningar eller i vissa fall projekt för Jürgen Klopp.

De är:

Romeo Lavia, 19 år, Southampton
Prislapp: £50m
Kommentar: Verkar vara ett hett spår för Liverpool, redan innan de troliga Saudi-försäljningarna, och man kan förstå varför. Väldigt spelskicklig, explosiv och allmänt imponerande, samtidigt som han är både U21-spelare och ”homegrown”. Lavia är uppenbarligen en fantastisk talang som kan bli hur bra som helst, men han är uppenbarligen också lite av ett projekt som skulle behöva slipas till med tiden. Att en ”projektspelare” skulle ersätta en så extremt etablerad defensiv mittfältare som Fabinho låter inte rimligt, men Lavia vore en vettig ersättare till Henderson, om man får in något mer etablerat som ersätter Fab. Så är det med flera spelare i denna kategori, dvs att de vore bra som ”den andra mittfältsvärvningen” men inte kan vara den där etablerade defensiva mittfältaren som måste ersätta Fab.

Florentino Luís, 23 år, Benfica
Prislapp: £50m
Kommentar: Atletisk defensiv mittfältare som utvecklats bra i Benfica. Har inte riktigt fått ett genombrott a la Enzo, men vore säkerligen svindyr. Dock begränsad i passningsspelet.

Edson Álvarez, 25 år, Ajax
Prislapp: £40m
Kommentar: Stenhård spelare som löper mycket och är duktig på att transportera bollen, men som också kan vara taktiskt odisciplinerad och ha svårt att spela sig ur pressade situationer. Verkligen en helt annan defensiv mittfältstyp än Fabinho, jag skulle hellre ta honom som ersättare till Henderson än till Fab.

Mohamed Camara, 23 år, Monaco
Prislapp: £40m
Kommentar: Hans största beundrare jämför honom med Kanté. Intensiv defensiv mittfältare som har en del uppsidor, men inte riktigt är det defensiva ankaret som LFC har vant sig vid med Fabinho. Vi kan räkna med att han finns på listan över potentiella nyförvärv, har utvecklats bra de senaste åren i platser som Salzburg och Monaco.

Teun Koopmeiners, 25 år, Atalanta
Prislapp: £40m
Kommentar: Spelskicklig spelare med ledaregenskaper, men kanske är bättre högre upp i banan. Vore förmodligen en vettigare ersättare till Henderson än till Fabinho, inte riktigt den defensiva klippan som man vill ha där.

Ibrahim Sangaré, 25 år, PSV
Prislapp: £35m
Kommentar: Placeringssäker och fysiskt robust spelare som är lugn och fin med bollen, men samtidigt lite långsam i benen. Påminner faktiskt ganska mycket om Fabinho, men är klassen sämre. Ett spår som Liverpool mycket väl kan hamna på om man får nobben av bättre/dyrare alternativ.

2 kommentarer
  1. Andre trindade då? Ser bra ut på highlights

    • Absolut som ersättare till Henderson, men inte som ersättare till Fabinho.

Kommentarer är stängda.