Jakten på ligatiteln fortsätter.

PL-omgångarna börjar påminna lite om varandra. Liverpool och Manchester City bara vinner och vinner. Under 2022 har Liverpool vunnit ännu fler matcher än City och har därför tagit in på Guardiolas mannar i tabellen, men känslan är att inget av lagena kommer att tappa särskilt många poäng under säsongsavslutningen.

På söndagen ställs Liverpool mot en lurig motståndare i form av Everton. Man brukar säga att nedflyttningshotade motståndare är svåra att möta vid den här tiden av året, likaså att derbymatcher är svåra. Everton är båda delarna. De är nedflyttningshotade, de är en derbymotståndare.

* *

Likväl har Liverpool haft ganska enkelt mot Everton de senaste årena. Förmodligen eftersom man varit ett klart bättre lag. Den här säsongen är inget undantag. Med en match mer spelad har Liverpool 76 poäng, i jämförelse med Evertons 29.

Liverpool har vunnit 23 ligamatcher. Everton har vunnit 8.
Liverpool har förlorat 2 ligamatcher. Everton har förlorat 18.

Statistiken talar sitt tydliga språk – Liverpool bör vinna matchen.

* * *

På skadefronten noterar vi att Roberto Firmino har börjat träna igen efter en kort tids skadefrånvaro. Klopp kommer att ta ett sent beslut om han finns med i matchtruppen.

Annars kommer vi förmodligen få se en aningen roterad LFC-elva, eftersom den första CL-semifinalen mot Villarreal spelas nästa onsdag. Spelare som Ibrahima Konaté, Naby Keita och Diogo Jota – som inte startade mot Manchester United – är säkerligen högaktuella för startelvan mot Everton.

Everton har flertalet spelare borta. Donny Van De Beek, Andre Gomes och Dominic Calvert-Lewin missar definitivt matchen. Tidigare under veckan gjorde Yerry Mina comeback efter två månaders skadefrånvaro och möjligtvis vilas den stora mittbacken i derbyt.

* * *

Everton hotas som sagt av nedflyttning, vilket ju vore en underprestation av otroliga mått. Rafa Benitz misslyckades och ersättaren Frank Lampard har inte heller varit lyckad. Hela säsongen håller på att gå åt skogen för deras del.

Jag har sett Everton en hel del den här säsongen och Anthony Gordon har verkligen varit ljusglimten. Den 21-årige mittfältaren opererar över väldigt stora ytor; sliter hårt utan boll och kan åstadkomma något med densamma. Det vore intressant att se honom ett mer välfungerande lag, men i dagsläget ser han ut som en mer löpstark men kanske lite mindre bollskicklig version av Adam Lallana.

* * *

Matchtips: 4-0-seger för Liverpool.