För några år sedan hade vi ett segment på sidan som kallades ”Jespers 5 snabba”. Nu testar vi ett liknande tema, men som får heta ”Pelles 3+3”. Det publiceras på söndagar och synar veckan som varit; 3 nyheter/händelser/observationer lyfts fram, likaså 3 spelare som levererat starka insatser.

* * *

3 observationer från veckan:

1. Sveriges kräftgång. Den tidigare så hyllade förbundskaptenen Janne Andersson kritiseras hårt efter en längre tid med svaga resultat. Ingenting stämmer i Sveriges spel, flera tilltänkta nyckelspelare formsvaga och spelarmaterialet är allmänt mediokert. Det kommer bli tuffa år framöver oavsett vem förbundskaptenen är.

2. Englands kräftgång. Gareth Southgate kritiseras också efter fem matcher utan vinst. Till skillnad från Sverige ska England spela VM och förväntningarna är höga efter EM-finalförlusten mot Italien. Gränsen mellan succé och fiasko kan vara hårfin för en engelsk förbundskapten och Southgate kommer knappast att få sitta kvar vid ett VM-fiasko, trots EM-succén.

3. Chelseas sportchefsjakt. Todd Boehly må ha hittat en manager relativt snabbt, men en sportchef ser ut att vara desto svårare att rekrytera. Salzburgs hyllade Christoph Freund tackade nyligen nej till uppdraget och Chelseas jakt går därmed vidare. Det är oklart vilka de nya spåren är, men som utomstående är detta en intressant och spännande rekrytering.

* * *

3 spelare som förtjänar att lyftas för sina prestationer under veckan:

1. Benjamin Sesko. Bäst på planen och gjorde matchavgörande målet när Slovenien besegrade Norge med 2-1. Leipzig har redan gjort klart med Sesko till sommaren 2023; de betalar €20m + add ons, men frågan är om han ens kommer att hinna debutera för Leipzig innan någon ännu större klubb gör klart med honom. Här snackar vi supertalang.

2. Diogo Jota. Var faktiskt uppe i sammanlagt hela 20 matcher(!) utan mål för klubb- och landslag. Således kom Jotas mål i lördagens 4-0-seger mot Tjeckien som ett skönt besked. Han har börjat komma igång igen efter en tids skadefrånvaro, och blir givetvis viktig för alla lagen som han representerar. Både Portugal och Liverpool behöver honom. Gissningsvis är han Jürgen Klopps förstaval på den centrala anfallspositionen just nu.

3. Conor Bradley. Den från Liverpool utlånade 19-åringen har gjort stor succé i Bolton under säsongsinledningen. Spelade nyligen 90 minuter när hans Nordirland slog Kosovo med 2-1, vilket innebär att han fortsätter att samla på sig erfarenhet från den internationella scenen. Definitivt en spelare värd att hålla ett extra öga på framöver, inte minst med tanke på att Trent är Liverpools enda etablerade högerback. Bradley kommer förmodligen spela i Bolton resten av säsongen, men Calvin Ramsay måste visa framfötterna för att inte bli utkonkurrerad på sikt. För Liverpools del är det naturligtvis bara positivt att ha flertalet duktiga unga högerbackar i sin ägo.