. . .

Jag tycker att Tony Pulis är en bra manager. Det är svårt att föreställa sig att någon annan manager hade fått Stoke att åstadkomma bättre resultat.

Vad jag retar upp mig på är Pulis retorik, där han försöker skapa falska föreställningar om att Stoke är någon slags fair play-mästare i Premier League.

Enligt Pulis spelar Stoke hårt, men schysst.

Enligt Pular filmar andra lags spelare, men inte hans egna.

Detta är förstås tankar som många managers och fans har om sina egna lag, men ingen annan manager i Premier League – förutom möjligtvis Alex Ferguson – är lika pigga på att kritisera andra lags spelare i medierna.

Jag har sett hur många matcher som helst i alla möjliga ligor under de senaste åren och har min uppfattning klar; Ja, det filmas och förstärks otroligt mycket. De ”skådespelarna” som diskussionen alltid handlar om är dock de offensiva spelarna, trots att de inte filmar och förstärker mest.

De spelarna som filmar och förstärker mest i dagens fotboll är de så kallade ”tuffa” backarna. Det vill säga orörliga, otekniska backar som ofta måste filma eller förstärka situationer när de blir stressade av motståndarna.

Jag räknade filmingar/förstärkningar i dagens match mellan Liverpool och Stoke. Den i sammanhanget så omtalade Suarez gjorde sig skyldig till en klar filming samt ett fåtal förstärkningar. De som filmade överlägset mest var samtliga medlemmar av Stokes backlinje, som allihopa filmade/förstärke vid fler tillfällen än Suarez.

Liverpool vill som bekant stressa motståndarna intensivt. Stoke har som bekant fysiskt starka backar. När dessa ”tuffa” backar hade bollen felvända och blev stressade räckte det med minsta kroppskontakt även från fjäderviktaren Sterling för att de skulle ramla.

Efter matchen valde Pulis förstås att prata om den enda uppenbara filmning som Suarez gjorde sig skyldig till. Enligt Pulis och många andra som deltar i diskussionen är det tydligen fullständigt oacceptabelt att en offensiv spelare filmar/förstärker för att vinna straffar/frisparkar, men helt okej att defensiva spelare en defensivspelare gör detsamma för att förhindra att motståndarna får en målchans.

Men visst, stäng av filmarna i efterhand. Om detta gjordes konsekvent skulle Pulis självutnämnda fair play-mästare inte ha en chans mot ett lag som Liverpool. De hade kommit till Anfield helt utan ordinarie backar eller med backar som inte längre kunde fuska till sig fördelar för att undvika att blotta sina begränsade fotbollsegenskaper.

Än dock, om det är något i matchen mellan Liverpool och Stoke som ska resultera i avstängning så här i efterhand, så var det Huths helt medvetna stämpling på Suarez. Huth var enbart ute efter att skada Suarez och ibland undrar man om vissa överfall – så som detta – inte bör tas upp i en civil domstol snarare än av FA, med tanke på hur perversa värderingar delar av fotbollsetablissemanget i England uppenbarligen har.

Ett försök att medvetet skada en motståndarspelare är trots allt under alla omständigheter ett värre ”brott” än att försöka lura en domare genom att filma eller förstärka en situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer väntar på godkännande
 1. @Pelle

  Översätt det till engelska och dela på twitter så att ett par i England får ta del av det. För det är faktiskt sant; vart riktigt irritera över speciellt Huth kom undan både förstärkningar samt ett solklart rött kort.

 2. Tycker inte det var så farligt som du skriver.
  Stoke gjorde en mycket bra match och båda lagen (på alla positioner) gjorde sitt för att få fördelar. Sen om det handlar om filmningar eller tjuvknep som småsparkar på hälsenor eller tröjdragningar spelar ingen roll. Det är så fotbollen ser ut idag.
  Det är inget jag förespråkar men Liverpools backar är minst lika dummar, eller smarta beroende på hur man ser det, som Stokes backar.

  För övriga gillade jag Huths hårda spel.
  Han gick in överdrivet hårt mot Suarez i början för att visa vem som bestämmer och även om han fick en varning så fortsatte han att spela tufft och plockade bort Suarez ganska lätt.
  Borde vara en klockren ersättare om någon av våra mittbackar försvinner i framtiden.

  • Kingpin: Jag kan rekommendera MMA om du gillar att se personer sparka på liggande utövare i sporten.

   Tyckte inte att Huth var särskilt imponerande. Han hade svårt att hänga med och hade tur att han fick vara kvar på planen. För att inte tala om hans passningsspel…

 3. Kingpin

  Så du tycker alltså det är helt ok att trampa på en spelare som redan ligger ner…? Och Huth i vårat lag, hahaha, ja om vi får Pulis som tränare ngn dag och vill spela världens tråkigaste fotboll, parkera bussen, långa bollar eller iväg med bollen på översta läktarrad

 4. Finns inget rätt och fel sätt att spela fotboll som Rodgers själv sa. Jag hade hellre tagit 3 poäng även om det inte såg så fint ut. Vi kan inte hålla på att klaga på Stoke för de spelar neanderthalarefotboll, när problemet ligger i vår egen ineffektivitet. Lätt att börja leta fel och skylla på motståndarna då. Bra lag finner en väg att vinna oavsett.

  Suarez drog en armbåge strax efteråt på Huth + hans filmning i straffområdet var patetisk.

  • Joakim: Min poäng i ”skådespelerifrågan” är inte om det är rätt eller fel att filma/förstärka. Min poäng är att de flesta filmningarna/förstärkningarna görs av defensiva spelare, men det är bara när offensiva spelare fuskar som det uppmärksammas. Varför är det mycket värre rent moraliskt när Suarez filmar än när Agger gör detsamma…?

   Stoke får spela som de vill. Jag håller på ett annat lag som spelar extremt defensivt så jag vet hur det är att sympatisera med defensivt spel…

 5. Pelle: Det är ju självklart ingen skillnad. Men konskvensen blir att en filmande forward kan få straff med sig medans en filmande back bara vinner en frispark. Precis på samma sätt som en målvakt som gör ett misstag som blir mål uppmärksammas mer än en mittfältare som slår en dålig passning.

  • Joakim: En fuskande back vinner oftast inte bara en frispark. Han vinner även en förhindrad målchans för motståndarlaget. Det finns inget vett i att bedriva häxjakt på offensiva spelare som filmar, men bortse helt från när backar gör detsamma. Det gäller för övrigt inte bara när de är i sina ursprungspositioner. Efter den senaste matchen mellan Liverpool och Manchester United hörde jag ingen nämna att Daniel Agger helt uppenbarligen förstärkte åtminstone en situation för att försöka fixa en LFC-straff. Hade Suarez, Gerrard, Rooney eller RvP gjort detsamma hade det säkerligen pumpats på Youtube och ältats på diverse forum.

   Målvakter som förstärker situationer i samband med t.ex höjddueller är för övrigt inte ett dugg bättre än utespelare som förstärker situationer.