Alla förstår nog att sommarens transferfönster kommer att bli väldigt annorlunda. Alla klubbar har fått minskade inkomster, somliga mer än andra, samtidigt som man har väldigt stora utgifter i form av spelarlöner, avbetalningar på tidigare spelarköp och så vidare. Det kommer att bli en sommar präglad av mycket mindre pengar i omlopp, mycket fler spelare som reas ut, fler bytesaffärer och kanske även klubbar som bryter kontrakt rakt av med spelare som därmed blir kontraktslösa. Det kommer inte längre att vara spelarnas marknad, eftersom det kommer saknas kapitalstarka köpare. Det kommer förstås att finnas klubbar med stort eget kapital som kan spendera – och exempelvis Newcastle kommer få in ett stort kapital om ägarbytet går igenom – men även klubbar med mycket pengar på banken kommer nog att vara mer försiktiga sålänge de inte vet hur stort inkomstbortfallet blir nästa säsong. Nu vet man trots allt bara hur stort inkomstbortfallet är den här säsongen – inte nästa. Det återstår att se när klubbarna kan göra en rimlig bedömning om nästa säsong.

De stora förlorarna blir förstås klubbar som måste rea ut sina nyckelspelare. De klubbarna kommer att vara många och relativt stora. Damien Comolli var nyligen i Sky Sports och pratade om hur exempelvis belgiska klubbar har stora ekonomiska problem, och vi vet ju alla att det finns väldigt mycket talang i det landet. Men, förlorare blir också storklubbar som vill renovera sin spelartrupp men som inte får möjlighet att göra det i sommar. Som tur är, för oss LFC-fans, tillhör vi varken de som har akuta ekonomiska problem eller de som är i behov av renovering. Fascinerande nog har herrarna Klopp & Edwards lyckats bygga långsiktigt i den utsträckningen att klubben numera inte behöver spendera stora pengar i transferfönster, eftersom man inte är i behov av akut förstärkning på någon position.

Det betyder inte att Liverpool absolut inte borde värva i sommar. Alla vet att det finns ett stort ömsesidigt intresse för Timo Werner, men jag befarar att den övergången kommer att skjutas upp ett år, såvida inte Leipzig kan tänka sig avbetalningar över x antal år. Ibland betalas stora övergångssummor över 5 års tid, och då vore £45-50m för Werner inte en särskilt stor utgift för LFC nu. Samtidigt, som jag påpekat tidigare i texten, vet vi inte hur stort inkomstbortallet blir nästa säsong. Jag tror att Liverpool kommer att avvakta med Werner och köpa honom om man på rimliga grunder ser en ekonomisk ljus framtid för nästa säsong.

Däremot kommer Liverpool säkerligen att försöker hitta unga fynd runtom i Fotbollsvärlden – framförallt de som reas ut till underpris. Edwards är bäst i klassen – och absolut bäst i England – på att hitta de spelarna. Förra sommaren snodde man Harvey Elliott från Fulham, i vintras utnyttjade man en för många okänd utköpsklausul i Takumi Minaminos kontrakt. Jag är övertygad om att vi kommer att få se Liverpool göra sådana värvningar i sommar också – kanske rent av fler än förra sommaren – eftersom spelarutbudet kommer vara stort och de potentiella fynden många när de många klubbarna med ekonomiska besvär tvingas rea ut sina juveler till fyndpris. Vi kan räkna med att Edwards identifierar de fynden och att Klopp sätter in charmoffensiven som lockar dem till Liverpool.

De närmaste veckorna kommer vi att titta lite extra på unga spelare som skulle kunna vara intressanta för Liverpool i sommar. Igår skrev vi om Hearts unga vänsterback Aaron Hickey – och det kommer mer.