______________

Nu är det äntligen dags för säsongens första scouting report!

Den här gången är det Dinamo Zagrebs 18-åriga offensiva mittfältare Mateo Kovacic som har fångat min uppmärksamhet.

Inledningsvis vill jag berömma Dinamo Zagrebs fantastiska ungdomsverksamhet, som har producerat många talanger. Det skulle kunna gå att nämna otroligt många stjärnspelare, men om man kollar på senare år är det naturligtvis oundvikligt att inte nämna Luka Modric, som klubben dessutom fick hela £16,5 miljoner för när han således till Tottenham. Det var onekligen en sådan gång när en klubb från en mindre liga för ovanlighetens skull fick en befogad övergångssumma för en supertalang. Annars brukar klubbar från de större ligorna vara duktiga på att köpa loss spelare billigt. Dinamo Zagreb är dock skickliga förhandlare – de lyckades exempelvis även få omkring £7,5 miljoner när Arsenal med snåljåparnas snåljåp Wenger köpte loss anfallaren Eduardo, som ju sedermera mest blev känd för en otäck skada.

För att återgå till Dinamo Zagrebs talanger. Det bör nämnas att utöver Kovacic finns ytterligare intressanta spelare i deras trupp. Då syftar jag kanske främst på den 20-årige högerbacken Sime Vrsaljko samt den offensiva mittfältaren Sammir. Den sistnämnde är en 25-årig brasse som enligt min mening håller väldigt hög klass för en spelare i en ”mindre” liga. Sammir skulle utan tvekan kunna briljera på en ännu större scen. Innermittfältaren Milan Badelj, 23, är också intressant, men han skrev på för Hamburg under transferfönstrets slutspurt.

Trots Dinamo Zagrebs gedigna talangpool är Mateo Kovacic den överlägset mest intressanta spelaren i deras trupp, tycker jag. Kovacic är en enorm talang – helt klart en av de största kroatiska talangerna någonsin. Det är varken en överdriven eller unik åsikt. Kroatens U17-förbundskapten Martin Novoselac har exempelvis kallat Kovacic för den mest talangfulla kroatiska spelaren sedan Robert Prosinecki. Det är med andra ord en riktigt, riktigt stor talang som vi har att göra med.

Europas storklubbar har länge känt till Kovacics enorma talang. Redan i ung ålder dreglade deras scouter och flera har försökt att värva honom, men Dinamo Zagreb insåg tidigt vilken talang den här killen var och fortfarande är, och höll hårt i honom. Samtidigt har inte Kovacic försökt tvingat sig bort från klubben.

Så, vad är det egentligen som gör den här killen så lovande?

Kovacic är en offensiv mittfältare. Bilden nedan är tagen från Dinamo Zagrebs hemsida och illustrerar hans position på planen:

Kovacic kan även spela på fler positioner, så som på kanten, men han är klart bäst som offensiv mittfältare. Jag tror att hans framtid finns på den positionen – eller rättare sagt som släpande anfallare. Där kommer spelare med hans kvalitéer till sin rätta.

Det som utmärker Kovacic är främst hans teknik och snabbhet med bollen. Han är väldigt snabb och har en härlig acceleration, samtidigt som bollen ofta sitter klistrar vid fötterna. Han behärskar alltså bollen i väldigt hög fart, vilket gör honom otroligt svårstoppad. Han har även ett bra spelsinne och passningsspel, även om han fortfarande kan bli bättre på att värdera situationerna. Vidare besitter han en förmåga att kunna skjuta i steget – det brukar vara en disciplin som endast riktiga världsstjärnor hanterar i ett ursinnigt högt tempo.

Kovecic jobbar hårt på planen och spelar respektlöst. Han har naturligtvis fortfarande inte fått ut allt sitt kunnande på A-lagsnivå, men detta är onekligen en oslipad diamant med enorm potential. Dinamo Zagreb inser att den här killen har potential att bli en världsspelare och prislappen ligger därefter. Kovacic kostar redan £15-20 miljoner, men kommer förmodligen aldrig att bli billigare än så.

I skrivande stund har inte Kovacic spelat på flertalet veckor. Dinamo Zagreb har meddelat att Kovacic fortfarande växer mycket – och fort – och att han därför måste vila kroppen. Utan att ha någon detaljerad information i frågan tycker jag att det låter mycket klokt av Dinamo att tänka långsiktigt och inte riskera att slita ut honom redan nu.

* * *

Allmän info Mateo Kovacic:

Född: 1994-05-06
Födelseplats: Linz, Österrike
Längd: 179 centimeter
Vikt: 70 kilo
Nationalitet: Kroat
Historik på bloggen: Klicka HÄR.

* * *

Videohighlights: