. . .

Jag tycker att Tony Pulis är en bra manager. Det är svårt att föreställa sig att någon annan manager hade fått Stoke att åstadkomma bättre resultat.

Vad jag retar upp mig på är Pulis retorik, där han försöker skapa falska föreställningar om att Stoke är någon slags fair play-mästare i Premier League.

Enligt Pulis spelar Stoke hårt, men schysst.

Enligt Pular filmar andra lags spelare, men inte hans egna.

Detta är förstås tankar som många managers och fans har om sina egna lag, men ingen annan manager i Premier League – förutom möjligtvis Alex Ferguson – är lika pigga på att kritisera andra lags spelare i medierna.

Jag har sett hur många matcher som helst i alla möjliga ligor under de senaste åren och har min uppfattning klar; Ja, det filmas och förstärks otroligt mycket. De ”skådespelarna” som diskussionen alltid handlar om är dock de offensiva spelarna, trots att de inte filmar och förstärker mest.

De spelarna som filmar och förstärker mest i dagens fotboll är de så kallade ”tuffa” backarna. Det vill säga orörliga, otekniska backar som ofta måste filma eller förstärka situationer när de blir stressade av motståndarna.

Jag räknade filmingar/förstärkningar i dagens match mellan Liverpool och Stoke. Den i sammanhanget så omtalade Suarez gjorde sig skyldig till en klar filming samt ett fåtal förstärkningar. De som filmade överlägset mest var samtliga medlemmar av Stokes backlinje, som allihopa filmade/förstärke vid fler tillfällen än Suarez.

Liverpool vill som bekant stressa motståndarna intensivt. Stoke har som bekant fysiskt starka backar. När dessa ”tuffa” backar hade bollen felvända och blev stressade räckte det med minsta kroppskontakt även från fjäderviktaren Sterling för att de skulle ramla.

Efter matchen valde Pulis förstås att prata om den enda uppenbara filmning som Suarez gjorde sig skyldig till. Enligt Pulis och många andra som deltar i diskussionen är det tydligen fullständigt oacceptabelt att en offensiv spelare filmar/förstärker för att vinna straffar/frisparkar, men helt okej att defensiva spelare en defensivspelare gör detsamma för att förhindra att motståndarna får en målchans.

Men visst, stäng av filmarna i efterhand. Om detta gjordes konsekvent skulle Pulis självutnämnda fair play-mästare inte ha en chans mot ett lag som Liverpool. De hade kommit till Anfield helt utan ordinarie backar eller med backar som inte längre kunde fuska till sig fördelar för att undvika att blotta sina begränsade fotbollsegenskaper.

Än dock, om det är något i matchen mellan Liverpool och Stoke som ska resultera i avstängning så här i efterhand, så var det Huths helt medvetna stämpling på Suarez. Huth var enbart ute efter att skada Suarez och ibland undrar man om vissa överfall – så som detta – inte bör tas upp i en civil domstol snarare än av FA, med tanke på hur perversa värderingar delar av fotbollsetablissemanget i England uppenbarligen har.

Ett försök att medvetet skada en motståndarspelare är trots allt under alla omständigheter ett värre ”brott” än att försöka lura en domare genom att filma eller förstärka en situation.