. . .

Liverpool scoutar ett antal unga spelare runt om i fotbollsvärlden. En spelare som man – enligt pålitliga källor som exempelvis The Times – har koll på är Lazar Markovic.

Markovic är en 19-åring som representerar Partizan Belgrad och som har blivit hypad under flera års tid. Klubben har medvetet satsat på tonåringen och haft tålamod med honom. I skrivande stund har han spelat 41 A-lagsmatcher och gjort 12 mål på dessa. Han har även spelat 6 A-landskamper för Serbien.

Markovic är en mångsidig offensiv spelare, som är som bäst som kantanfallare på antingen vänster- eller högerkanten, men han kan även spela som släpande anfallare. Den mångsidigheten har gjort att Markovic ännu inte är specialiserad på någon position, men å andra sidan är han inte fastcementerad någonstans heller. Någon jätte till växten är han verkligen inte (175 cm, 60 kg) men han kompenserar det med andra kvalitéer.

Han kännetecknas av sin enorma snabbhet. Detta är en riktigt, riktigt snabb spelare. Just snabbheten är naturligtvis ett oerhört vasst vapen i kontringsspelet. Han är dock inte endast snabb utan bollen – han är även snabb med bollen.

Markovic har schysst bollbehandling och teknik, vilket – i kombination med snabbheten – gör honom till en sevärd spelare. Han skulle behöva bli starkare och förbättra sin ”end product”.
I dagsläget bränner han en hel del målchanser och tar lite för många felbeslut i avgörande moment. Han skulle kunna liknas vid t.ex Walcott, som ju tidigare var en ineffektiv spelare, men har utvecklat detta under de senaste åren.

* * *

Så, varför är Markovic intressant för Liverpool?

Markovic är onekligen en oslipad diamant. Hans snabbhet, acceleration och teknik kommer förr eller senare att ta honom till en storklubb. Han skulle kunna spela på båda kanterna i Liverpools spelsystem.

I dagsläget är Chelsea hetaste ryktet för Markovic, men han förefaller som sagt vara en spelare som även Liverpool kollar på. Jag anser att han vore ett schysst köp för £5-7 miljoner men inte för typ £12-15 miljoner. Han måste visa ännu mer för att jag ska bli övertygad om att han är en spelare med världsklasspotential, men klart är i varje fall att han är en mycket intressant talang som är värd att hålla ögonen på.

* * *