Totaal Liverpool tar tempen på ytterligare en brittisk talang.

Det är svårt att inte få bra vibbar av Aaron Hickey. Han är vänsterback från Skottland – precis som Andy Robertson – och hans nuvarande klubb blev precis degraderad från högstaligan. Kanske kan detta bli spelaren som för vidare Liverpools tradition att värva nedflyttade spelare?

Ja, kanske det. Klart är i varje fall att alla PL-klubbarna har scoutat Hickey. Han har onekligen varit en väldigt stor positiv överraskning och gjort succé i Hearts den här säsongen. Och ja, det är redan klart att Hearts åker ur ligan, eftersom det är beslutat att säsongen är över och att de som ligger på nedflyttningsplats nu kommer att spela i andradivisionen nästa säsong. Det är knappast aktuell för Hickey att följa ner i andradivisionen. Han är bara 17 år gammal – fyller 18 den 10:e juni – och har redan tagit en ordinarie tröje i Hearts.

Hickey är en vänsterback som också har många löpmeter per match. Han har fått mycket beröm för sitt defensiva spel under säsongen, då han läst av situationer på ett bra sätt och legat rätt i banan. Han är med andra ord ingen dålig ytterback defensivt, trots att spelet framåt är hans absoluta kännetecken.

Hearts har, trots sina dåliga resultat, haft ambitionen att vara ett spelande lag under säsongen. Deras backar har spelat sig ur pressade situationer, vilket Hickey oftast har löst med bravur. Det kan säkert delvis bero på att spelat mycket som central mittfältare i ungdomslagen – någonting som hjälpt honom att utveckla sitt passningsspel.

Vänsterbackar är ofta enfotade, men Hickey är tvåfotad. Han är duktig med båda fötterna, vilket gjort att han även spelat som högerback, men faktiskt också som mittback i en 3-backslinje under säsongen. Offensivt är hans spel väldigt intressant och initiativrikt, och det faktum att han kan använda båda fötterna gör honom till en mer oförutsägbar spelare än enfotade kantspelare. Det finns absolut saker som Hickey måste förbättra och ligan ”uppe i norr” kan på intet sätt jämföras med engelska Premier League i nivå, men han är ett väldigt intressant råämne som förmodligen kommer bli ett välbekant namn för många de kommande åren.

En slående likhet i Robertsons och Hickeys karriärer är att båda har tillhört Celtic under ungdomsåren – men inte slagit igenom där. Hickey flyttade till Hearts akademi sommaren 2018 och som en del av övergången har Celtic rätt till 30% av den övergångssumman som Hearts säljer honom för.

Kanske kommer också den här typen av spelare – det vill säga brittiska spelare som dock inte är ’home grown’ enligt UEFA:s regler – bli mer attraktiva i och med Brexit. Premier Leagues nya homegrown-regler förväntas handla om brittisk nationalitet och inte i vilket land spelaren fått sin fotbollsfostran. Det öppnar upp för skottar, som Hickey, att bli home grown i PL.

För Liverpool, som behöver en vänsterback bakom Robertson, framstår Hickey som ett attraktivt namn. Prislappen kommer förmodligen bara bli ett fåtal miljoner pund, trots att Celtic också ska ha sin del av kakan.

2 kommentarer
  1. Hur snabb är han? Känns som en väldigt viktig ingrediens i dagens fotboll. Känns extra viktigt när vi kör så högt med våran backlinje.

    Lyssnade på en podd för något år sedan när de pratade med Bayern Munchens chef scout som var/är svensk och enligt honom var det först och främst steget och snabbheten som avgjorde om de var intresserade. Han sa att de andra sakerna kan de lättare träna upp men har de inte snabbheten från början så kommer de aldrig få den heller. Sen spelar det ju självklart ingen roll om han är Usain Bolt för någon sorts fotboll i sig måste ju ändå finnas. Var lite intressant att lyssna på faktiskt.

    • Pär: Hickey är snabb och löpstark. Det och hans passningsspel är hans största styrkor. Jag skulle aldrig skriva upp en ytterback som saknar snabbhet. Men hur aktuell han är för Liverpool beror nog även på hur mycket klubben tror på Lewis och Larouci.

      Bayerns chefsscout har helt rätt i podden du lyssnade på.

Kommentarer är stängda.