Enligt The Mirror har David Moyes medgett att Everton kan komma att bli tvingade att sälja Marouane Fellaini om mittfältaren inte skriver på ett nytt kontrakt med klubben. Fellaini betraktas som en av lagets nyckelspelare, men kontraktsförhandlingarna har pågått under sex månader utan något konkret resultat, samtidigt som mindre än 18 månader återstår av hans nuvarande kontrakt.

Om Fellaini inte skriver på ett nytt kontrakt innan säsongens slut kommer Everton i princip inte ha någon annat val än att sälja honom nästa sommar. Everton befann sig i en liknande situation med Steven Pienaar, som hela tiden insisterade på att han skulle förlänga sitt kontrakt, men som aldrig gjorde det – och han lämnade för en ytterst liten summa i januari, eftersom hans kontrakt gick ut efter förra säsongen. Moyes är medveten om situationen, och inser dessutom att försäljningen av Mikel Arteta var farlig på så vis att den skulle kunna få fler av lagets stjärnor att vilja lämna klubben.

Sommaren 2008 köpte Eerton den numera 23-årige Fellaini för £15 miljoner. Sedan dess har han – trots en hel del skadeproblem – utvecklats till en av lagets nyckelspelare och en mycket kapabel PL-spelare. Intressenter kommer troligtvis inte att saknas, men Everton får nog svårt att ”få tillbaka” alla £15 miljonerna för honom, trots att han är betydligt bättre nu än när han anslöt till klubben.

Evertons ekonomiska problem innebär naturligtvis att de i princip inte har någon annat val än att få in pengar från spelarförsäljningar, vilket med all tydlighet uppenbarade sig när både Arteta och Beckford lämnade under slutet av sommarens transferfönster. Utöver Fellaini har Everton även fler spelare som andra klubbar mycket väl skulle kunna vara beredda att betala stora pengar för, men med tanke på Fellainis kontraktssituation, vore det naturliga scenariot att sälja just honom.