Senaste nytt

Scouting report: Will Hughes

. . .

England tenderar att överhypa sina talanger något oerhört. Det räcker i princip med några gedigna A-lagsframträdanden för att tonåringar ska få stora rubriker i rikstäckande tidningar.

En klubb som gillar att ge unga spelare chansen är Derby County, som numera spelar i the Championship. Under de senaste åren har Derby släppt fram spelare som exempelvis Mason Bennett (född 1996) och Will Hughes (född 1995). Bennett fick chansen under förra säsongen, men tog den inte. Han var helt enkelt – av naturliga skäl – alldeles för grön för att kunna prestera på så pass hög nivå. Däremot var Hughes betydligt mer redo och han har fortsatt att utvecklas under den här säsongen.

Hughes är ett av säsongens stora utropstecken i the Championship. Han har visserligen inte levererat i närheten av samma utsträckning som t.ex Thomas Ince och Wilfried Zaha, men detta är inte särskilt märkligt, med tanke på att Ince & Zaha är flertalet år äldre än Hughes.

Den 7:e april fyller Hughes 18 år. Han har redan hunnit debutera i Englands U21-landslag och vore naturligtvis högintressant att se honom i sommarens U21-EM-slutspel. Jag tror dock att det är aningen tidigt, då konkurrensen är hård – men samtidigt brukar de engelska återbuden vara många.

Hur som helst, denna scouting report kommer att handla om Hughes.

hughes

Hughes är en vänsterfotad innermittfältare med enorma kvalitéer. Han har ett spelsinne långt utöver det vanliga och han passningsspel är oerhört bra. Han kan även driva bollen, och påminner faktiskt en del om Jack Wilshere, även Arsenal-mittfältaren är betydligt mindre. Wilshere är kort och har en låg tyngdpunkt – Hughes är 185 centimeter och behöver bli mycket starkare, men han har bra närkampsteknik och vinner relativt många närkamper. Det känns dock naturligt att en så pass ung spelare behöver bli starkare. Att Hughes även hanterar att spela som högermittfältare är knappast en nackdel.

Hughes har även en teknik och en touch som engelska mittfältare sällan har. Enligt min mening är Hughes en fantastisk talang och absolut en av de allra bästa brittiska talangerna för tillfället. Kanske den bästa av de alla, men det beror naturligtvis på hur många ålderskullar man väljer att inkludera i en sån ”talanglista”.

Det har nog inte undgått många LFC-fans på twitter att Hughes är ”en av oss”. Han är alltså en LFC-supporter som helt uppenbarligen sympatiserar med LFC. Kanske kan detta hjälpa LFC i dragkampen om denna fantastiska talang – för jag förmodar att Rodgers vill vara med i racet?

Derby kommer naturligtvis inte att sälja billigt. Räkna med ett budkrig som landar på uppemot £8-10 miljoner.

* * *

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. Johnny

  Pelle, ja du har rätt. Men försökte bara jämföra råämne 🙂 så blev jag ju knäsvag av hans chippmål, kräver en stor spelare för att göra ngt sådant!

  1. pelle2x

   Johnny: Jo, klart att Fischer är en talang av extremt hög kvalité. Hans prislapp ligger nog på dubbla Hughes. Talanger som presterar i Ajax är dyrare än talanger som presterar i Derby.

 2. Johnny

  Hade jag fått välja mellan Fischer och Hughes så hade det varit jämnt. Fischer är nog vassare, men Hughes har ju hjärtat på rätt ställe i alla fall!

  1. pelle2x

   Johnny: Men varför skulle man välja mellan just de två spelarna? Jag hade inte spelat de på samma position i Liverpools spelsystem.

 3. bgeorge

  Det går visst att registrera sig numera!

  Bara så ni vet så är bgeorge och b-george samma person. 🙂

 4. ElPayaso

  Bra läsning, trevligt att han är en av oss, givetvis ska vi vara med och hugga när han är redo att röra på sig.

Laddar...