. . .

Jag försätter att skriva ”scouting reports” om offensiva mittfältare/släpande anfallare. Efter Mateo Kovacic och Younes Belhanda har turen kommit till Filip Djuricic.

Trots sina blott 20 år har Djuricic redan representerat en rad olika klubbar; på ungdomsnivå tillbringade han både tid i klassiska Röda Stjärnan och Olympiakos innan han flyttade till Radnički Obrenovac för fyra år sedan. I januari 2009 blev Djuricic snabbt en känd talang i fotbollsvärlden, då han efter en tids provträning köptes av Manchester United – trodde alla. United och Radnički Obrenovac kom överens om en övergång som innebar att Djuricic lånades tillbaka till den serbiska klubben under ett års tid för att sedan ansluta till United när han fyllt 18 år. United valde dock att dra sig ur affären och hänvisade till finstilta rader i överenskommelsen, trots att deras chefsscout i området – Budimir Vujačić – gjorde sitt yttersta för att de skulle köpa Djuricic. Manchester United gjorde i princip samma sak med Partizan Belgrad och deras talang Adem Ljajic. Detta gjorde de serbiska klubbarna otroligt förbannade och skapade stor irritation, då de hade räknat med att håva in pengarna som överenskommelserna med United innebar. Det skapade även spekulationer om varför United agerade på detta viset; stoppade Glazers värvningarna av ekonomiska skäl eller drog United sig ur när de insåg att de unga serberna inte skulle få arbetstillstånd i Storbritannien? Eller ansåg United att de inte var värda pengarna i slutändan?

Jag tycker egentligen att Uniteds motiv är irrelevanta. Det intressanta i sammanhanget är att varken Djuricic eller Ljajic hamnade där. Sedermera hamnade båda talangerna i andra klubbar; 2010 flyttade Djuricic till Heerenveen och Ljajic till Fiorentina. Där har de fortsatt att utvecklats och framförallt Djuricic ser hyperintressant ut inför framtida transferfönster.

Djuricic inledde sin holländska karriär aningen trögt, men fick sitt definitiva genombrott under förra säsongen. Ja, Heerenveen hade – som många säkert vet – en fantastisk offensiv under fjolårssäsongen. Laget kom visserligen ”bara” femman i Eredivisie under säsongen 2011/2012, men fyra offensiva spelare utmärkte sig mycket; Bas Dost, Luciano Narsingh, Ousssama Assaidi och Filip Djuricic. Dost vann skytteligan med 32 mål (7 måls marginal till tvåan de Jong) och flyttade till Wolfsburg. Narsingh vann assistligan med 22 assist och hamnade i PSV. Assaidi producerade också finfint och hamnade som bekant i Liverpool. Djuricic var den producerande släpande anfallaren som fulländade kvartetten – och den enda som blev kvar i Heerenveen.

Den här säsongen har Djuricic – som en konsekvens av de blytunga tappen och därmed försvagade omgivning – fått ännu större ansvar i Heerenveens offensiva spel. Detta har inneburit att han har tagit ytterligare ett kliv i sin individuella utveckling och numera är han lagets klart lysande stjärna. Holländska medier gillar att jämföra honom med en ung Johan Cruyff, då de påminner om varandra både utseendemässigt och spelmässigt. Djuricic kommer ju troligtvis inte att bli en lika stor spelare som superlegenden Cruyff, men är mycket teknisk och har en elegant, publikfriande spelstil som går hem hos många fotbollsälskare.

Jag skulle snarare likna honom vid en spelare som flera kan relatera till i form av Kaka. Djuricic har fin teknik, driv i steget och är svårstoppad när han kommer rättvänd i fart med bollen. Han har också ett bra spelsinne som innebär att han gör en och annan assist, samtidigt som han kan gå på egna avslut. Hans förmåga att utgöra ett målfarligt djupledshot, kombinerat med hans andra egenskaper, gör honom till en mycket intressant offensiv mittfältare/släpande anfallare. Sedan innebär naturligtvis hans unga ålder att han kan utvecklas ännu mer. Han kan till exempel bli starkare och jämnare, men hittills har han presterat på en anmärkningsvärt hög och jämn nivå under den här säsongsinledningen. Att Heerenveens nuvarande manager Marco van Basten stundtals testar Djuricic som anfallare är också mycket intressant.

Dessvärre, för Heerenveens del, känner sig Djuricic mogen för en större liga och klubb. Han skulle troligtvis inte kosta över £4-6 miljoner, vilket betyder att relativt många klubbar har råd att köpa loss honom.  Att hans kontrakt går ut sommaren 2014 och inte vill förlänga innebär att Heerenveen inte sitter i någon idealisk förhandlingssits. Det faktum att han numera har en handfull A-landskamper för Serbien vore knappast någon nackdel om han skulle söka arbetstillstånd i Storbritannien.

* * * 

Allmän info Filip Djuricic

Född: 1992-01-30
Födelseplats: Obrenovac, Jugoslavien
Längd: 181 centimeter
Vikt: 72 kilo
Nationalitet: Serb

* * *

Videohighlights: