. . . .

Mitt i all fokus på Liverpools säsong, transfers och talanger i Eredivisie kastar jag upp en scouting report med en spelare som har slagit igenom i Ligue 1 den här säsongen – nämligen Neal Maupay, som representerar Nice.

Trots genombrottet har Maupay sluppit extrem hype, eftersom han har fördelen(?) med att spela för en lite mindre klubb som många helt enkelt inte kollar på. Det påminner en smula om när M’Baye Niang slog igenom i Caen, även om den nuvarande Milan-spelaren fick mer uppmärksamhet då än vad Maupay får nu.

* * *

Maupay

Alla som följer Ligue 1 vet att Nice är en positiv överraskning den här säsongen. Just nu ligger laget femma i ligan – bara 9 poäng bakom PSG, som ju har ”lite” större budget, om man säger så.

Flertalet Nice-spelare har utmärkt sig under den här säsongen, men jag väljer att fokusera på Maupay, då han visar upp ett exceptionellt fint spel för sina ringa ålder.

Den 14:e augusti fyller Maupay 17 år, vilket naturligtvis innebär att han bara är 16 år i skrivande stund. Här snackar vi onekligen om en väldigt, väldigt ung och färsk spelare i sammanhanget.

I dagsläget har Maupay gjort 3 mål samt 1 assist på 13 spelade matcher. Då ska man komma ihåg att han absolut inte är någon renodlad anfallare; han kan framförallt betraktas som en offensiv mittfältare, som även kan spela anfallare eller på kanten. Han är kort (171 cm) men robust i kroppen och använder gärna sin låga tyngdpunkt för att täcka bollen från motståndarna. Hans främsta tillgång är förmågan att transportera bollen, tekniken och spelsinne som gör att han tar smarta löpningar. Spelsinnet gör också att han kan slå bra passningar. Ja, sen är han förstås kvick också.

Engelska bedömare jämför gärna Maupay med en ung Wayne Rooney, men jag tycker att han påminner betydligt mer om de många argentinska talangerna som besitter liknande egenskaper. Eftersom Maupay är född i Frankrike, men även har argentinskt medborgarskap tack vare sin mammas rötter, så är det naturligtvis extra tacksamt att jämföra honom med argentinare, typ Carlos Tevez även om Manchester City-spelaren oftast har spelat mer renodlad anfallare än vad Maupays naturliga roll är.

* * *

Det ska bli väldigt intressant att se hur Maupay utvecklas. I skrivande stund har han trots allt spelat så få matcher att han skulle kunna vara en ”one hit wonder”, men jag tror att den här killen kan bli riktigt bra på sikt. Förhoppningsvis kommer Nice att använda honom som offensiv mittfältare och låta honom utveckla ett mångsidigt offensivt spel, istället för att försöka transformera honom till en mer renodlad anfallare.

Samtidigt är det bara en tidsfråga innan Maupay lämnar Nice. De är ingen klubb som kan behålla en talang av hans kaliber under särskilt många år – åtminstone inte om han fortsätter att visa framfötterna i Ligue 1.

Jag tror inte att Nice skulle kunna tacka nej till ett bud på £5-7 miljoner och det ska bli spännande att följa honom under resten av säsongen – och även händelseutvecklingen kring honom i nästa transferfönster.