[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Varje transferfönster har alltid sina stora vinnare och sina bittra förlorare. Därför tänkte jag i det här avsnittet av ’Jespers Snabba’ göra en (liten) utvärdering över vilka lag som JAG tycker gjort Fotbollseuropas bästa/sämsta fönster – sommaren 2013/14. Utöver detta tänker jag även utse den bästa värvningen, respektive den sämsta värvningen. Häng med!

* * *

Transferfönstret 2013/2014’s mästare

monaco

AS Monaco

In: Radamel Falcao, Joao Moutinho, James Rodriguez, Geoffrey Kondogbia, Nicolas Isimat-Mirin, Eric Abidal, Jeremy Toulalan, Emmanuel Riviere, Ricardo Carvalho, Borja Lopez, Fabinho (lån) Sergio Romero (lån).

Spelare att hålla koll på sedan tidigare: Yannick Ferreira Carrasco, Lucas Ocampos, Layvin Kurzawa.

Kommentar: Visst har Monaco pengar, och visst blir allting mycket enklare när man har en rysk miljardär i styrelserummet. Men samtidigt så gäller det att värva smart och få ihop de olika pusselbitarna som behövs i ett lag. Det är lätt att värva för värvandets skull när man har så mycket pengar – vilket Edison Cavani är ett utmärkt exempel på. Men att värva handlar inte bara om att få in storstjärnor – utan även om att få in rätt typ av karaktärer. Det tycker jag att Monaco lyckats bäst med – och därför utser jag dem till vinnare av det här fönstret.

Låt mig förklara hur jag tänker.

Monaco har fått in ledare, vinnare och rutin i Abidal, Carvalho och Toulalan. Världsklasstekniker i form av Joao Moutinho och James Rodriguez.. En världsklassanfallare i form av Falcao.. Supertalanger i form av Kondogbia, Riviere.. Man har helt enkelt fått ihop den där svåra mixen mellan att värva ungt/gammalt, nutid/framtid samt att inte ta in för många stjärnor som kan skapa oro i omklädningsrummet. Alla vet sin roll i det här laget, och det är väldigt tydligt.

Man ska inte heller glömma att det redan innan sommaren fanns talangfulla spelare som man valt att satsa på. Om ni inte känner till Monaco’s spelare sedan tidigare så MÅSTE ni kolla in de tre musketörerna Yannick Ferreira Carrasco, Lucas Ocampos och Layvin Kurzawa. Carrasco är en snabb belgisk yttermittfältare som är 19-år gammal och 180 cm lång. Han påminner om den tidigare Monaco-spelaren Jeremy Menez (181 cm lång), även fast Menez fortfarande är bättre på det mesta i nuläget givetvis. Lucas Ocampos är en argentinsk superytter som är, ja, fantastisk helt enkelt. Sky is the limit för Ocampos – som enligt mig är en minst lika stor talang som James Rodriguez. Den siste musketören heter Layvin Kurzawa och är en fransk/polsk vänsterback med fint tillslag och precisa svepande inlägg. Kurzawa kanske inte är lika iögonfallande som de tidigare två, men är likväl en mycket bra ytterback, vilket är sällsynt nuförtiden.

* * *

Bubblare

FC Bayern – Götze, Thiago Alcantara, Jan Kirchhoff, Pep Guardiola (tränare).

Kommentar: Förra årets CL-mästare har gått från starkast, till ännu starkare. Kirchoff är en stor tysk mittback-/mittfältstalang som flera av Europas toppklubbar var intresserade av. Men likt många andra tyska talanger så valde Kirchhoff att stanna i Tyskland, och att flytta till Bayern München. Lägg därtill till att den före detta Barcelona-supertalangen (Och Man United-värvningen) Thiago Alcantara, Dortmund-produkten Mario Götze, samt tränarfilosofen Pep Guardiola kommit in under sommaren, och kryddat till ett redan hyperbra Bayern. FC Hollywood levererar på pappret, men finns det risk för mättnad i år? Och hur lång tid tar det för Pep att sätta sin Tiki Taka-filosofi?

Germany Soccer Bundesliga Dortmund

Dortmund Mkhitaryan, Papastathopoulos & Aubameyang.

Kommentar: Att förlora sin golden boy Mario Götze till sina värsta konkurrenter Bayern München var givetvis ett stort knivhugg rakt i hjärtat. Men faktum är att Dortmund har lyckats bygga ett betydligt starkare lag än man hade ifjol. Aubameyang passar perfekt in i Dortmund anfallglada och kontringsglada fotboll och kommer att fira stora framgångar i Bundesligas böljande spel.

Mkhitaryan eller ’Miki’ som han numera kallas i Tyskland är redan en publikfavorit efter endast EN spelad match i den gulsvarta tröjan, men visst ger det fortfarande en något besk eftersmak med Liverpool-ögon sett?

Bastia – Ryad Boudebouz, Milos Krasic, Romaric, Sébastien Squillaci, Gianni Bruno.

Kommentar: I avdelningen ’lågbudget’ behövs ju givetvis också koras någon slags vinnare. Med mycket små medel har den ytterst lilla Korsika-klubben stått för två supervärvningar med sina mått mätt. Både Krasic och Boudebouz hör till kategorin ’spelare som ryktats till storklubbar’ och Squillaci kommer närmast från Arsenal. Jag hoppas att den här satsningen lyckas, men man ska även komma ihåg att superviktige Florian Thauvin har lämnat ön, något som kommer bli ett mycket stort avbräck för Bastia som förra säsongen förlitade sig (för) mycket på den unge U20-landslagsmannen.

bale

Tottenham – Christian Eriksen, Roberto Soldado, Erik Lamela, Vlad Chiriches, Paulinho, Étienne Capoue, Nacer Chadli.

Kommentar: I mångas ögon så har Spurs gjort sommarens bästa fönster. Men att förlora sin solklart bästa spelare vinner inga fönster i min bok. Gareth Bale var extremt viktig för det här laget och han avgjorde förra säsongen matcher helt på egen hand. Hittills har Tottenham inte gjort något spelmål, men det känns som att det bara är en tidsfråga innan det här laget börjar producera framåt. Om två säsonger kan det visa sig att AVB, Levy, Baldini och co gjort det smartaste fönstret någonsin, men på kort sikt blir det svårt att få ihop alla pusselbitar – och framförallt få fram en spelare att bygga laget kring. Kan Lamela bli den spelaren?

Juventus – Carlos Tevez, Angelo Ogbonna, Federico Peluso.

Kommentar: Den gamla damen har äntligen fått sin ’top player’ efter debaclet med Nicklas Bendtner under fjolåret. Carlos Tevez kommer givetvis att göra massvis med mål, och det redan befintliga mittfältet bakom honom med Pirlo, Vidal och superdupertalangen Paul Pogba kommer älska att ha en Tevez framför sig som kan hugga på allt. Juventus har även tagit in unge mittbacken Ogbonna från Torino. I mina ögon håller han kanske inte toppklass då han har en tendens att göra misstag samt inte ha världens högsta tempo i sig, men finns det något lag han kan utvecklas och blomma ut i, så är det Juve. Med lite flyt med lottningar m.m så kan Juventus vara med långt in i Champions League den här säsongen, tror jag.

barkley

Everton – James McCarthy, Romelu Lukaku (lån), Roberto Martinez (tränare), Joel Robles, Arouna Koné, Antolin Alcaraz, Gerard Deulofeu (lån), Gareth Barry (lån).

Kommentar: Många skrattade när våra blå smurfar till grannar värvade in Alcaraz och Koné tidigt under sommaren. Men efter en fantastisk deadline day med såväl rutinerade Gareth Barry, som McCarthy och besten Lukaku på inkontot, så ser Martinez nya lag mycket mer spännande ut. Frågan är om vi inte ska hålla lite extra koll på Everton den här säsongen. Med Lukaku längst fram så kan verkligen allting hända!

Kolla in: Ross Barkley, mittfältare, född 1993 & Gerard Deulofeu, ytter, född 1994 – Barkley är en ytterst märklig spelare. I flera år har han på Merseyside kallats för ’The Next Big Thing’. Talangen finns där onekligen, men problemet är antagligen att han är alldeles för ojämn prestationsmässigt och att han åkt på freakskador givetvis. Bland annat så bröt han för några säsonger sen samma ben på två ställen och blev borta i mer eller mindre en hel säsong. Nu har han ännu en gång börjat säsongen mycket bra, och har som brev på posten blivit uppkallad till landslaget i veckan. Men kan han nu en gång för alla visa att det inte bara är snack? Kan han börja prestera i Everton utan att behöva lånas ut mitt under säsongen? Jag har länge gillat Barkley och det finns flera likheter med Gerrard och Lampard, men nu är det dags att börja leverera. Börjar han med det så kan han bli hur bra som helst.

Den andre som jag tycker man bör hålla koll på – Deuolefeu, har jag haft koll på sen han var 14-15 år och då han bland annat kallades för ’den näste Messi’. Många gånger är den typen av jämförelser helt uppåt väggarna givetvis, men Gerard är verkligen ’The Real thing’. Det ska verkligen bli spännande att se hur han klarar av det lite högre tempot i Premier League, och även hur mycket speltid han kommer få av Martinez. Precis som sin tidigare lagkamrat Luis Alberto så är det kanske inte den här säsongen som han kommer få sitt rejäla genombrott.

Fiorentina – Joaquin, Mario Gomez, Josip Ilicic, Juan Cuadrado, Marko Bakic, Gustavo Munua, Massimo Ambrosini, Marcos Alonso, Oleksandr Iakovenko, Ante Rebic, Marko Dabro.

Kommentar: Viola har gjort en lite blandad silly season. Å ena sidan har man förlorat båda sina bästa spelare från förra säsongen – Jovetic och Ljajic. Men å andra sidan har man tagit in Mario Gomez, Joaquin och Ilicic som sina mest namnkunniga ersättare. Detta har man blandat med att ta in supertalanger från Kroatien, där Marko Dabro är den vi bör hålla ögonen lite extra på. Notera även att Fiorentina tagit in veteranen Ambrosini från Milan, samt köpt loss Juan Cuadrado, som jag tycker är en mycket underskattad spelare. Antingen blir detta succé, eller så blir det total pannkaka av alltihop.

Kolla in: Marko Dabro, född 1997, striker. Kroatisk supertalang som jag har hört mycket om men som jag inte vill uttala mig för mycket om då jag knappt sett honom spela. För er som tycker att namnet låter bekant så provspelade han för Liverpool tidigare i juli, men han valde tillslut att gå till Italien och Viola. Fiorentina hoppas att han kan utvecklas till nästa Jovetic och ta en tröja i a-laget om ett några säsonger. Ska bli spännande att följa hans utveckling.

Marseille – Florian Thauvin, Gianelli Imbula, Dimitri Payet, Mario Lemina, Saber Khalifa, Benjamin Mendy.

Kommentar: Som Ligue 1-nörd så ser jag mycket fram emot att se Marseille nästa säsong. De har den här sommaren fokuserat på att värva inhemskt och franskt. Imbula var fantastisk i Ligue 2 förra säsongen och lockade bland annat intresse från klubbar som Arsenal och Monaco. Utöver Imbula så har man tagit in Thauvin och Payet från Lille – två mycket infekterade övergågnar som skapat irritation bland både fans och klubbledning i LOSC. Räkna med att det mötet kan gå hett till i höst. Thauvin blev framröstad till ’Ligue 1 Young Player of the Year’ förra säsongen och Payet är en ytter som alltid gör stadigt med poäng i Frankrike. Håll även koll på Mario Lemina som är en teknisk central mittfältare, 19 år gammal och spås en lysande framtid. Lorients tränare Christian Gourcuff var mycket irriterad efter att klubben släppt sin guldklimp på deadline day. Mittfältet har med andra ord fått en totalrenovering i Olympique – en välbehövlig sådan. Hur långt räcker det mot Monaco, Lyon och PSG? Det ska bli mycket spännande att se.

Oliver-Torres-1873595

Atletico Madrid – Toby Alderweireld, David Villa, Leo Baptistao, Joshua Guilavogui, Daniel Aranzubia, Roberto Jimenez, Javier Manquillo, José Gimenez.

Kommentar: Likt Tottenham och Fiorentina så har Atletico förlorat sin klart bästa spelare i Falcao. Men faktum är att Atletico kan bli ännu vassare nästa säsong då spelare som Diego Costa och David Villa kan blomma ut genom stort förtroende och mycket speltid. David Villa har varit bortglömd på bänken i Barca de senaste säsongerna och är säkert ruskigt spelsugen och intresserad av att finnas med i Spaniens VM-trupp nästa sommar. Diego Simeone har även värvat in två personliga favoriter i Leo Baptistao – som jag skrev en scoting report om så sent som förra säsongen, samt Guilavogui från Saint Etienne. Guilavogui var faktiskt en av spelarna jag hade på en lista över spelare som jag tyckte att Liverpool borde värva som backup till Lucas. Det ska bli mycket spännande att se honom i Atletico med sin löpförmåga och tyngd på mittfältet. Han kan bli en bra rollspelare för Simeone i ett annars tekniskt skickligt mittfält.

Kolla in: Oliver Torres, attackerande mittfältare, född 1994. Ännu en sådan där äckligt bra spansk talang med teknik i massor, underbar ’vision’ och grym speluppfattning. Den här killen kan slå igenom rejält i år, blivande storstjärna.

* * *

Världens sämsta fönster

kinnear09JPG-4326000

Newcastle United aka Joe Kinnear

In: Loic Remy (lån)

Kommentar: Joe Kinnear tillträdde posten som ny Director of Football för Newcastle med orden: ”Judge me on my signings”.

Såhär tre månader senare så kan vi bara konstatera att Kinnear är bra mycket sämre än vad alla förväntade sig i början – och då ska sägas att de förväntningarna inte var speciellt höga från start.

Totalt spenderade Newcastle hela £1,25 miljoner i sommarfönstret – ett superfiasko av ett Newcastle givetvis, som slutade på 16:e plats förra säsongen. Finns det risk att Magpies åker ur nu? Vad tror ni?

Bubblare: I en annan del av ’geordie-land’ hittar vi Sunderland – som gjort en motsatt Newcastle skulle man kunna säga, och tagit in 14 (riktigt usla) värvningar. När stjärnvärvningarna heter Fabio Borini, Jozy Altidore, Andrea Dossena, Giaccherini och David Moberg Karlsson…ja då har man kanske inte gjort världens bästa fönster direkt. Samtliga spelare som Di Canio värvat in är överskattade. Men det kanske märkligaste valet av dem alla måste vara att man ersatt nyckelspelaren Simon Mignolet med Vito Mannone. Vad hände där egentligen?

Kämpa Geordies, vare sig ni är röda eller svarta!

* * *

Sommarens guldkorn

isco-real-madrid1

Isco – £23 miljoner.

Kommentar: Real Madrid har minst sagt varit aktiva den här sommaren och har värvat både svindyrt och smart. Den smartaste värvningen av dem alla är Francisco Román Alarcón Suárez, mer känd som Isco. Under sommarens U21-turningen svävade han mer eller mindre fram på planen och var hela turneringens bästa och mest överlägsna spelare.

Innan turneringen skrev jag en liten kommentar som såg ut såhär: ”Spelsinne, fart, teknik, magiska assist & målfarlighet. Jamie Redknapp-lookaliken Isco är en av de mest eleganta mittfältarna i hela La Liga och kommer utan tvekan att bli en av de bästa på sin position inom några år. Hela turneringens bäste spelare?”

Jag är säker på att Real inte kommer att ångra den här värvningen och genom att sälja Özil så har man även visat att man tror rejält på Isco – både nu och i framtiden.

. . .

Bubblare: Neymar – £48 miljoner.

Kommentar: I en annars galen transfercirkus med en Edison Cavani som går för £55 miljoner och en Bale som går för nästan £85m, så ser Neymar helt plötsligt ut som ett kap för sina £48 miljoner. I somras bar han fram Brasilien till en Confederations Cup-titel och var utan tvekan turneringens bästa spelare. Kommer Messi att kväva honom, eller utveckla honom som spelare? Det kommer bli intressant att följa. Men att han är en spelare av världsklass råder det ingen som helst tvekan om.

* * *

Sommarens sämsta värvning

Martin-Demichelis-1-2244931

 

Martin Demichelis – £4,2 miljoner.

Kommentar: I juli skrev Demichelis på för Atletico Madrid från Malaga. Två månader senare, det vill säga 1 september, skrev samme Demichelis på för Manchster City utan ens ha rört den rödvita tröjan. En mycket märklig värvning av Manchester City och jag förstår inte alls vad de ska med den här överskattade säkerhetsrisken till mittback. Visst är Kompany skadad, men med en skattkista större än Pippi Långstrump så borde man väl kunna få något bättre än det här?

. . .

Bubblare: Fernando Llorente – free transfer, Jesus Navas – £17 miljoner.

Kommentar: Llorente gick som free transfer till Juventus den här säsongen. Men vad ska han där att göra egentligen? Den förre Bilbao-anfallaren kommer med största sannolikhet bli kvar på bänken hela säsongen. Llorente passar inte in i Juventus spel och har dessutom en usel form i ryggen. Dessutom har spanjorer en tendens att floppa i den mer taktiska Italienska ligan.

Jag har aldrig förstått mig på Jesus Navas storhet och jag gör det än mindre för transfersumman £17 miljoner (som kan förvandlas till £23m). Vissa tycker helt tvärtom att Navas är en av de bästa värvningarna den här sommaren, men det enda han är bra på är att springa snabbt och sedan bli enkelt nertacklad – och nu snackar vi La Liga. Resan bland Premier League’s backar lär inte bli mindre smärtfri och det är bara en tidsfråga innan Navas börjar längta hem till Spanien igen.

* * *

Där har ni min utvärdering av Silly season-sommaren 2012/13. Vilka är era favoritvärvningar den här sommaren och vilka lag tycker ni gjort det bästa fönstret? Kommentera här under och låt mig höra vad ni tycker.