Så var det dags för den här säsongens första ”scouting report”. Den som jag valde att fokusera på den här gången var Basels intressanta & mångsidiga yttermittfältare Xherdan Shaqiri. Shaqiri granskades i Basels meriterande CL-bortaseger mot AS Roma.

19-åringen startade på högermittfältet i Basels 4-4-2-system. Anfallare var för övrigt en targetman i form av Marco Streller samt den meriterade veterananfallaren Alexander Frei.

Det dröjde inte särskilt länge innan Shaqiri utmärkte sig. Tack vare sin enorma snabbhet – både på korta och långa sträckor – vann han varje löpduell mot John-Arne Riise. Norrmannen är ju egentligen inte en långsam spelare, men framställdes som det mot Shaqiri. Detta gjorde att Basels ibland misslyckade uppspel trots allt ledde till offensiva farligheter, som hörnor etc.

Utöver snabbheten spelade Shaqiri med mycket rörelse. Den här killen gillar inte att stå till och vänta på bollen – han söker sig till fria ytor och vill vara ständigt spelbar. Denna frihet att löpa över stora delar av banan ska naturligtvis även tillskrivas tränaren, som uppenbarligen har gett honom mandat att spela på det sättet. Han har en låg tyngdpunkt, vilket ger honom bra balans, och är faktiskt ganska kompakt byggd. Han är bara 170 centimeter, men som sagt kompakt, med 72 kilon.

Vidare spelade Shaqiri mycket på ett tillslag. Han försökte inte spela överdrivet krångligt utan bidrog istället till att öka bolltempot.

I den tolfte minuten gjorde Shaqiri var man på ishockeyspråk brukar kalla för en ”andraassist”, när hans precisa passning hittade Streller, som nickade ner till Frei, 1-0 till Basel. En bra passning som öppnade upp Romas lag.

Jag noterade även att Shaqiri jobbade stenhårt över hela banan. Han tog absolut inte bara offensiva löpningar, då han helt och hållet gjorde sin plikt även i det defensiva spelet, vilket ju kan vara lite si och så hos en del unga spelare.

En annan intressant kvalité var Shaqiris förmåga att ”smyga” in till bra lägen i motståndarnas straffområde när Basel anföll från sin vänsterkant, d.vs den kant där Shaqiri inte spelade. Då var han skicklig på att positionera sig och hitta fria ytor, vilket gjorde honom till ett ännu större hot.

Shaqiri är vänsterfotad och han är en oerhört skicklig passningsspelare, som i denna match uppfattade anfallarnas djupledslöpningar på ett bra sätt, då tajmingen i djupledspassningarna höll god kvalité. Han är dock inte helt enfotad, även om han använder vänsterfoten i en överväldigande majoritet av passningarna. Han slog ett par bra 20-meterspassningar med högerfoten också, skönt att se.

I den 44:e matchminuten gjorde Shaqiri ytterligare en assist, då hans fina djupledspassning hittade högerbacken Samuel Inkoom – landslagsman för Ghana – som snyggt satte Basels andra mål för kvällen.

Shaqiri märktes mindre i den andra halvleken, vilket delvis berodde på att Basel inte anföll lika mycket. Men han visade ändå prov på sin oerhörda snabbhet några gånger, han sprang till exempel ifrån Burdisso hur lätt som helst, och han visade inte direkt några prov på trötthet under matchens gång.

Det hände mycket under tilläggstiden. Basel fick ett kontringsläge och Shaqiri rusade hur snabbt som helst och hade blivit hur fri som helst om bara medspelaren hade slagit passningen men det gjorde han inte… Istället stal doldisen Cabral showen med ett helt makalöst solomål – antagligen hans livs mål – och satte snyggt 3-1 till Basel som också blev slutresultatet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att både Basel och Shaqiri håller hög klass mot ett så kvalificerat motstånd som ju AS Roma faktiskt är – speciellt nere i Italien. Basel är ett underskattat och starkt lag med många gedigna spelare, men det är Shaqiri som är ”the big deal” i det laget. Eftersom Shaqiris kontrakt går ut i december 2011, spekuleras det i att han kan vara till salu för så pass lite som £2-4 miljoner i nästa transferfönster – och vissa tidningsuppgifter gör dessutom gällande att han helst vill flytta till Liverpool. Som upplagt för en övergång, eller?

2 kommentarer
  1. Vad sägs om Cassano som free transfer? Läser nu att han har sparkats av klubben haha. Störtskön snubbe.

    • Nej, Cassano skulle jag inte ens ta i med tång.

Kommentarer är stängda.