Senaste nytt

Scouting report: Bernard

. . .

Alla vet att Brasilien är en fantastisk fotbollsnation. Landet fotbollsproduktion har både kvalitet och kvantitet.

Jag brukar kolla på en hel del sydamerikansk klubblagsfotboll och gör mitt bästa för att bilda mig en uppfattning om de bästa unga spelarna i världsdelen. Det överlägset svåraste är att kartlägga de brasilianska talangerna, eftersom man knappt hinner studera de aktuella talangerna innan det dyker upp massa nya som man också vill kolla på.

Det finns trots allt några unga spelare i Brasilien som man verkligen måste ha koll på. Neymar är en. Leandro Damiao en annan. Lucas Moura var definitivt en innan han flyttade till PSG. Och så finns det några till. Enligt min mening tillhör även Bernard (bilden) den kategorin.

Bernard

20-årige Bernard är en vänstermittfältare som spelar för Clube Atlético Mineiro. Hans överlägset mest kända lagkamrat är Ronaldinho, som ju var världens bästa spelare för några år sedan. Dessvärre är inte Ronaldinho vad han en gång var. Numera går Ronaldinho och spelar fotboll. När han var som bäst hade han en helt annan explosivitet.

Nåja, denna scouting report ska inte handla om Ronaldinho. Den ska handla om Bernard.

* * *

Bernard är väldigt liten – endast 163 centimeter lång(!) – men har stora kvalitéer som kompenserar detta. Han är kvick, snabb och besitter en spektakulär teknik. Vidare har god bollkontroll i hög hastighet, vilket gör honom till en riktigt vass dribbler.

Han är dock inte bara en publikfriare; han är en poängstark spelare som levererar både mål och assist. Han har en intressant förmåga att hitta målchanser i motståndarnas straffområde och är dessutom en bra avslutare.

Precis som Coutinho har gjort under början av sin LFC-karriär, så utgår Bernard oftast från en offensiv vänsterkantsposition. Han är dock inte fastlåst där och rör sig över relativt stora ytor. Det är värt att nämna att han även kan spela som offensiv mittfältare och som högermittfältare.

Det är mycket möjligt att Bernard hade haft en centralare roll om lagets tränare inte hade byggt lika mycket kring Ronaldinho. En rolig grej i sammanhanget är att Bernard har ett väldigt bra samspel med just Ronaldinho. Båda är väldigt bra speluppfattningar, vilket möjliggör ett vasst samarbete.

Jag skulle faktiskt påstå att Bernards framfart har stor del i att även Brasiliens förbundskapten dammar av Ronaldinho i Seleção. Tidigare under säsongen fick även Bernard göra en välförtjänt A-landslagsdebut och han kan onekligen bli en joker för Brasilien i hemma-VM. Jag menar; hur många europeiska länder har egentligen koll på den här spelaren, som dessutom är extremt oförutsägbar med bollen?

* * *

Det ryktas om att Bernards prislapp ligger på £16 miljoner. Jag tycker helt klart att han är värd den summan. Det återstår att se vilken storklubb som är i behov av en sån här spelartyp och vågar chansa.

Brendan Rodgers kommer troligtvis aldrig att sluta värva sådana spelartyper till Liverpool, men han har förmodligen andra spår som är hetare inför sommarens transferfönster. Att Bernard dessutom innehar italienskt pass innebär dock att han utan några som helst problem skulle kunna få arbetstillstånd i Storbritannien – vilket ju onekligen är fördelaktigt i sammanhanget.

* * *

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. JesperEss

  Kefas, TV4 Sport Xtra har kört lite matcher från Brasilianska ligan. Men jag ser oftast Sydamerikanska matcher via Bet 365.

 2. B-george

  Vilken spelare Lucas Moura är, hade väldigt svårt för att han skulle ta sitt fina spel från den brasilianska liga till Europa med det har han verkligen lyckats med. Är han i närheten av Lucas så tror jag att han kommer hamna hos en stor klubb.

  1. pelle2x

   B-george: Man ska komma ihåg att brasilianska ligan håller betydligt högre klass nu än för några år sedan. Klubbarna kan behålla stora talanger (t.ex Neymar) betydligt längre än tidigare och man kan även värva väldigt meriterade veteranspelare (t.ex Forlan), och man värvar även tillbaka spelare från Europa.

 3. skoningen

  Intressant spelare helt klart, känns mycket som Coutinho.

  En annan brasse som verkar spännande är Adryan i Flamengo. Har du någon koll på honom Pelle? Vore kul om du kunde scouta honom också.

  1. pelle2x

   skoningen: Har sett Adryan en hel del i U17-landslaget men bara en match i Flamengo. Skulle behöva se honom mer på A-lagsnivå.

 4. Kefas

  Gillar verkligen dessa scouting reports! Perfekt sätt att få upp ögonen för talanger i ligor som man inte kollar på.
  Grymt jobbar med bloggen. Den har verkligen höjt sig den senaste tiden. Inte för att den var dålig förut heller!

Laddar...