. . .

Eftersom ”scouting reports” verkar vara mer uppskattade än vad jag trodde, så kan jag kasta upp en idag också!

Det är inte särskilt ofta (eller någonsin?) som jag väljer att fokusera på spelare som huserar i Skandinavien, men den här gången gör jag ett undantag, då fokus läggs på Nordsjællands talang Jores Okore.

Okore

Okore är en mittback med lysande fysiska attribut; han är stark i kroppen, har bra spänst och är relativt snabb. Vidare besitter han ledaregenskaper och har mer eller mindre alltid varit lagkapten i sina respektive pojklag. Han har den viktiga kvalitén att vara placeringssäker tack vare sitt spelsinne. Han är inte någon spektakulär mittback med fantastiskt passningsspel, men han är lugn med bollen och förhastar sig inte i sina beslut.

Okore spelar även väldigt aggressivt och respektlöst oavsett vilka han möter. Det är någonting som jag uppskattar – och förmodligen någonting som kommer att hjälpa honom mycket den dagen han lämnar Danmark.

* * *

Förra säsongen var fantastisk för Nordsjælland, som vann ligan. Det var också en oerhört bra säsong för Okore själv, då han var ytterst delaktig i lagets framgångar. Den här säsongen har Okore skaffat sig ovärderlig erfarenhet i Champions League.

Jag tycker att han har visat att han håller på CL-nivå, trots taskiga förutsättningar, då laget naturligtvis inte hade någon chans mot t.ex Chelsea. Han spelade imponerande bra mot högklassiga motståndare som Fernando Torres (nåja) och Victor Moses.

Jag tycker att han påminner en hel del om en ung Kolo Touré. Han representerar dock Danmark på landslagsnivå och kommer således aldrig att bilda backpar med Touré i landslagssammanhang.

Nordsjælland kommer garanterat att sälja om de mottar bud på £3-4 miljoner – och köparen kommer garanterat att göra ett prisvärt köp. Jag hoppas för Okores skull att han väljer en holländsk toppklubb alternativt en mittenklubb i någon av de största ligorna.

* * *

Allmän info Jores Okore:

Född: 1992-08-11
Födelseplats: Abidjan, Elfenbenskusten
Längd: 183 cm
Vikt: 80 kg
Nationalitet: Dansk/ivoriansk
Position: Mittback

Nuvarande klubb: F.C. Nordsjælland
Tidigare klubbar: B.93 (2000-2007)
Kontrakt: 2016 (december)
Agent: Nikola Juric

Erfarenhet:
A-landslagsturneringar: EM 2012
Klubblagserfarenhet: Danska Superligaen, Europa League, Champions League

Lagmeriter:
Ligavinster: Danska Superligaen 2011/2012
Cupvinster: Danska cupen 2010/2011