. . .

Saint-Étienne är ett underskattat lag som står för en gedigen defensiv med sylvassa kontringar. Det råder inga tvivel om att den 23-årige anfallaren Pierre-Emerick Aubameyang är lagets stora stjärna. Han är en spelare som har utvecklats otroligt mycket under de senaste åren.

Man blir onekligen imponerad av Aubameyangs poängskörd under de senaste två säsongerna. Detta är från Ligue 1:

Säsongen 2011/2012 – 36 matcher 16 mål, 11 assist.

Säsongen 2012/2013 – 36 matcher, 19 mål, 14 assist.

Siffrorna ovan är i princip fantastiska. Det som imponerar är framförallt den kontinuerliga poängskörden. Även det faktum att Aubameyang producerar mängder av både mål och assist är imponerande.

auba

Under de senaste månaderna har jag specialstuderat Aubameyang för att försöka förstå hur kan han vara en så extremt pålitlig poängleverantör i ett så pass – med all respekt för Saint-Étienne – mediokert lag. Saint-Étienne är visserligen en lagmaskin, men Aubameyang produktion är verkligen anmärkningsvärt.

Aubameyang är först och främst en väldigt snabb anfallare. Han spelar antingen centralt eller på någon av kanterna. I kantrollerna snackar vi offensiva roller – snarare ytterforward – än yttermittfältare.

Han är främst en spelare som är väldigt vass i kontringsspelet. Detta inte endast tack vare sin snabbhet; hans löpningar är vältajmade och han är duktig på att söka upp ytor och situationer som innebär att han ställs i direkta löpdueller mot motståndarbackar – som nästan alltid är betydligt långsammare än honom.

Tidigare under sin karriär hade Aubameyang problem med sin ’end product’, men detta har han förbättrat avsevärt de senaste åren. Numera är han en skicklig avslutare, men även framspelare. Han är osjälvisk och spelar ofta medspelare som befinner sig i bättre läge, även när han har bra läge själv. Han har även bra precision i både passningar och inlägg.

Mycket tyder på att Aubameyang kommer att byta klubb i sommar. Den vore verkligt intressant att se honom i Premier League. Känslan är att han skulle passa utmärkt i böljande spel med stora ytor. Det vore förstås också intressant att ser hur han skulle hantera att spela i ett offensivt, spelförande lag – i dagsläget är det svårt att säga om Aubameyang verkligen är så mycket mer än en jäkligt vass kontringsspelare, tycker jag. Å andra sidan är det aldrig helt fel att ha sylvassa spelvändningar i ett lag.