Ni som har hängt med runt PSV i sommar vet givetvis att klubben har haft en väldigt stor spelaromsättning. Man har införskaffat spelare som Ji-Sung Park (QPR), Jeffrey Bruma (Chelsea), Florian Jozefzoon (Waalwijk) och Adam Maher (AZ). Samtidigt har man av olika orsaker tappat exempelvis Kevin Strootman (Roma), Orlando Engelaar (Melbourne), Marcelo (Hannover), Erik Pieters (Stoke), Jermain Lens (Dynamo Kiev) och Dries Mertens (Napoli). Dessutom valde 36-årige Mark van Bommel att lägga skorna på hyllan efter förra säsongen.

Varje säsong får en rad olika unga spelare sina genombrott på A-lagsnivå. En spelare som redan har presenterat sig den här säsongen – och som man naturligtvis bör fortsätta följa – är Zakaria Bakkali.

Den blott 17-årige yttermittfältaren blev uppflyttad till PSV:s A-lag den här säsongen. Inledningsvis spelade han i CL-kvalmatcherna mot Zulte Waregem, men han har även visat framfötterna i Eredivisie. Bakkali fick stora rubriker efter sin andra ligamatch, då han gjorde hattrick i 5-0-segern mot NEC Nijmegen.

Bakkalis insatser mot NEC kan ses nedan:

[gdlr_video url=”http://www.youtube.com/watch?v=kiC9GnBUyBU” ]

Det är naturligt att en 96:a som gör tre mål i en Eredivisie-match får stor uppmärksamhet. Bakkali är dock ingen ’one hit onder’ utan snarare en spelare som insatta under en längre tid har bedömt har potential att bli någonting alldeles extra. Jag väljer att skriva honom redan nu så att läsarna får chansen att (nästan) vara med från start i vad som kan bli en lysande karriär.

Bakkali är en liten (164 cm) yttermittfältare som behärskar båda kanterna. Han är snabb, teknisk, kreativ och en bra dribbler. Han är dessutom bra med båda fötterna, vilket naturligtvis är oerhört intressant när man talar om yttermittfältare. Han har blivit jämförd med Eden Hazard och visst kan se likheter, men han måste naturligtvis prestera betydligt mer över betydligt längre tid för att nämnas i samma andetag som Hazard.

zakaria-bakkali

Tonåringen är född i Belgien, men har marockanska rötter. Han har spelat pojk- och ungdomslandslagsfotboll för Belgien. A-landslagets förbundskapten Marc Wilmots tog nyligen ut honom i den A-landslagstrupp som skulle möta Frankrike i en träningslandskamp, men ynglingen tvingades lämna återbud på grund av skada.

Bakkali är inget nytt namn för storklubbarnas scouter. Redan för några år sedan tackade han nej till Manchester City. Mängder av klubbar scouter honom i varje PSV-match. Ett klubbyte kan mycket väl bli aktuell i något av de närmaste fönstren, då hans kontrakt med PSV går ut sommaren 2015 och han har (hittills) avböjt den holländska klubbens kontraktsförslag. En väldigt het talang kan således bli tillgänglig på marknaden antingen i januari eller nästa sommar.