Totaal Liverpool studerar den underbara portugisiska yttermittfältaren Bruma.

Sporting Clube de Portugal är en plantskola av rang. Cristiano Ronaldo, Luís Figo, Paulo Futre, Simão Sabrosa, Nani, Ricardo Quaresma, Eric Dier, Tiago Ilori och Bruma är några av de som har passerat klubbens ungdomsled.

I denna rapport gör vi en ny check på Bruma, som till och från har nämnts på Totaal Liverpool de senaste 3-4 åren. Bruma har länge varit ett intressant namn för Europas storklubbar och är så även nu, då han har visat framfötterna i såväl klubb- som landslag. Jag skulle vilja påstå att han är en av de mest intressanta ungdomslandslagsspelarna de senaste ~5 åren.

Nu var det 3 år sedan som den numera 22-årige Bruma slog igenom i Sportings A-lag. Eftersom han hade presterat så bra på ungdomsnivå behövde inte storklubbarna se honom särskilt länge i Sportings A-lag innan de bestämde sig för att slå till. En infekterad kontraktssituation mellan Bruma och Sporting, där bland annat engelska klubbar uppges ha varit med på ett hörn, gjorde att Sporting mer eller mindre vägrade sälja honom till Premier League. Istället såldes Bruma till Galatasaray för €10 miljoner.

Den 3:e september 2013 skrev Bruma på ett 5-årskontrakt med Galatasaray. Tiden i Turkiet har inte varit en dans på rosor för honom. I januari 2014 råkade han nämligen ut för en allvarlig knäskada som höll honom borta resten av den säsongen. Begränsningar för antalet utlänningar per lag gjorde att Galatasaray lånade ut honom till Gaziantepspor resten av 2014, knäskadan innebar dock att han inte spelade. Förra säsongen var Bruma utlånad till Real Sociedad – men den här säsongen har han äntligen fått chansen att visa framfötterna i Galatasaray.

Bruma har levererat för Galatasaray. På 13 matcher har portugisen producerat 5 mål och 3 assists – och fler poäng kommer det förstås att bli innan säsongen är färdigspelad. Han har främst spelat på vänsterkanten, men ibland har han spelat på högerkanten.

Ni som är trogna läsare på Totaal Liverpool har naturligtvis redan koll på vilken spelartyp Bruma är. Snabbheten och tekniken är hans främsta vapen; han utgör ett stort offensivt hot. Precis som Sadio Mané (kanske främst innan han kom till Liverpool) har han dessvärre en tendens att vara ojämn. Det är fortfarande för ofta som Bruma inte lyckas med någonting, matcher där han mest ser ut att vara intresserad av att försöka tunnla motståndarbackar och dessutom misslyckas med detta.

Om Bruma kan bli jämnare har Galatasaray en yttermittfältare som hör till Europas toppskikt. Råtalangen och explosiviteten finns verkligen där. Den saken är klar. Liverpool verkar vara ute efter en spelare på hans position, men jag är lite tveksam till att LFC är intresserade, mestadels eftersom min känsla är att Klopp är ute efter en färdigare spelare.

Brumas kontraktssituation är intressant. Han har fortfarande inte förlängt 5-årskontraktet som skrevs 2013, vilket betyder att han kommer att ha 1 år kvar i sommar. Tottenham nämns ofta i sammanhanget, och hans prislapp uppges ligga på omkring €25 miljoner. Uppgifter i turkiska medier gör gällande att en förlängning kan vara nära. I det nya kontraktet ska en utköpsklausul på €40 miljoner inkluderas, enligt dessa medieuppgifter. €40 miljoner vore ju en prislapp i klass med vad Liverpool betalade för Mané, bara en sån sak.