Jordan Henderson är på väg att flytta till Saudiarabien. Hendo uppges ha accepterat Saudi-budet, men klubbarna är fortfarande inte ense om en övergångssumma. Gissningsvis kommer klubbarna att hitta en överenskommelse de kommande dagarna.

Kombinationen av pengar, att få jobba med Steven Gerrard och en reducerad roll i Liverpool har lockat Henderson till Saudiarabien. Betoningen ligger förstås på pengar, men de andra faktorerna är nog inte heller irrelevanta i sammanhanget.

Enligt transfergurun Fab Romano hade Henderson och Jürgen Klopp ett samtal häromdagen. Där ska Klopp ha varit ärligt och meddelat lagkaptenen att speltiden troligtvis kommer att minska. Man kan anta att den numera 33-årige Hendo hade hade svårt att konkurrera med ~10 år yngre medspelare som exempelvis nyförvärvet Alexis Mac Allister.

Kortfattat: Henderson vill inte bli den nya James Milner. Han vill spela.

Detta gör dock saken aningen lurig när Liverpool ger sig ut på transfermarknaden för att leta ersättare. Om Hendo var tilltänkt till mer av en trupputfyllare 23/24 kanske han inte bör ersättas med en given startspelare utan med en trupputfyllare.

* * *

Det är förstås lättare att hitta trupputfyllare än potentiella nyckelspelare.

Exempelvis Nico Barella vore ett fantastiskt nyförvärv, men han är knappast en spelare man värvar till en ”Milner-roll”.

Fabinho behöver ersättas med en etablerad spelare. Henderson kanske däremot kan ersättas med någon som kompletteras den numera unga mittfältsuppsättningen på ett bra sätt. Gärna en fysiskt stark spelare som gör att Liverpool inte blir uppkäkade av fysiska motståndare i PL.

Romeo Lavia har nämnts som ersättare till Fabinho, men jag tycker att han vore lämpligare ersättare till Henderson. Det gäller även Teun Koopmeiners, Mohamed Camara och Edson Alvarez, som samtliga behandlades i listan över potentiella ersättare till Fabinho.

* * *

Här är några fler namn som skulle kunna vara intressanta som ersättare till Hendo:

Khéphren Thuram, 22 år, Nice
Prislapp: £45m
Kommentar: Mångsidig tvåvägsspelare som visserligen är ung, men som besitter andra egenskaper än de övriga mittfältarna. Samtidigt är han en hypad spelare som skulle vilja ha en framträdande roll.

Matheus Nunes, 24 år, Wolverhampton
Prislapp: £40m
Kommentar: Kanske lite väl dyr, men har inte etablerat sig som en nyckelspelare i Wolves och kanske vore de beredda att sälja om de får pengarna tillbaka. Har spännande egenskaper både med och utan boll som vore spännande att få in i Liverpools mittfältsuppsättning. Har varit intressant för Liverpool tidigare och är säkert på radarn nu igen.

Amadou Haidara, 25 år, Leipzig
Prislapp: £40m
Kommentar: Leipzig är superaktiva i detta fönster. Klasspelare har både köpts in och sålts. Haidara är en väldigt energisk spelare som spelar i båda riktningarna och är skicklig på små ytor i passningsspelet. Han är främst central mittfältare men funkar även som defensiv mittfältare. En riktig lågoddsare att Liverpool är intresserade av honom, han besitter egenskaper som skulle passa in i Klopps lag.

Otávio, 28 år, Porto
Prislapp: £37m
Kommentar: Kanske i det offensivaste laget för att ersätta Hendo, men har verkligen blivit en bättre tvåvägsspelare de senaste åren. Är extremt bra i presspelet och en karaktärsspelare, har inte storleken, men är väldigt oöm i närkamperna. Dessutom en rutinerad spelare med många års CL-spel på CV:t.

Gabri Veiga, 21 år, Celta Vigo
Prislapp: £35m
Kommentar: Många kanske tänker att Veiga är för offensiv för att ersätta Hendo, men insatta bedömare menar att Veigas framtid mycket väl kan vara lite längre bak i banan. Om Veiga är beredd att utvecklas i lugn takt i en mer tillbakadragen roll och Klopp vill ta sig an projektet som han skulle innebära, så vore han en prisvärd värvning, för kapaciteten finns där. Men det är många ”om”.

Manu Koné, 22 år, Borussia Mönchengladbach
Prislapp: £30m
Kommentar: Personlig favorit som är urstark i duellspelet och duktig med bollen. Hade förmodligen varit mitt val, trots att han dras med en knäskada för tillfället. Borde vara hel om ungefär en månad, dock tveksamt om LFC vill vänta så länge med att värva ersättare om Hendo drar nu. Det vore kanske lite väl riskabelt.

Maxence Caqueret, 23 år, Lyon
Prislapp: £30m
Kommentar: Slitstark mittfältare som är bra i duellspelet och helt okej i bollinnehavet. Vore en logisk spelare att ersätta Hendo med.

Franck Kessié, 26 år, Barcelona
Prislapp: £30m
Kommentar: Fysiskt stark, rutinerad och taktiskt skicklig mittfältare som säkerligen sitter på en riktigt fet lön. Han måste finnas med på en sån här lista, men jag tror inte att LFC vore beredda att ta lönekostnaden.

André Trindade, 21 år, Fluminense
Prislapp: £20m
Kommentar: Har tyvärr dålig koll på André, men hyllas stort i Brasilien och har redan hunnit göra landslagsdebut. Får vara med på listan som en outsider.

Morten Hjulmand, 24 år, Lecce
Prislapp: £15m
Kommentar: Lagkapten som är fysiskt stark, jobbar stenhårt och uppenbarligen har ledaregenskaper. Verkligen en anonym spelare i LFC-sammanhang, men naturligtvis en spelare som LFC-scouterna har stenkoll på.

Zaydou Youssouf, 23 år, Famalicão
Prislapp: £15m
Kommentar: En superdoldis som etablerat sig som en av de absolut bästa defensiva mittfältarna i den portugisiska ligan. Är dessutom duktig i bolltransporten. Skulle givetvis inte kunna ersätta Fabinho, men som squadplayer, varför inte?

Reo Hatate, 25 år, Celtic
Prislapp: £15m
Kommentar: Saknar storleken, men har tekniken som krävs och en mångsidighet, då han kan spela överallt på mittfältet och även som högerback. Förmodligen inte vad LFC söker, med tanke på hans storlek.

Daichi Kamada, 26 år, Klubblös
Prislapp: Free Transfer
Kommentar: Mångsidig spelare som är bäst i en box-to-box-roll, men som behärskar alla rollerna på mittfältet. Har skaffat sig en hel del rutin i Bundesliga och CL-spel för Eintracht Frankfurt. Om Liverpool vill slippa betala övergångsumma så är detta ett bra alternativ på free transfer.