Dålig planering i kombination med ett oförutsägbart element i form av Saudiarabien har tvingat fram en kaosartad mittfältsrenovering i Liverpool.

Inför pågående sommarfönster förväntades Liverpool värva 2-3 mittfältare. Den saken var alltid uppenbar, då ett antal mittfältare (Oxlade, Keita, Arthur, sedermera Milner) av olika skäl lämnade Merseyside.

När Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai skrev på för några veckor sedan var allt frid och fröjd. Kanske behövdes inte den där tredje mittfältsvärvningen, trots allt, då truppen innehöll många spelare efter de två förtroendeingivande rekryteringarna.

* * *

De senaste dagarna har fullständigt krossat alla eventuella planer på att inte värva fler mittfältare i sommar.

BOMB#1 – Jordan Henderson har accepterat en Saudi-flytt. Nu återstår bara för klubbarna att komma överens, Liverpool sägs begära £20m i övergångssumma för 33-åringen.

BOMB#2 – Fabinho uppvaktas av en annan Saudi-klubb, som är beredda att betala hela £40m för hans tjänster. Med tanke på att deras arbetsmetod är att först gå till spelarens representanter och därefter till klubben, kan vi anta att Fabinho redan har accepterat flytten.

Både Henderson och Fabinho måste naturligtvis ersättas om de lämnar, vilket verkar högst troligt.

* * *

Fabinho måste ersättas av ett nytt mittfältsankare. En högklassig defensiv mittfältare av världsklass.

Det går inte att chansa eller snåla på den här positionen. Alla som har följt Liverpool under Jürgen Klopp vet att laget inte blev titelvinnande förrän Fabinhos inträde, och att han har spelat en ytterst stor roll för lagets framgångar.

Utan en defensiv mittfältare av yppersta klass kan hela lagets balans fallera. Så enkelt är det.

* * *

Henderson är i en annorlunda situation. Han är en spelare vars speltid hade minskat drastiskt nästa säsong. Henderson skulle bli den nya Milner. Mer av en utfyllnadsspelare rent sportsligt, men samtidigt kan man inte bortse från att han är lagkapten och har stora ledaregenskaper.

Inte minst med tanke på just Milners utträde har Hendersons betydelse på träningsplanen säkerligen ökat, trots att hans sportsliga betydelse minskat.

Han behöver kanske inte ersättas av en världsklassmittfältare, men han behöver ersättas av någon relativt färdig och etablerad som har fysiken att kunna pressa sönder motståndarna.

* * *

Den sammanlagda konsekvensen av om både Henderson och Fabinho lämnar är att mittfältsuppsättningen helt plötsligt blir orutinerad. Den 24-årige Mac Allister kommer att bli lagets näst äldsta och rutinerade mittfältare bakom Thiago Alcantara.

Ironiskt nog var Thiago den mittfältaren av de tre (Thiago, Hendo, Fabinho) som flest trodde skulle lämna i sommar. Nu kan han bli den enda som blir kvar. Det påvisar inte minst vilken oväntat effekt Saudi har haft på Liverpools pågående transferfönster.

5 kommentarer
  1. Det där med att Henderson skulle bidra så mycket på träningsplanen känns så krystat. Vad har han att erbjuda som inte redan Van Dijk, Salah, Thiago, Alisson, Robbo, Trent m.fl. Kan erbjuda? Spelare som vunnit allt och håller högre nivå.

    • Det är en befogad fråga som Klopp och övriga runt laget, som har insyn, säkert skulle kunna besvara på ett tillfredställande sätt. Man kan anta att Henderson, och inte de andra spelarna du nämner, är lagkapten av en anledning. Däremot är det ju inte otänkbart att de kan fylla hålet som kommer att uppstå när Hendo lämnar.

  2. Det här var fenomenal era strösselklickare! —————-så jääävla bra skrivet!

Kommentarer är stängda.