Totaal Liverpool tar en titt på en av spanska ligans absolut bästa mittbackar.

Sevillas sportchef Monchi har en lång historia av att lyckas gräva fram okända talanger och se dem förädlas till toppspelare i Andalusien. Han har gjort rekryteringar som Dani Alves, Julio Baptista, Federicio Fazio, Seydou Keita och Ivan Rakitic genom åren.I mars 2019 återvände Monchi till Sevilla efter en sejour i AS Roma och några månader sedan köpte han in en ganska okänd brasiliansk mittback från Nantes. Den mittbacken var Diego Carlos, som har gjort enorm succé den här säsongen.

26-årige Carlos är onekligen en ”late bloomer”. Han hamnade i Europa för cirka fem år sedan när ett skickligt scoutande FC Porto såg potentialen och tog in honom på lån. Det blev dock aldrig en permanent övergång; istället köpte Nantes av Estoril för omkring €2m i 2016 års sommarfönster. Carlos växte stegvis i Nantes och förra sommaren slog alltså Monchi till. Det råder inga tvivel om att Carlos, hittills, har motsvarat förväntningarna i Sevilla och dessutom mer därtill. Det mesta tyder på att Carlos kommer att bli ytterligare en legendarisk Monchi-värvning.

Carlos är en oerhört kraftfull spelare med en väldigt stark fysik. Han är stark i närkampsspelet och i luftrummet, där han dominerar sitt kraftfulla upphopp. Brassen är ”bara” 184 cm lång, men kompenserar det genom en kraftfullhet som gör att han kan dominera i luftrummet mot betydligt längre spelare. Han är heller inte långsam, han har visat prov på ett hyggligt löpsteg som gör att han klarar av att spela bra försvarsspel även i en hög backlinje.

Det är dock inte bara egenskaperna utan bollen som gör Carlos till en riktig bra mittback. Han är också duktig med bollen, där hans uppspelsfot oftast hittar rätt adress. Det finns en smartness och skicklighet som gör att han kan spela sig ur pressade situationer och hitta medspelare med såväl kortare som längre passningar.

Carlos har en utköpsklausul på feta €75m i sitt kontrakt med Sevilla, men om han fortsätter spela på samma nivå säsongen ut, så framstår det inte som ett överpris. Han är en av de absolut bästa mittbackar utanför de absolut största klubbarna, och bör rimligtvis jagas av många i sommar. Det enda som talar mot brassen är att han fyller 27 år i mars och alla klubbar är nog inte villiga att lägga stora pengar på en spelare i hans ålder. Samtidigt är han ett par år yngre och förmodligen också billigare än exempelvis Kalidou Koulibaly, som också är en av de bästa mittbackarna utanför de absolut största klubbarna.

Det har redan börjat ryktas om att Real Madrid är intresserade av Carlos, medan (aningen opålitliga källor) också gjort gällande att Liverpool vill signa honom. Oavsett vilket kommer köparen att få en oerhört stark mittback i sitt lag, den saken är klar.

1 kommentar
  1. Kanske dags för oss att försöka locka över Monchi? 🙂

Kommentarer är stängda.