. . .

Eredivisie kanske inte främst är känt för att få fram försvarsspelare, men det finns onekligen undantag. En av dessa undantag är Feyenoords Bruno Martins Indi.

21-årige Martins Indi är en av många talanger i Feyenoord. Han är född i Portugal, men har bott i Holland länge och representerar Oranje i landslagssammanhang. Han inledde sitt fotbollsspelande i Spartaan’20 som är en amatörklubb i Rotterdam. Feyenoord värvade Martins Indi tidigt och skrev ett proffskontrakt med honom under 2009. Året efter blev den då 18-årige backen uppflyttad till A-laget, där han har spelat sedan dess. Den här säsongen är således hans tredje med Feyenoords A-lag. Hittills i sin karriär har han även gjort 7 A-landskamper samt ett antal U17- och U19-landskamper för Holland.

indi

Martins Indi är en vänsterfotad spelare som behärskar två positioner – mittback och vänsterback. Detta har Feyenoord utnyttjat, då han har spelat på båda positionerna under sina år i A-laget. Han har helt enkelt spelat på den position där han har behövts mest.

Det finns mycket att gilla hos Martins Indis spel. Han är fysiskt stark och snabb, samtidigt som han har bra spelförståelse, passningsspel och teknik. Med sina 181 centimeter är han visserligen inte överdrivet lång – särskilt inte om man jämför med mittbackar – men han har bra timing i luftrummet och är även farlig på offensiva fasta situationer. Vidare spelar Martins Indis uppoffrande och har bra karaktär.

Precis som alltid finns det utrymme för förbättring i spelet. Jag tycker att Martins Indi skulle behöva bli bättre på att göra avvägningar i situationer. Ibland spelar han mer aggressivt än vad situationerna kräver, vilket innebär att han riskerar att dra på sig frisparkar hela i onödan. Samtidigt skulle han kunna förbättra sitt offensiva spel ännu mer när han spelar vänsterback. Han tar visserligen många bra offensiva löpningar och har kvalitet i sina offensiva aktioner, men han skulle kunna bli bättre på avvägningarna där också – det vill säga avvägningarna för när han ska ta sina offensiva löpningar. Känslan är dock att hans svagheter till stor del beror på orutin, vilket ger mig stora förhoppningar om att han ska kunna bli en komplett back i framtiden. Det är trots allt naturligt att vara orutinerad när man är 21 år och spelar på hög nivå.

* * *

Det är svårt att välja mellan Martins Indi och Willems. Jag tycker att Willems är en bättre talang på vänsterbackspositionen, men man kan inte ignorera det faktum att Martins Indi även behärskar mittbackspositionen på ett bra sätt. Många klubbar – inklusive Liverpool – behöver trots allt förstärkning/täckning på båda de positionerna, vilket ger en spelare som Martins Indi en markant konkurrensfördel gentemot en renodlad vänsterback som t.ex Willems.

Klart är i varje fall att Martins Indi inte är tillgänglig för någon minisumma, då han är kontrakterad med Feyenoord till 2016. Han skulle troligtvis kosta £5-8 miljoner att köpa loss från Feyenoord, som numera inte har akuta ekonomiska problem, men som fortfarande är angelägna om att förbättra sin ekonomi ytterligare.