Senaste nytt

Scouting report: Lazar Markovic

. . .

Liverpool scoutar ett antal unga spelare runt om i fotbollsvärlden. En spelare som man – enligt pålitliga källor som exempelvis The Times – har koll på är Lazar Markovic.

Markovic är en 19-åring som representerar Partizan Belgrad och som har blivit hypad under flera års tid. Klubben har medvetet satsat på tonåringen och haft tålamod med honom. I skrivande stund har han spelat 41 A-lagsmatcher och gjort 12 mål på dessa. Han har även spelat 6 A-landskamper för Serbien.

Markovic är en mångsidig offensiv spelare, som är som bäst som kantanfallare på antingen vänster- eller högerkanten, men han kan även spela som släpande anfallare. Den mångsidigheten har gjort att Markovic ännu inte är specialiserad på någon position, men å andra sidan är han inte fastcementerad någonstans heller. Någon jätte till växten är han verkligen inte (175 cm, 60 kg) men han kompenserar det med andra kvalitéer.

Han kännetecknas av sin enorma snabbhet. Detta är en riktigt, riktigt snabb spelare. Just snabbheten är naturligtvis ett oerhört vasst vapen i kontringsspelet. Han är dock inte endast snabb utan bollen – han är även snabb med bollen.

Markovic har schysst bollbehandling och teknik, vilket – i kombination med snabbheten – gör honom till en sevärd spelare. Han skulle behöva bli starkare och förbättra sin ”end product”.
I dagsläget bränner han en hel del målchanser och tar lite för många felbeslut i avgörande moment. Han skulle kunna liknas vid t.ex Walcott, som ju tidigare var en ineffektiv spelare, men har utvecklat detta under de senaste åren.

* * *

Så, varför är Markovic intressant för Liverpool?

Markovic är onekligen en oslipad diamant. Hans snabbhet, acceleration och teknik kommer förr eller senare att ta honom till en storklubb. Han skulle kunna spela på båda kanterna i Liverpools spelsystem.

I dagsläget är Chelsea hetaste ryktet för Markovic, men han förefaller som sagt vara en spelare som även Liverpool kollar på. Jag anser att han vore ett schysst köp för £5-7 miljoner men inte för typ £12-15 miljoner. Han måste visa ännu mer för att jag ska bli övertygad om att han är en spelare med världsklasspotential, men klart är i varje fall att han är en mycket intressant talang som är värd att hålla ögonen på.

* * *

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. b-george

  pelle2x : Det var mer en beröm till er på bloggen, ni väljer att fördjupa er även om han har varit beskriven så bra av er tidigare. Jag var kanske lite luddig, svårt att skriva från mobilen. 😛

  keep it up. 🙂

 2. b-george

  En scouting raport har man läs här på bloggen om Lazar känns det som, det är bara för att han har nämnts så många gånger.

  Lazar hade jag ganska så bra koll på för en till två säsonger sedan, kul med lite uppdatering.

  Han var ganska svag i luften och den engleska ligan skulle bli ganska tufft fysiskt, hans defensiva spel främst att backa hem och hjälpa till var inte heller hans bästa sida.
  Hade även som tendens att försvinna i matcher.
  Håller även med om att kanterna är hans bästa position, påminner även om Sterling på vissa punkter.
  Inte en start spelare än, men han har all tid att förbättra sig.

  1. pelle2x

   b-george: Du får tänka på att alla läsarna kanske inte har lika bra koll som du 🙂 , håller med om hans övriga svagheter. Känns nästan helt givet att den här spelartypen är svag i luftrummet.

 3. Kefas

  Vad har han för assist statistik? Verkar ju enligt youtube videon så verkar han ju vara en väldigt osjälvisk spelare som verkar förstå när han ska passa ist för att gå på avslut själv. Skulle passa perfekt med Suarez tror jag. Hehe.

  1. pelle2x

   Kefas: Den här säsongen har han gjort 6+6 på 14 matcher i ligan. Totalt 7+10 på 31 matcher om man kastar ihop alla Partizans matcher (liga, cuper) och ett par A-landskamper. Förra säsongen gjorde han 6+6 på 26 ligamatcher… Det går onekligen framåt.

Laddar...