För några dagar sedan pekade jag ut Josip Ilicic som ett potentiellt guldkorn i Serie A. Då beskrev jag Ilicic på följande sätt: En lång, vänsterfotad sloven med härlig teknik och ett spektakulärt skott. Ytterligare en mångsidig spelare som hanterar de flesta offensiva mittfältspositionerna. Rent spontant känner jag att han är en spelare som skulle kunna passa in väldigt bra i Premier League. Det ska bli väldigt intressant att se hur försäljningen av Pastore påverkar Ilicic – kommer han att växa ännu mer eller bli sämre utan argentinarens närvaro?

Jag har sett slovenen att antal gånger under det senaste året och tog en ytterligare titt i matchen mellan Palermo och Inter (4-3). Precis som resultatet föreslår var matchen väldigt händelserik, och många offensiva spelare stod för starka individuella prestationer.

Ilicic inledde matchen som vänstermittfältare. Redan under matchinledningen kunde man konstatera att han väldigt ofta sökte sig in i banan – han spelade absolut inte som en renodlad vänstermittfältare. Ilicic visade prov på många olika sorters kvalitéer: god arbetsmoral, fin förstatouch, snabba fötter, snabba vändningar och ständig i rörelse.

Just hans förmåga att befinna sig i ständig rörelse i spelet utan boll var extra intressant. Den egenskapen gjorde att han effektivt hittade den så eftertraktade ytan mellan motståndarnas backlinje och mittfält. Hans rörelsemönster var mycket intelligent. Vidare har han en oerhört bra vänsterfot och kan spela sig ur situationer – ja, kombinationen av hans olika färdigheter gör honom till en utmärkt spelare för Liverpools ”pass and move”-filosofi. Hans snabbhet är också intressant, och känns ärligt talat oväntad när man ser honom, med tanke på att han är 190 centimeter lång.

Ilicic är dessutom en spektakulär spelare, som kan dribbla – vilket han gjorde flera gånger mot Inter – och använda sig av delikatesser så som snygga klackar – vilket han också gjorde i den här matchen. Min känsla var att Ilicic inte överdrev sitt finlir, utan snarare såg bra passningar som han kreativt och effektivt förvaltade med klackar etc.

En svaghet hos Ilicic är att han är så enfotad. Han är vänsterfotad. Väldigt vänsterfotad. Med en bättre högerfot hade han blivit ännu effektivare i sitt passningsspel. Hans vänsterfot håller dock, som redan nämnt, hög klass. Han är inte bara en bra skytt, utan tar också hand om många fasta situationer för Palermo.

Intressant i matchen mot Inter var att Ilicic bytte kant i slutet av första halvlek. Därefter spelade han på högerkanten tills han blev utbytt i den 68:e matchminuten. Jag tycker att han spelade bra i första halvlek, och även i andra sålänge han fanns på planen. Att han blev utbytt hade nog att göra med en väldigt tuff tackling som han fick en bit in på den andra halvleken.

Hur som helst, Ilicic blev poänglös, men gjorde ändå en bra match. Han var den stora regissören bakom ett av målen, där han kom igenom Inters försvar via ett väggspel, och gjorde ett så kallat ”andraassist” (som dock sällan räknas som poäng inom fotbollsstatistik) vid det målet. Utöver att han spelade bra, blev kapad och regisserade ett mål, hann han även med att missa att friläge.

Sammanfattningsvis kan man säga att Ilicic inte gjorde en av sina bästa matcher mot Inter – men att han ändå var bra mot ett individuellt starkt motståndarlag. Ilicic skulle troligtvis passa in i Liverpools spelmodell. Hans färdigheter och förmåga att spela på båda kanterna gör honom onekligen till en intressant spelare i de kommande transferfönstren.

5 kommentarer
 1. Vem föredrar du Pelle? Illicic eller Jovetic?

  • Jag tycker att Jovetic är en skickligare spelare men eftersom han var skadad hela förra säsongen vill jag avvakta och se om han får vara frisk den här säsongen. En frisk Jovetic vore betydligt bättre än Ilicic. Tycker att Ilicic är en väldigt bra spelare men att Jovetic har potential att bli en riktig världsspelare. Ser inte riktigt den enorma uppsidan i Ilicic.

 2. Dom har väll inte riktigt samma position? Illicic används ju mer på mitten och Jovetic som anfallare/släpande anfallare, känns som en lite konstig jämförelse i och med det.

  • Fröjd, Jag tycker att de kan jämföras. Båda är offensiva centrala spelare i grunden.

 3. Ja och dessutom kan Jovetic spela offensiv vänsterytter.
  Fast jag tror mer på Ilicic, han kommer snart spela i en större klubb.
  Jovetic har mycket att bevisa efter skadan och jag ser inte så stor potential i honom. Han kanske kan peaka lite men snart faller han in i mängden…

Kommentarer är stängda.