Totaal Liverpool tar en titt på en av Bundesligas mest intressanta mittbackstalanger.

Förra gången kollade vi på Sevillas urstarka brasse Diego Carlos. Den här gången är står Dayot Upamecano i fokus.

Upamecano föddes i Frankrike och skolades i Valenciennes organisation. Som 17-åring skrev han på för Red Bull Salzburg för €2.2m i en flytt som innebar att den dåvarande ungdomslandslagsspelaren nobbade exempelvis Manchester United till förmån för den nyrika österriska klubben, som omedelbart gav honom möjligheten att spela A-lagsfotboll. Första gången Upamecano ingick i Salzburgs trupp var faktiskt i en CL-match mot Malmö 2015, men därefter spenderade han hela debutsäsongen 15/16 i Salzburgs farmarlag FC Liefering. Efterföljande säsong tog Upamecano en ordinarie plats i, vilket också skulle bli hans enda hela säsong där. I januari 2017 skrev nämligen den då 18-årige Upamecano på för RB Leipzig, som köpte honom för €10m. Sedan dess har han etablerat sig som en av Bundesligas bästa unga mittbackar.

Upamecano tog en ordinarie tröja i Leipzig redan som 18-åring. De senaste åren har han utvecklats stegvis, och samtidigt tagit kliv på den internationella scenen, där han numera är ordinarie i Frankrikes U21-landslag. Under åren i Leipzig har Upamecano samlat på sig viktig erfarenhet från inte bara Bundesliga utan också Champions League, som ju Leipzig har lyckats kvalificera sig för de senaste åren.

21 år gammal har Upamecano fortfarande saker att slipa på, men han framstår allt mer som en komplett mittback. Den utmärkta fysiken, både vad gäller snabbhet och styrka, har hela tiden funnits där. För att påvisa i statistiska termer, har Upamecano vunnit 65,7% av sina dueller i ligan den här säsongen, vilket är mer än Mats Hummels 64,6% men mindre än Niklas Süles 66,7%. Vad gäller nickdueller är Süle också bäst av de tre med sina 81% medan Upamecano har 76,2% och Hummels 64,6%.

Upamecano är en modern mittback i spelet med boll. Han är spelskicklig och slår sällan bort passningar; han har dessutom ett bra kroppsspråk där han visar stor pondus på planen. Passningsprocenten på mittbackar är alltid lite svåranalyserad, för Upamecano är den 90,6% , vilket jag skulle säga är bra för en mittback som inte alltid slår den enklaste passningen. Precis som Liverpool försöker också Leipzig slå längre passningar med jämna mellanrum, vilket alltid gör att passningsprocenten sjunker lite. Här har exempelvis den oerhört spelskicklige Hummels 89,5% medan Süle har 94% , men om man kollar på matcherna är det väldigt tydligt att Upamecano och Hummels är bättre passningsspelare än Süle. Men, till skillnad från de båda rutinerade bjässarna är Upamecano inte en långsam spelare och lämpar sig därmed bättre för högt placerade backlinjer, så som Liverpool.

Med sina 186 centimeter är inte Upemecano ett fyrtorn, men han är verkligen inte liten, och är som sagt stark i kroppen. Huvudspelet är det inget fel på, även om han inte är extremt dominant som exempelvis van Dijk är. Tidigare säsonger har jag sett en velpighet i Upamecanos spel, inte konstigt med tanke på hans ålder, men den här säsongen har han tagit en växel till i sin utveckling. Nu är han redo för att testa vingarna i någon av de stora PL-klubbarna.

Upamecanos nuvarande kontrakt med Leipzig går ut sommaren 2021 och inte mycket tyder på att han ämnar att förlänga. Bara för några dagar sedan rapporterade L’Equipe att Upamecano har en utköpsklausul på €60m i sitt kontrakt med Leipzig, men frågan är om de ens kommer få så mycket om han verkligen pushar för en flytt i sommar, med tanke på kontraktssituationen.

3 kommentarer
  1. Intressant, jag tycker att man redan under förra säsongen kunde se att han mognat i sitt spel. Men behöver vi verkligen en mittback till, även om Lovren försvinner?

  2. Tycker heller inte mittback är något vi behöver prioritera för så länge Gomes är frisk är han given för att inte tala om Van Dijk, Sepp Van den berg kan ersätta Lovren.

  3. Intressant spelare, och en spelare i den kategorin jag tycker vi ska ersätta Lovren med i truppen om vi nu inte ska ge den platsen till VDB eller Hoever.

Kommentarer är stängda.