Liverpool har byggt ett lysande lag under de senaste säsongerna. Stora värvningar har blandats med spelare som värvats för blyga transfersummor – ibland rent av som Bosman.

I den nuvarande truppen anslöt Joel Matip, Adrian och James Milner ”gratis”. Liverpool behövde naturligtvis betala spelarna och deras representanter gedigna summor, men den sammanlagda utgiften blev säkerligen mindre än om man varit tvungna att köpa loss trion från deras dåvarande klubbar.

* * *

Många skickliga spelare sitter på kontrakt som går ut i sommar.

Här är min topp 10-lista:

1. Kylian Mbappé, 23 år, PSG
Kommentar: En av världens bästa spelare, kanske rent av den allra bästa unga spelaren i hela världen. Mbappé kommer förmodligen att bli den dyraste Bosmanvärvningen någonsin, men samtidigt hade PSG förmodligen vägrat sälja honom oavsett bud om varit under kontrakt. Liverpool och väldigt många andra är såklart intresserade av fransmannen, men inte särskilt mycket talar för att LFC är beredda att hosta upp den lön som krävs för att signa honom.

2. Paulo Dybala, 28 år, Juventus
Kommentar: Bollvirtuos som efter många kontraktsturer inte blir kvar i Juventus. Besitter en enorm och odiskutabel skicklighet, men skadorna har alltid varit ett bekymmer i hans karriär. För några år sedan hindrade tjafs kring image-rättigheterna en övergång till Tottenham och man undrar hur de diskussionerna går i alla de samtal som Dybalas represesentanter måste få från intressenter.

3. Ousmane Dembélé, 24 år, Barcelona
Kommentar: Den tidigare supertalangen och tillika yrvädret Dembélé har vaknat till liv igen under Xavis efterlängtade regim i Barcelona. Han är extremt skicklig i 1mot1-situationer och kan skrämma livet ur vilken ytterback som helst; till skillnad från många andra offensiva kantspelare är Dembélé tvåfotad och man vet aldrig om han ska gå på insidan eller ytsidan. Det gör honom väldigt lurig och svårläst. Hittills inte inte Barcelona varit beredda att matcha hans lönekrav, och det luktar lite PSG/Newcastle kring honom. Glöm dock inte att Jürgen Klopp försökte få honom till Liverpool innan han valde spel i Borussia Dortmund sommaren 2016. Klopp har ett gott öga gentemot Dembélé, men skadeproblem och strul utanför planen är sånt som kan skrämma intressenter från att lägga fram kontraktsförslag.

4. Boubacar Kamara, 22 år, Marseille
Kommentar: Defensiv mittfältare som redan har spelat över 100 ligamatcher för Marseille. Kamara har varit en omskriven talang i åratal och är spännande såväl med som utan boll. Just eftersom han har så pass många år kvar på toppnivå och fortfarande utvecklas är fransmannen en superintressant spelare att hämta in som Bosman. Klubbar som Atletico Madrid och Aston Villa uppges jaga honom.

5. Antonio Rüdiger, 29 år, Chelsea
Kommentar: Den CL-vinnande mittbacken är i sina bästa fotbollsår. Den som signar Rüdiger får en färdig mittback med erfarenhet och stor styrka i huvudspelet. Mycket talar för att han kommer att hamna i Real Madrid, men uteslut inte en förlängning i Chelsea om de får ordning på ägarsituationen.

6. Christian Eriksen, 30 år, Brentford
Kommentar: Många trodde nog att Eriksen hade spelat sin sista fotbollsmatch när han kollapsade i fotbolls-EM och fick kämpa för att hålla sig vid liv. Vägen tillbaka har varit oväntat snabb för den erkänt vältränade Eriksen, som alltid har varit känd som väldigt seriös och konditionsstark. Comebacken i Brentford har blivit en succé, han har visat att han hör hemma i en större klubb och kommer naturligtvis få massa anbud i sommar. På grund av sjukdomshistoriken får han dock inte spela i Italien. Liverpool är inte i akut behov av hans spelartyp, samtidigt som man är på väg att ta in Fabio Carvalho, så jag tror inte dansken är aktuell.

7. Matthias Ginter, 28 år, Borussia Mönchengladbach
Kommentar: Den forna supertalangen har ryckt upp sig rejält i ”svenskklubben” Mönchengladbach. Med bollskicklighet, ett effektivt försvarsspel och massvis med rutin – som exempelvis 46 A-landskamper för Tyskland – kan vi räkna med att Ginter är ett jagat namn. Ginter har redan gått ut med att han inte kommer att förlänga med Mönchenglabach; räkna med att han dyker upp i en CL-klubb i sommar.

8. Luis Suarez, 35 år, Atletico Madrid
Kommentar: Legendarisk anfallare som naturligtvis sitter en fantastisk meritlista och är dessutom Uruguays bästa målskytt genom tiderna. 35 år gammal håller inte Suarez samma nivå som tidigare, naturens gång har sett till det. Jag tror att han hamnar i MLS, men vissa rykten gör gällande att Steven Gerrard är intresserad av att hämta honom till Aston Villa. En återförening med Gerrard och Coutinho vore rolig att se. Klopp är knappast intresserad, då han inte längre klarar av att spela i Liverpools tempo.

9. Alessio Romagnoli, 27 år, Milan
Kommentar: Den vänsterfotade mittbacken är lagkapten för självaste AC Milan och har spelat 12 A-landskamper för Italien, men det finns ändå frågetecken kring hurvida han verkligen är tillräckligt bra för de allra bästa lagen. Bör dock få anbud från många lag strax under toppen i de största ligorna.

10. Corentin Tolisso, 27 år, Bayern München
Kommentar: Vid en första anblick kan Tolisso verka som en fantastiskt intressant Bosman, men faktum är att fransmannen är inne på sin femte säsong i Bayern och fortfarande inte har uppnått 100 spelade tävlingsmatcher. Det beror på att skada efter skada har förstört hans tid i Bayern, vilket också uppges vara anledningen till att klubben inte är beredda att tillgodose hans mycket höga lönekrav på Є16m/året. Det luktar lite Manchester United, såvida de inte ändrar värvningsstrategi i sommar.

* * *

Utanför listan:

Paul Pogba. För dyr, för skadedrabbad. Dessutom ett ”virus” för laget, enligt den tidigare managern José Mourinho. Fler och fler börjar ge portugisen rätt i sin kritik mot Pogba.

Franck Kessié & Andreas Christensen. Uppges vara klara för Barcelona.

André Onana uppges vara klar för Inter.

* * *

Slutord:

När Liverpool värvade Thiago Alcantara frångick man sin värvningsstrategi som kortfattat går ut på att värva yngre spelare med utvecklingspotential och återförsäljningsvärde. Thiagos enorma talang, individuella skicklighet och faktumet att han omedelbart skulle höja laget gjorde att Liverpool signade honom, trots en gedigen skadehistorik och åldern.

Dybala påminner om Thiago i den bemärkelsen att han besitter en talang och skicklighet av absolut världsklass. Få spelare är så skickliga som Dybala, och han skulle kunna spela i flera olika roller i Liverpools spelsystem.

Argentinaren skulle vara intressant i Firmino-rollen, men också till höger, där han skulle kunna vika in i banan med sin fina vänsterfot. Dessutom skulle han kunna spela i en offensiv mittfältsroll mot motståndare som ”parkerar bussen”, vilket inte är helt ovanligt att Liverpools motståndare gör.

Att Liverpool åter igen skulle ifrångå sin värvningsstratgi bör betraktas som osannolikt, men går inte att utesluta, särskilt om Mohamed Salahs kontraktssituation skulle tvinga fram en försäljning i sommar.