Senaste nytt

Scouting report: Romelu Lukaku

Anderlecht är Belgiens största klubb. De har flest europeiska cuptitlar (5) och flest ligatitlar (32) av landets klubbar. Det är ett fantastiskt facit – inte minst eftersom konkurrensen stundtals har varit väldigt hård. Många duktiga spelare har fått sina definitiva genombrott i Anderlecht. Just nu är deras främsta representant på den stora scenen troligtvis Vincent Kompany, som ju trots allt måste rankas som en av världens allra bästa mittbackar. Kompany är en klippa och ledartyp i ett Manchester City som verkligen behöver den karaktären och vinnarskallen i laget. Inte sällan ser Kompany ut som en man bland pojkar när han spelar mot etblerade toppspelare. Somliga kanske minns att Anthony Vanden Borre rankades som en ungefär lika stor talang som Kompany under deras gemensamma tid i Anderlecht. Med facit i hand kan man lugnt konstatera att Kompany lyckades bättre utanför Belgiens gränser, med tanke på att Vanden Borres utlandsäventyr endast blev treårigt och att han numera är tillbaka i just Anderlecht. Vackert så, på ett sätt, antar jag.

Anderlecht har fortsatt att få fram duktiga 90-talister. De senaste exemplaren är mittfältaren Youri Tielemans (född 1997) och den ännu mera offensiva mittfältaren Dennis Praet (1994) som klubben troligtvis kommer att tjäna en hacka på när de säljs vidare till utländska klubbar. Ingen av dessa kommer dock att säljas för en lika stor summa som de £10 miljonerna (som kan stiga med ytterligare £7 miljoner beroende på ’add ons’) som Anderlecht fick Romelu Lukaku (1993). Detta med all rätt, bör sägas, då Lukaku inte bara har en större kroppshydda än Tielemans och Praet – han är även en större fotbollstalang, tycker jag.

När Lukaku var omkring 5 år började han spela fotboll i sin lokala klubb Rupel Boom och det dröjde bara fyra säsonger innan han blev upptäckt av Lierse SK:s scouter. På den tiden spelade Lierses A-lag i den högsta divisionen, men klubben saknade en strukturerad ungdomsakademi. Säsongen 2005-2006 åkte Lierse ur ligan och hela 13 ungdomsspelare – varav Lukaku var en – värvades av Anderlecht. Där kan man snacka plundring! Att Anderlecht norpade Lukaku var i sig inget märkligt, då han gjorde 121 mål på 68 matcher de två säsongerna som han representerade Lierses ungdomslag. I Anderlecht fortsatte målproduktionen, då han gjorde 131 mål på 93 ungdomsmatcher.

romelu-lukaku

Den 13:e maj 2009 fyllde Lukaku 16 år. Då skrev han också på sitt första proffskontrakt med Anderlecht. Endast 11 dagar senare gjorde han A-lagsdebut i ligan. Det blev inget mål i debuten, men det skulle inte dröja särskilt länge innan Lukaku började spruta in mål även i A-laget. Säsongen 2009-2010 smällde Lukaku in 15 bollar i ligaspelet och blev med detta skytteligavinnare – och Anderlecht blev ligavinnare. Efterföljande säsong gjorde Lukaku 12 mål på 28 matcher, vilket ju också var ett utmärkt facit med tanke på hans oerhört låga ålder.

Säsongen 2011-2012 hann Lukaku bara spela 2 ligamatcher och göra 2 mål innan han köptes av Chelsea. Dessvärre valde London-klubben, precis som med så många andra talanger, att ge honom väldigt begränsat med speltid. Det blev bara 164 minuter i ligan, 212 minuter i ligacupen och 3 minuter i FA-cupen. Däremot spelade Lukaku 9 matcher, som han gjorde 7 mål på, i reservlagsserien. Han var dock redan överkvalificerad i reservlagsserien, tycker jag.

Chelsea gillar att låna ut spelare. Så har de som bekant även gjort med Lukaku, som har gjort stor succé i andra PL-klubbar. Många minns nog fjolårssäsongen i WBA, där han smällde in 17 bollar men även gjorde 7 assists. Och ja, många bloggläsare minns nog kanske framförallt hans väldigt bra insatser mot Liverpool, som han ju faktiskt tenderar att göra många mål mot. Tillsammans med landsmannen Christian Benteke har Lukaku kommit att symbolisera den typen av fysiskt starka anfallare som Liverpools mittbackar har svårt mot. Som alla känner till har Lukaku fortsatt producera även den här säsongen, numera i Evertons fula tröja, och hittills har det blivit 12 mål och 7 assists på 26 matcher.

Lukaku har visat att han kan producera på kontinuerlig basis i Premier League. Under sin tid i Everton har 20-årigen även visat att han inte behöver spela i ett ’tjongande’ bottenlag för att kunna komma till sin rätt. Även i Roberto Martinez numera mångsidigt spelande Everton kommer Lukaku till sin rätt. Han besitter en underskattad teknik och är smart i passningsspelet. Att Lukaku är urstark, bra boll mottagare och vass avslutare behöver knappt tilläggas. Han fungerar både som bollmottagare och djupledslöpare. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta svagheter; somliga pekar ut förstatouchen som en svaghet, men jag tycker inte att den är så dålig som somliga försöker göra gällande.

José Mourinho verkar ha ett ont öga till Lukaku och engelska medier verkar vara helt övertyande om att han kommer att säljas i sommar. The Telegraph skrev nyligen att Lukaku är till salu för £20 miljoner. Det kommer naturligtvis att bli huggsexa om en 20-årig anfallare av Lukakus kaliber. Han mångsidighet innebär att han passar in i princip varenda spelsystem och därmed bör vara ett högintressant alternativ för hur många managers som helst. Till skillnad från en annan lång vänsterfotad anfallare – Andy Carroll – är Lukaku som sagt mycket mer än endast stark i luftrummet.

Jag anar att dagens Lukaku är spelaren som Damien Comolli och Kenny Dalglish trodde att de signade när de bad FSG att betala £35 miljoner för Andy Carroll.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar

  1. RN

    Ser gärna en scouting report på Jay Rodriguez i Southampton. Borde vara ett target till sommaren. Relativt ung, uppvuxen i nordvästra England, snabb, bra skott, målfarlig. Redan gjort 15 mål från sin position som ytterforward. Före Hazard i skytteligan tex, och då lägger belgaren ändå straffar tillskillnad från Burnley-sonen Rodriguez. Bör gå att lösa för runt 15-18£m. Kan avlasta SAS på topp och kan även utgå från en kant. Köp!

Laddar...